26 / 04 / 2024

Gökdelenler kenti: Ankara!

Gökdelenler kenti: Ankara!

Başkent Ankara'da dev gökdelen projeleri hızla yükseliyor. Konut satışında zirvede oturan bölge ile ilgili gayrimenkul temsilcileri görüşlerini paylaştı.



Dev gökdelenler Ankara'nın siluetini her geçen gün değiştiriyor.  Bölgedeki ofis ve konutların pencelereleri bulutlara açılıyor. Avrupa'da en çok gökdelen olan başkentler arasına giren Başkent'te özellikle Söğütözü, Çukurambar, Eskişehir Yolu, İncek, Çayyolu, Beytepe ve Oran bölgesindeki gökdelen projeleri gün geçtikçe artıyor. Projeler, ofis, rezidans ve alışveriş merkezi olarak tasarlanıyor. Lüks kulelerde farklı seçeneklerde ofis ve rezidanslar yer alıyor. 55 metrekare genişliğindeki 1 + 1 rezidans ve ofisin fiyatı 500 ila 650 bin TL arasında değişiyor. 500 metrekare büyüklüğündeki geniş bir ofise sahip olmak isteyenlerin 2.5 milyon ile 4 milyon TL arasında ödeme yapması gerekiyor. 

 

"ARZ TALEP DENGESİ İYİ İŞLİYOR" 

Ardı ardına yapılan yüksek katlı konut ve rezidanslar, "Ankara gökdelene doydu mu, yoksa hala talep var mı?" sorusunu gündeme getirdi.Gayrimenkul uzmanları da bu konudaki fikirlerini açıkladılar.. 


Gökdelenler kenti: Ankara!


Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, inşaat sektöründe arz talep dengesinin iyi işlediğini ve satışa sunulan projelerin gerek kullanım gerek yatırım amacıyla kısa sürede satıldığını vurguladı.


"YABANCI FİRMALAR KİRALIYOR" 


Gayrimenkul Uzmanı Levent İlhan, özellikle Eskişehir Yolu'nda yapımı süren çok katlı projelerde ofis katlarının, yurt dışı merkezli firmaların temsilcilikleri tarafından tutulduğunu söyledi. Kira bedellerinin yüksek olduğunu vurgulayan İlhan, "60 metrekare ofis 600 bin TL'den başlıyor ve fiyatlar 3 milyon liraya kadar uzanıyor. Kira bedeli ise 15 bin TL'yi buluyor" ifadelerini kullandı. İlhan, önümüzdeki dönemde bir rekabet ortamı oluşacağını ve fiyatların düşmesini beklediklerini aktardı. 


Gökdelenler kenti: Ankara!


Gayrimenkul Uzmanı Salim Taşçı, gelecek dönemde fiyatlarda yüzde 20 oranında bir düşüş yaşanacağını belirtti. Taşçı, "Fiyatlar çok yüksek. Rezidans ve ofislerin çoğu 1 +1. Rezidanslarda hedef öğrencilerdi ancak onların bütçesi yetmiyor. Ofis konusunda ise doygunluk yaşanıyor" şeklinde konuştu. 


Ruhsatı ofis olarak alınan konutların, rezidans olarak satıldığını söyleyen Taşçı, "Bu durumu bilmeyen aldığına pişman oluyor. Ev giderine ticari faturalar geliyor. Zaten yüksek aidatla baş edemeyen vatandaş bir de fazla elektrik ve su ödeyince tercihi taşınmakta buluyor" dedi.


Konut satışında zirve Ankara’nın

Başkent, tamamlanan ve devam eden konut projeleriyle dikkat çekiyor.  Bölge, konut satış istatistiklerinde zirvede bulunuyor. TÜİK tarafından hazırlanan 2016 yılı konut satış istatistiklerine göre, Ankara, nüfusa oranla en çok konutun satıldığı il oldu. Ankara, geride bıraktığımız 2017'nin ilk 5 ayında da nüfusa oranla konut satışında birinci sıradaki yerini korudu. 2016'da Ankara'da 144 bin 570 konut satıldı. Türkiye geneli konut satışının yüzde 10.8'i Ankara'da gerçekleşti. 


- Ocak 2017'de Başkent'te 10 bin 686 konut satıldı. Bu rakam Türkiye geneli toplam satışın yüzde 11.2'sine işaret ediyor. 


- Şubat 2017'de satılan konutların yüzde 11.1 'ini oluşturan 11 bin 274 konut  Ankara  sınırlarında yer alıyor. 


-Mart 2017'de Ankara'da 15 bin 4 konut satıldı. Bu rakam toplam satışın yüzde 11,6'sını işaret ediyor. 


- Nisan 2017'de Tükiye genelinde satılan konutların yüzde 11,7'si Ankara'da. Nisan ayında Ankara'da toplam 13 bin 364 konut satıldı. 




Habertürk Ankara


Geri Dön