20 / 04 / 2024

ağırlık ölçüleri

ağırlık ölçüleri

Eski Türk ölçü birimleri ile yeni ölçü birimleri hakkında bilgi edinmek için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte Eski Türk ölçü birimleri...

JP Morgan'dan yatırımcılara tavsiye: TL'de ağırlık artır!

Merkezi ABD'de bulunan yatırım bankası JP Morgan, yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda "TL'de ağırlık artır" diyerek Türk Lirasını tavsiye etti. Notta, Türkiye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmeler de yer aldı.

Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık verilecek!

Bakan Özhaseki, deprem bölgesindeki konutların teslimi için çalışmaların hızlandırılacağını ve depreme dayanıklı konutlar için kentsel dönüşüme ağırlık verileceğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığından çiftçilere destek açıklaması! Kılıçdaroğlu gündeme getirmişti

Tarım ve Orman Bakanlığı Twitter hesabından, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de çiftçilerle buluşmasında söz alan 3 kadın çiftçiye verilen destekler ve dile getirdikleri iddialara ilişkin açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, açıklamaya 'Hazırlığınızı yapın' diyerek cevapladı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan yüksek dolar çıkışı: Derhal kaldıracağız

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ülkede yaşanan enflasyonun artmasındaki en belirgin sebep olan döviz kurundaki yükselişi durdurmak için alınması gereken tedbirleri açıkladı. Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde dolarla ilgili atılacak adımın olağanüstü faizi kaldırmak olduğunu söyledi.

Demokrasi ve Özgürlük Adası’ndaki lüks otel kapılarını açtı!

Demokrat Partili siyasetçilerin yargılamalarının gerçekleştirildiği ve ismi devlet tarafından ismi ‘Demokrasi ve Özgürlük Adası’ yapılan Yassıada’da kurulan ‘Katre Island Hotel’ hizmete açıldı.

Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden depreme hazırlık çağrısı!

17 Ağustos'ta Kocaeli'de meydana gelen depremin 22. yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisligi Bölümü depreme hazırlık için çağrıda bulundu. 

Türkiye İMSAD, Yeşil Mutabakat’a hazırlık için özel eğitim programı başlattı!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Türkiye İMSAD, son zamanlarda sık sık gündeme gelen Yeşil Mutabakat’a hazırlık amaçlı olarak üyelerine özel eğitim programı için düğmeye bastı.

Çankaya'daki Açelya Apartmanı makaslama yöntemiyle yıkılıyor! 

Ankara Çankaya'ya bağlı İleri Mahallesi Mektep Sokak'ta bulunan ve çökme riski bulunan Açelya Apartmanı makaslama yöntemi ile yıkılıyor. 

Hasan Sözbilir: Kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli! 

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen depremin diğer fayları tetiklediğini bu nedenle kent genelinde kentsel dönüşüme ağırlık verilmesi gerektiğini açıkladı. 

Hasan Sözbilir'den afetlere hazırlık planı açıklaması!

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, afet öncesi hazırlık planı hakkında açıklama yaptı. 

Afet riskini azaltmak, önümüzdeki süreçte en çok ağırlık vereceğimiz konu olacak!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Afet riskini azaltmak, önümüzdeki süreçte en çok ağırlık vereceğimiz konu olacaktır. Şu anda 6 vilayette arkadaşlarımız çalışmalarını hemen hemen tamamladılar. " diye konuştu.

Journey 2020'de bayiliğe ağırlık verecek!

Journey, Ankara'dan çıkan ve modaya yön veren markalardan biri. Şirket, 2019 sonunda 100 milyon TL ciroya ulaştı. Journey Kurucu Ortağı Ercan Görür, “2020'de yüzde 20 büyüme hedefimiz var. Beş milyon TL yatırım yapacağız. Bundan sonra bayiliğe ağırlık vereceğiz ve her yıl 5 bayilik vermeyi hedefliyo

Kemal Kılıçdaroğlu: Esnafın kira harcamaları Bakanlık tarafından karşılanmalı! 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin koronavirüsle mücadele önerilerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, " Esnafın kira harcamaları Bakanlık tarafından karşılanmalı" dedi...

ağırlık ölçüleri Haberi

ağırlık ölçüleri

Eski Türk ölçü birimleri!

Eski Türk ölçü birimleri, ölçü ve tartı için yapılan devrime kadar kullanılan ölçü birimleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kullanılan bu ölçü birimleri, Avrupa Devletlerinin kullandığı ölçü birimlerinden tamamen farklı olması nedeninden kaynaklanan uyumsuzluklar sonucunda Cumhuriyetten sonra TBMM hazırladığı bir kanunla ölçü birimleri ve takvim sistemini değiştirdi.


Yapılan değişikler sonucunda bugün kullandığımız metre, kilogram, miladi takvim, saat gibi ölçü araçları kabul edildi. Peki "Eski Türk ölçü birimleri nelerdir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Eski Türk ölçü birimleri


a) Uzunluk ölçüleri

* 1 büyük pik, halebi: 0,75855 metre

* 1 küçük pik: 0,68712 metre

* 1 berri: 1670 metre

* 1 merhale: 45480 metre

* 1 fersah: 5685 metre

* 1 berid: 227 metre

* 1 kulaç: 1,89 metre

* 1 boğum: 2,5 eski parmak: 10 iplik

* 1 iplik: 100...