29 / 03 / 2024

ayasofya kilisesi

ayasofya kilisesi

Ayasofya, sadece sembollerinden biri olduğu İstanbul'da mı var? Siz Ayasofya'lardan hangisini gördünüz? Türkiye'nin pek çok ilinde cami veya kilise olarak bir Ayasofya bulunuyor... İşte ilginç yapılış hikayeleriyle Türkiye'deki Ayasofya'lar!..

Cami tapulu Ayasofya, turizme cami olarak da hizmet verebilir!

Trabzon'da bulunan tarihi ve müze olarak kullanılan Ayasofya, tapuda 'Çeşmesi Olan Bahçeli Kargir Cami' olarak görülüyor

Andaval Kilisesi'nin restorasyonunda sona gelindi!

Ayasofya Müzesi ile çağdaş olan, Hristiyanların kutsal hac yolu üzerinde bulunan ve 1977'de meydana gelen patlamada büyük bölümü zarar gören Andaval Kilisesi'nde 22 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Trabzon Mimarlar Odası, Ayasofya Kilisesi için dava açtı!

Trabzon’daki Ayasofya Kilisesi müzeyken camiye dönüştürüldü. 800 yıllık fresklerin üstü örtüldü, bir kısmı kırıldı. Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, caminin rölöve projesinin iptali için Kültür Bakanlığı'na karşı dava açtı.

İzmir Ayavukla Kilisesi, Ortodoks turistlerin uğrak mekanı oldu!

Uzun yıllar metruk durumda bekledikten sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonuyla yeniden hayat bulan tarihi Ayavukla Kilisesi, son dönemde kente gelen Ortodoks turistlerin uğrak mekanlarından biri haline geldi.

Ayasofya Efsaneleri, İBB İstanbul Kitapçısı'nda!

Ayasofya Efsaneleri isimli araştırma kitabı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür A.Ş. yayını olarak İstanbul Kitapçısı internet sitesi www.istanbulkitapcisi.com üzerinden satışa çıkarıldı. İşte Dr. Ferhat Aslan tarafından kaleme alınan o kitap.

1946 yılında Ayasofya Hamamı pedogoji ve meslek kütüphane olacakmış!

1946 yılında Haseki Hamamı olarak da bilinen Ayasofya Hamamı, 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın kırtasiye deposu olarak kullanılıyormuş. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından pedogoji ve meslek kütüphanesi yapılacakmış

1943 yılında Maçka Silahhanesi'ni Askeri Müze yapmak istemişler!

Topkapı Sarayı'nın avlusunda, Ayasofya'nın yakınında ve onunla çağdaş olan Aya İrini Kilisesi Askeri Müze olarak kullanılıyormuş. Buradaki tarihi eserlerin daha iyi muhafazası için Maçka Silahhanesi'ne taşınması için başvuruda bulunulmuş.

Kırklareli Üsküp'teki Rum kilisesi turizme kazandırılacak!

Kırklareli'nin Üsküp beldesindeki Rum kilisesi turizme kazandırılacak. Kırklareli'nin Üsküp beldesinde Rum mimarlarca inşa edilen kilise restore edilecek. Alt katmanı tapınak olan Rum Kilisesi turizme açılacak.

Aya Vukolos Kilisesi’nde restorasyon sonrası açıldı!

17 Ağustos Depremi’nin 15. yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezine dönüştürülen tarihi Aya Vukolos Kilisesi’nde, yıllar sonra ilk kez bir dini tören düzenlendi.

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı 1941'e kadar depoydu!

İstanbul'un turistik bölgesi Ayasofya'nın en özel bölümlerinden biri olan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, 1941'e kadar depo olarak kullanılmış... İşte Emlakkulisi.com'un tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın özel haberi...

Depo olarak kullanılan Ayasofya Hamamı 1941 yılında halka açılacakmış!

İstanbul'da Ayasofya Cami ile Sultanahmet Cami arasında yer alan Ayasofya Hamamı, belediye ait depo olarak kullanılmaktaymış. 1941 yılında Ayasofya Hamamı restore edilerek tekrardan halka açılacakmış.

Müzede gelir rekortmeni Ayasofya oldu!

Müze ve ören yerlerinin geliri 7 ayda 174 milyon liraya ulaştı. Giriş ücretinin 30 TL olduğu Ayasofya, 35 milyon lirayı aşkın hasılatıyla en çok gelir elde eden müze sıralamasında ilk sırayı aldı.

Doğanlar Kilisesi yeniden doğdu!

İzmir Doğanlar Kilisesi yeniden doğdu. Kentteki tarihi yapıları ayağa kaldıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, harabe haline dönen Bornova’da yer alan Doğanlar Kilisesi’ni restore ederek ayağa kaldırdı.

Doğanlar Kilisesi restore edildi!

İzmir Doğanlar Kilisesi restore edildi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, 19. yüzyıldan kalma, tek nefli, üçgen alınlıklı küçük bir kilise olan tarihi yapının restorasyon çalışmaları tamamlandı.

ayasofya kilisesi Haberi

ayasofya kilisesi

Türkiye'deki Ayasofya'lar!




Edirne - Kaleiçi’ndeki Ayasofya Kilisesi, Enez’in Osmanlı tarafından alınmasından sonra II. Mehmet tarafından camiye çevrilmiş. 1962’ye kadar cami olarak kullanılan yapının çatısı ve bazı duvarları 1965 depreminde çöktü.



Kırklareli - Vize ilçesindeki Küçük Ayasofya ya da Gazi Süleyman Paşa Camii olarak bilinen yapı, orijinal hali büyük ölçüde korunmuş bir Doğu Roma kilisesi. Yapının ilk olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmiyor ancak yapılan arkeolojik kazılara göre 5. ya da 6. yüzyılda inşa edilmiş bir bazilikanın temelleri üzerine kurulduğu tahmin ediliyor. İlk kez 19. yüzyıla ait belgelerde Ayasofya Camii olarak anılan yapının Doğu Roma dönemindeki adı ise tam olarak bilinmiyor. Kiliseye Ayasofya adını Vizeli Rumların verdiği sanılıyor.




Trabzon - Fatih Mahallesi’ndeki Ayasofya Müzesi, kent surlarının yaklaşık iki kilometre dışında...