26 / 04 / 2024

Binalarda kat mülkiyetine nasıl geçilir

Binalarda kat mülkiyetine nasıl geçilir

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda kat mülkiyetine nasıl geçileceğini kaleme aldı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

Kat irtifakı tapusu, inşaatı devam eden bir yapıya alınabiliyorken, kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış, iskanı alınmış yapıya alınabiliyor. Peki, Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler...

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022!

Kat irtifakı kurulu bir gayrimenkulü kat mülkiyetine geçirmek isteyenler bu işlemin masraflarını araştırıyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022 ne kadar?

Binalarda kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda kat mülkiyetine nasıl geçileceğini kaleme aldı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2021!

Kat irtifakı tapusu olan bir bağımsız bölüme kat mülkiyeti alınabilmesi için inşaatın tamamlanması ve tüm izinlerin alınması gerekiyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri nasıl yapılıyor? İşte kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2021...

Binalarda kat çıkma dönemi sona eriyor! 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önümüzdeki ay hayata geçirilecek olan BKS uygulaması ile binalarda kat çıkma ve kolon kesme uygulamalarının önüne geçilecek. 

Kat mülkiyeti olmayan sitede denetçi seçilebilir mi?

​​​​​​​Posta yazarı Tamer Heper 'Kat irtifaklı bir sitede oturuyoruz. Daire eşimin üzerine. 5’inde toplantımız var ve ben denetçi olmak istiyorum. Kat mülkiyetine geçmediğimiz için denetçi olabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

Taşınmazın kat mülkiyetli mi ya da irtifaklı mı olduğu sorgulanabiliyor! 

Emlak uzmanı Özelmacıklı, "İnşaat safhasında topraktan alınan taşınmazlar daha sonra kat mülkiyetine geçseler de tapu senedi eski kalabiliyor. Bu sorgulama ile taşınmazın son zemin tipi sorgulanabilecek" diye konuştu...

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binalarda ortak kullanım alanları!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda değil. Binada bulunan asansörü kullanmayanlar ödemeden muaf tutulabiliyor.

Kat mülkiyetine tabi binalarda bağımsız alan nasıl kullanılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Apartmana ait sığınak ve bodrum girişteki dairenin kullanımına verilmiş. Bodrum tadilat edilerek 180 metrekare daire olarak kullanıyor. Dava açarak belediyede ve kayıtlarda sığınak ve bodrum gözüken yeri tahliye edebilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

İmar affı ile kat mülkiyetine geçilebilir mi?

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''imar affı ve kat mülkiyeti'' hakkında sorduğu soruyu yanıtladı...

İmar barışından kat mülkiyetine geçiş!

İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alan malikler, ayrıca bu yapıları için kat mülkiyeti de tesis ettirerek tapu alabiliyor. Peki, imar barışından kat mülkiyetine geçiş nasıl oluyor?

5 soruda kat mülkiyetine nasıl geçilir?

İnşaatı tamamlanmış bir yapıda bağımsız bölümlerin mülkiyet tapusunun alınabilmesi için kat mülkiyetine geçilmiş olması gerekiyor. Peki, kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Binalarda kat mülkiyetine nasıl geçilir Haberi

Binalarda kat mülkiyetine nasıl geçilir

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde binalarda kat mülkiyetine nasıl geçileceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "İki bloklu binamız var, buralarda arsada hisse tapuları bulunuyor. İkisi de ayrı parsellerde ama her ikisi de inşa edilirken belediyeye ait alana tecavüzlü. Belediye tecavüzlü alanı satışa çıkardı ve bir rakam belirlendi. Kat mülkiyetine geçebilmek için bu satın alma işi halledilmeli. Ancak kimlerin kaç lira ödemesi gerektiğinin hesabı nasıl yapılmalı?" sorusunu yöneltti.

***

Okuyucumun anlattığı olay gerçekten de problem. Özellikle planlı alanlarda sınır tecavüzü, kazara meydana gelmez. Sınırlar net olarak bellidir. Bu nedenle bazı hallerde yıkım kararı bile verilir. Ancak bugün belli bir para ödenilerek işgal edilen alan satın alınabiliyor ise bir iki ihtimalden söz edeceğim.

Birinci ihtimal, okuyucum arsada ‘hissedarız’ diyor. Bu,...