27 / 04 / 2024

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

Kat irtifakı tapusu, inşaatı devam eden bir yapıya alınabiliyorken, kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış, iskanı alınmış yapıya alınabiliyor. Peki, Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler...



Kat irtifakı en basit anlatımıyla bir binanın üstüne kat yapma iznini veren hak olarak biliniyor. Bir arsa üzerinde devam eden veya ileride yapılması planlanan yapının tek başına kullanılabilecek tüm bölümleri için arsa sahibi ve paydaşları arasındaki Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. 

Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak veya yapılan arsa üzerinde sizin almak istediğiniz bağımsız bölümün (kat, daire, depo, işyeri) payına düşen arsa tapusu anlamına geliyor. 

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

İnşaatı tamamlanan ana yapının içindeki her bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için inşaatın tamamlanması ve oturma izninin alınmış olması gerekli oluyor. Kat mülkiyeti tapusu alabilmek için dilekçe ve gerekli belgeler ile Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılması da gerekiyor. 

Kat irtifakı tapusu almak da, kat mülkiyeti tapusu almak da zorunlu değil. Ancak inşa edilen gayrimenkulde sahip olduğunuz payın resmi kayıtlara geçebilmesi için önce kat irtifakı tapusu alınması gerekiyor, daha sonra kat irtifakı tapusunu kat mülkiyeti tapusuna çevirmeniz gerekiyor. Peki, Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? Gerekli belgeler nedir?  
 


Geri Dön