20 / 04 / 2024

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

Kat irtifakı tapusu, inşaatı devam eden bir yapıya alınabiliyorken, kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış, iskanı alınmış yapıya alınabiliyor. Peki, Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler...



Resmi senet, mahkeme kararı ve kat irtifakına dayalı olarak kat mülkiyetine geçiş sağlanabilir. 

Kat Mülkiyetinin Başvuru İle Kurulması
634 sayılı KMK’nun 10/1 maddesine göre kat mülkiyeti resmi senetle ve tapu siciline tescil ile kurulur. Resmi senet taşınmaz tek kişinin ise o kişinin, paylı mülkiyete tabi ise bütün paydaşların talebi üzerine tapu memurunca düzenlenebilir. 

Kat Mülkiyetinin Mahkeme Kararı İle Kurulması
634 sayılı KMK’nun 10.maddesine göre, bir taşınmaz ile ilgili olarak ortaklığın giderilmesi davasında mirasçılardan ya da ortaklardan birinin talebi üzerine hakim kat mülkiyeti kurulmasına karar verebilir. Mahkemenin böyle bir karar verebilmesi için taşınmazın kat mülkiyetine çevrilmeye elverişli olması gerekiyor. 

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

Kat Mülkiyetinin Kat İrtifakı İle Kurulması
5912 sayılı ve 2009 tarihli Kanuna göre, arsa üstündeki inşaatın tamamlanarak iskân alınmasından sonra kat irtifakı re’sen kat mülkiyetine çevrilebiliyor. Bu geçiş arsa maliki ya da irtifak hakkı sahibi tarafından da talep edilebiliyor. 

Yukarıda ifade edilen üç durumdan biri mevcut ise, tapu memuru resmi senet düzenliyor. Düzenlenen resmi senet, ilgili bağımsız bölüm bakımından ayrı tapu anlamına geliyor. Böylelikle taşınmazın maliki kat mülkiyeti tapusunu elde etmiş oluyor. 

Gerekli Belgeler Neler?

Kat mülkiyetine geçiş için eğer kat mülkiyeti mahkeme kararına binaen kuruluyorsa kesinleşmiş mahkeme kararı, başvuru ile kuruluyorsa, ilgili belediye tarafından düzenlenmiş yapı kullanma ruhsatının (iskan belgesi) tapu müdürlüğüne gönderilmesi yeterli oluyor. Bunlar dışında bir belge istenmiyor. 

Kat mülkiyeti nedir, ne demek? Kat mülkiyeti olmazsa ne olur?

İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir?

İskan olmazsa ne olur? İskan almak zorunlu mu?


Geri Dön