19 / 04 / 2024

Çanakkale Parion Antik Kenti kazıları ne zaman bitecek

Çanakkale Parion Antik Kenti kazıları ne zaman bitecek

Biga'da 2 bin 700 yıllık antik kentte başlayan kazıların eylül sonuna kadar sürmesi planlanıyor. Parion'un arkeojeofizik haritası çıkarılarak, çalışmaların seyriyle ilgili önemli bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

Çanakkale Tevfikiye Köyü yeniden inşa ediliyor!

Çanakkale’de Truva Antik Kenti bitişiğindeki Tevfikiye Köyü turizme kazandırılacak. Projenin bitiminde bölgenin turist akınına uğrayacağı öngörülüyor.

Çanakkale Adatepe'de ev fiyatları boğazdaki yalılarla yarışıyor!

Kazdağları'nın eteklerinde kurulu, geçmişi antik çağlara dayanan Çanakkale'nin Adatepe köyündeki tarihi taş evlerin fiyatı adeta İstanbul Boğazı'na bakan yalılarla yarışıyor. Bu köyde günlük konaklama bedeli 750 liraya kadar çıkabiliyor.

Çanakkale'de 2 bin 800 yıllık gümrük merkezi gün yüzüne çıkıyor!

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Helenistik dönemin antik liman kenti Parion'da, Roma İmparatorluğunun kullandığı 2 bin 800 yıllık gümrük merkezi gün yüzüne çıkarılıyor

Çanakkale Ayvacık'taki taş evler doğal plato haline geldi!

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin geçmişi antik çağlara dayanan Adatepe köyü, bozulmamış doğası taş evleri ve Ege Denizi'nin muhteşem manzarasıyla film, dizi ve belgesel çekimleri için doğal plato haline geldi.

Parion Antik Kenti'nin haritası çıkarılacak!

ÇANAKKALE’de 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip tarihi Parion Antik Kenti’nin 11’inci sezon kazı çalışmaları kapsamında antik kentin arkeojeofizik haritası çıkarılacak.

Çanakkale Parion Antik Kenti'nde kazılar başladı!

Biga'da 2 bin 700 yıllık antik kentte başlayan kazıların eylül sonuna kadar sürmesi planlanıyor. Parion'un arkeojeofizik haritası çıkarılarak, çalışmaların seyriyle ilgili önemli bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

Troya Antik Kenti'ndeki müzenin yapımı tamamlandı!

Çanakkale'de, 5 bin yıllık geçmişi bulunan Troya Antik Kenti'nde geçen yıl yapımına başlanan müzenin tamamlanmasıyla, bazı Avrupa ülkeleri ve özellikle Rusya'daki "Troya hazineleri"nin yurda getirilmesi çalışmaları hızlandırılacak.

Arisbe Antik Kenti imara mı açılıyor?

Çanakkale'deki 1. derece arkeolojik SİT alanı olan Arisbe Antik Kenti'nin SİT derecesi araziye inşa edilmek istenen proje için düşürülmek isteniyor. Projede kruvaziyer liman, oteller var

Çanakkale Maydos Antik Kenti'nin sit alanları yeniden belirlendi!

Çanakkale Eceabat ilçesinde yer alan ve kazı çalışmaları devam eden Maydos Antik Kenti için 1.derece ve 3.derece arkeolojik sit alanları yeniden belirlendi. Karar bugün Resmi Gazete'de yayınlandı...

Çanakkale'de turizm alanları temizleniyor!

Çanakkale Valiliği, 100 Yıl Kutlamaları kapsamında Antik Kent ve Ören Yerlerinin çevre temizliği ve bakımına yönelik proje başlattı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, turizm alanlarının temizlenmesi için proje başlattı.

Neandria Antik Kenti köstebek yuvasına döndü!

Çanakkale'nin Ezine İlçesi' nde Çığrı Dağı üzerindeki Neandria Antik Kenti'nde define arayanlar, kazılmadık yer bırakmadı. Antik kentte bekçi bulunmamasını fırsat bilen defineciler, her yeri kazdı...

İÇDAŞ A.Ş tarihi eser ve tarihi mirasın önemine dikkat çekti!

Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazılarının sponsorluğunu üstlenen çelik ve enerji üretimi yapan İÇDAŞ A.Ş.’in projesi 7 ile 17 yaş aralığını kapsıyor.

Küçük arkeologlar projesi ile Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazıldı!

Tarihi eser ve tarihi mirasa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Çanakkale’de çocuklar için “küçük arkeologlar” projesi İÇDAŞ sponsorluğunda uygulamaya konuldu.Küçük arkeologlar projesi ile Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazıldı.

Çanakkale Parion Antik Kenti kazıları ne zaman bitecek Haberi

Çanakkale Parion Antik Kenti kazıları ne zaman bitecek

Çanakkale'nin Biga ilçesi Kemer köyündeki 2 bin 700 yıllık Parion Antik Kenti'ndeki kazıların bu yılki bölümüne başlandı.


Ana sponsorluğunu İÇDAŞ AŞ'nin üstlendiği kazılardaki ekibe, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlık ediyor.


Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğ Ergürer'in başkan yardımcılığını yaptığı kazılarda, bakanlık temsilcisi olarak Çanakkale Arkeoloji Müzesinden Ayşenur Bozkurt ve Tokat Müzesinden Hülya Aydın'ın yanı sıra 20 arkeolog, 8 restoratör ve konservatör, dörder makine mühendisi ve arkeojeofizikçi, 3 mimar, birer epigraf ve metalurji mühendisi, bazı üniversitelerden 21 öğrenci ile 70 işçi görev alıyor.


Bu sezon eylül ayı sonuna kadar devam etmesi planlanan kazılarda, güney nekropolis, tiyatro, yamaç hamamı, Roma hamamı, agora ve...