18 / 04 / 2024

çekme mesafesi-yapı yaklaşma payı

çekme mesafesi-yapı yaklaşma payı

Çekme mesafesi nedir? Çekme mesafesi ne kadar olmalıdır? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Yapı yaklaşık birim maliyet bedelleri 2021!

Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2021 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ yayınlandı. İşte Yapı yaklaşık birim maliyet bedelleri 2021..

Yapı yaklaşık birim maliyetleri 2021!

2021 yılına ilişkin yapı yaklaşık birim maliyetleri bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte yapı yaklaşık birim maliyetleri 2021...

2021 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri belli oldu!

2021 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri açıklandı. Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2021 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ bugünkü 31433 Sayılı Resmi Gazete'de yer aldı...

2021 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ!

Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2021 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ bugünkü 31433 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ercan Aksoy: Yapılaşma faylara göre yapılmalı!

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, fayların yerine, deprem üretme potansiyellerine göre yapılaşma ve yerleşme alanları yapılması gerektiğini söyledi.

Yapı yaklaşma mesafesi ihlali meclis gündeminde!

Yapı yaklaşma mesafesini ihlal eden sundurma, pergola ve tentelere yönelik bir düzenleme çalışması bulunup bulunmadığı meclis gündemine taşındı. CHP'li Girgin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İzmir'deki selin nedeni yanlış yapılaşma mı?

Mimar ve Mühendisler Grubu İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Ethem Tatar, İzmir'de yaşanan sel felaketinin nedeninin yanlış yapılaşma olduğunu belirtti. 

Tarım arazileri için uyarı! Yapılaşma yayılıyor!

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, salgın ve deprem gibi nedenlerle tarla ve arazilerde son dönemde yapılaşmanın arttığını belirterek, "Tarım arazilerinde kaçak, izinsiz ve imarsız bir yapılaşma tehlikesi başlamış ve yayılmaktadır. Bu konuda çok acil harekete geçilmelidir" diye konuştu

Manisa Sarıgöl'de yapılaşma durdurulmalı!

18 Ekim tarihinde Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde gerçekleşen sel felaketinden sonra fay hattında yarıklar oluşması nedeniyle bölgede yapılaşma yasağının gelmesi istendi. 

Kırklareli OSB'de yapılaşma şartı yüzde 100’e çıkarıldı!

Kırklareli Valiliği, yeni imar planına göre; OSB'de yapılaşma şartı olan KAKS yüzde 70 iken yüzde 100 ‘e çıkarıldığını açıkladı. Bu sayede Kırklareli OSB katılımcıları, önceki yapılaşma haklarına ilave olarak fazladan yüzde 30 imar hakkına sahip oldu.

İstanbul'da imar kirliliği ve kaçak yapılaşma engellenmeli!

İstanbul'un birçok yerinde ciddi bir imar kirliliği ve kaçak yapılaşma bulunuyor. Peki İstanbul'da kentsel dönüşüm nasıl yapılacak? İmar kirliliği nasıl engellenecek?

Yeni Dereli'de riskli yapılaşma olmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sel felaketinin yaşandığı Giresun Dereli’yi yeniden kuracaklarını kaydederek, “Bir yıl içerisinde yeni Dereli’yi inşa edeceğiz. Yeni Dereli’de vatandaşımızın hayatını riske atacak bir yapılaşma olmayacak” dedi.

Eyüp Muhcu: Kaçak yapılaşma yerleşim yerlerini savunmasız bıraktı!

TMMOB Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Giresun'da yaşanan sel felaketinin nedenini kaçak yapılaşma olarak açıkladı...

çekme mesafesi-yapı yaklaşma payı Haberi

çekme mesafesi-yapı yaklaşma payı

Çekme mesafesi nedir?

Çekme mesafesi, iki bina arasında olması gereken mesafeyi ifade ediyor. Bahçe mesafesi olarak da ifade edilen bu mesafenin ne kadar olması gerektiği ile ilgili hükümlere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer veriliyor.


Bu yönetmeliğin 18. maddesine göre,  iskan alanlarında yapılacak binaların ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafelerinin en az 5 metre olması gerekiyor.


Bahçe mesafeleri

Madde 18 -1) Ön bahçe mesafeleri: İskan alanlarında yapılacak binaların ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az (5.00) metredir.


2) Yan bahçe mesafeleri: Bodrum katlarda iskan edilen katlar da dahil, 4 kata kadar (4 kat dahil) olan binalarda yan bahçe mesafeleri en az (3.00) m.dir. Fazla her kat için yan bahçe mesafeleri (0.50) m. artırılır.


3)  Yan bahçe mesafelerinin hesabında dikkate alınacak...