25 / 04 / 2024

Çevresel Etki Değerlendirilmesi

Çevresel Etki Değerlendirilmesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler tarafından ruhsatlandırma işlemlerinden önce Çevresel Etki Değerlendirilmesine ilişkin gerekli sorgulamaların yapılmasının önemine binaen İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne bir yazı gönderdi.

Dilovası’nı canlandıracak proje hayata geçiriliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bazı basın yayın organlarında gündeme gelen Dilovası’nda kirlilik var iddiaları üzerine harekete geçti. Buradan hareketle Dilovası’nı canlandırmak için hazırlanan proje en kısa zamanda hayata geçirilecek

TOKİ'nin Kanal İstanbul manzaralı 1.337 konutu için 'ÇED gerekli değil' dendi!

"Çılgın proje" Kanal İstanbul’a 233 metre mesafede TOKİ tarafından inşa edilmesi hedeflenen 1.337 adet konut için yeni bir karar alındı. Baklalı Köyü’nün el değmemiş topraklarına inşa edilecek toplu konut inşaatı için çevresel etki değerlendirmesine gerek bulunmadı. İşte ayrıntılar...

Emlak Konut GYO Avcılar Firuzköy için 'ÇED gerekli değil' kararı! 5 bin 785 konut geliyor!

Emlak Konut GYO tarafından yapılacak 5 bin 785 konutluk Avcılar Firuzköy Projesi için geçen Mart'ta yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda karar verildi. İstanbul Valiliği, dev inşaat projesi için “ÇED gerekli değildir” kararını aldı. İşte ayrıntılar...

Sinpaş Kızılbük projesi için verilen ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi!

Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesi ile alakalı verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararının iptali istemiyle Muğla Valiliği aleyhine oluşturulan davada, Muğla 3. idare Mahkemesi tarafınca "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali sonucu verildi.

Yapı Denetimi İzin Belgesi Almak İçin Müracaatların Değerlendirilmesi ve Sıralamaya Alınmasına Dair Tebliğde Değişiklik!

Yapı Denetimi İzin Belgesi Almak İçin Yapılan Müracaatların Değerlendirilmesi ve Sıralamaya Alınmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü 31908 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Resmi Gazete'de! İşte detaylar!

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği bugünkü 31907 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. İşte detaylar...

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik!

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasın Dair Dair Yönetmelik bugünkü 31712 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Rize'de deniz doldurularak şehir hastanesi inşa edilecek!

Rize’de havalimanı ve lojistik liman projelerinin ardından denize dolgu yapılarak üzerinde şehir hastanesi yapılması amacıyla proje hazırlandı. Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu 'gerekli değil' kararı alındı, imar planı da askıya çıkarıldı.

Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Değerlendirilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik!

3201 Sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. 

Laboratuvar İzin Belgesi Almak İçin Yapılan Müracaatların Değerlendirilmesi ve Sıralamaya Alınmasına Dair Tebliğ!

Laboratuvar İzin Belgesi Almak İçin Yapılan Müracaatların Değerlendirilmesi ve Sıralamaya Alınmasına Dair Tebliğ 31372 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanal İstanbul’da ÇED süreci tamamlanmadan planlar değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çılgın proje Kanal İstanbul'un Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan projenin etrafına kurulacak “Yenişehir”i İstanbul’un anayasası kabul edilen Çevre Düzeni Planı’na işledi. 

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlilik Belgesi Tebliği!

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlilik Belgesi Tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanal İstanbul toplantısına İBB de davet edildi!

Çılgın proje Kanal İstanbul'un Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son haline vermek için 28 Kasım tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek. Yapılacak toplantıya İBB de davet edildi.

Çevresel Etki Değerlendirilmesi Haberi

Çevresel Etki Değerlendirilmesi

İçişleri Bakanlığına gönderilen yazıda son zamanlarda belediyelerce ÇED yönetmeliğine tabi olan bazı projelerde ÇED olumlu ya da ÇED gerekli değildir kararı almadan faaliyete başlandığı tespit edildiği vurgulandı.


ÇED süreci tamamlanmadan inşaata başlanması hem geri dönülemez çevre sorunlarına yol açmakta hem de söz konusu faaliyetlere Çevre Kanununun 20. ve 15. maddeleri gereği gerekli idari para cezaları ve faaliyet durdurma yaptırımları uygulanıyor. Bu durumun yol açacağı zaman ve ekonomik açıdan kayıpların ve birçok mağduriyetin önlenebilmesinde Belediyelere büyük görev düşüyor.


Bu kapsamda; ülkemizde ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini korumak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla ilgili Belediyelerce ruhsat vb. belgeler (özellikle yapı (inşaat) ruhsatı) düzenlenmeden önce 2872 sayılı Çevre Kanununun 10. maddesi “Gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve...