26 / 04 / 2024

damga vergisi muafiyeti

damga vergisi muafiyeti

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergiye damga vergisi deniyor. Damga vergisi oranları her yıl yeniden belirleniyor. İşte, 2015 damga vergisi oranları!

Kira kontratı damga vergisi muafiyeti!

Kira kontratı, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanıyor. Bu kontrat için belli durumlarda damga vergisi doğuyor. Peki, kira kontratı damga vergisi muafiyeti hangi durumlarda uygulanır? İşte yanıtı..

Kira kontratı damga vergisi zorunlu mu?

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira kontratı damga vergisi zorunlu mu? Kira kontratı için ne kadar damga vergisi ödenir?

Kira sözleşmesinde damga vergisi hesabı nasıl yapılır?

Taşınmaz kiralamalarında kira sözleşmesi için damga vergisi ödeniyor. Ancak kira sözleşmesinin damga vergisine tabi olabilmesi için noter huzurunda imzalanması gerekiyor. Peki, kira sözleşmesinde damga vergisi hesabı nasıl yapılır?

Kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki, 2015 yılı için kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

İrtifak hakkı sözleşmelerinde damga vergisi!

İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Peki, irtifak hakkı sözleşmelerinde damga vergisi ödenir mi? İrtifak hakkı sözleşmelerinde damga vergisi ödenmez mi?

Organize sanayi bölgesi emlak vergisi muafiyeti!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergide geçici vergi muafiyetleri bulunuyor. İşte organize sanayi bölgesi emlak vergisi muafiyeti...

Belediye emlak vergisi muafiyeti dilekçesi!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince mesken sahipleri kanundaki koşulları taşımaları halinde vergiden muaf olabiliyor. Muafiyet için emlak vergisi muafiyeti dilekçesi ile belediyeye müracaat ediliyor. İşte belediye emlak vergisi muafiyeti dilekçesi...

Dul ve yetimlerin emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisinde yalnız meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilen kimseler arasında şehitlerin dul ve yetimleri de yer alıyor. İşte dul ve yetimlerin emlak vergisi muafiyeti koşulları..

Ev hanımları emlak vergisi muafiyeti formu!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Geliri olmayan ev hanımları emlak vergisinden muaf olabiliyor. İşte ev hanımları emlak vergisi muafiyeti formu..

Tarla emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi kanunu gereğince, Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Tarlalar için de vergi ödemesi yapılıyor. Peki, tarla emlak vergisi muafiyeti var mı?

Yeni ev alanlara emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergide bazı indirim ve muafiyetler bulunuyor. Peki, yeni ev alanlarda emlak vergisi muafiyeti koşulları nelerdir?

2015 yılı emlak vergisi muafiyeti!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince geliri olmayan ev sahipleri diğer koşulları da taşımaları halinde emlak vergisinden muaf olabiliyor. Peki, 2015 yılı emlak vergisi muafiyeti şartları nelerdir?

Konut satış sözleşmesi damga vergisi!

Konut satış sözleşmesi, inşaat çalışmaları henüz başlamamış veya devam eden bir yapıdaki dairenin satışının yapıldığı sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konut satış sözleşmesi damga vergisi dahil vergi ve harçları kim öder?

damga vergisi muafiyeti Haberi

damga vergisi muafiyeti

2015 damga vergisi oranları!

Damga vergisi resmi sözleşmelerden ve resmi belgelerden belirlenen oranlarda değişen tutarlarda alınan vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Damga vergisinin tahsil edilebilmesi için ilgili belgelerin ibraz edilebilir olması, hüküm içermesi ve imzalanabilir bir belge olması şartları bulunuyor. İmza yerine geçen ibarelerin yer aldığı belgelerden de damga vergisi tahsil ediliyor. 


Damga vergisinde söz konusu kağıda imza atan taraflar damga vergisinin mükellefleri olarak kabul ediliyor. Ancak imza atan kişinin vergiden muaf tutulması ya da resmi kurum olması halinde diğer kişi bu verginin tamamını ödemekle yükümlü oluyor. 


Damga vergisi mükellefleri!

İki kişi arasında yapılan sözleşmelerde damga vergisinin mükellefi iki tarafa da ait oluyor.  Resmi dairelerle kişiler arasında yapılan sözleşmelerde verginin mükellefi kişilerdir. Vergiyi kişiler ödüyor. 


Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kâğıtların vergisini,...