20 / 04 / 2024

Kira kontratı damga vergisi zorunlu mu?

Kira kontratı damga vergisi zorunlu mu?

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira kontratı damga vergisi zorunlu mu? Kira kontratı için ne kadar damga vergisi ödenir?



Kira kontratı damga vergisi zorunlu mu?

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Bu vergi, kira kontratları için de ödeniyor. Peki, kira kontratı damga vergisi zorunlu mu? Kira kontratı için ne kadar damga vergisi ödenir?


Kira sözleşmesinin damga vergisine tabi olabilmesi için noter huzurunda imzalanması gerekiyor. Buna göre noter onayı olmayan sözleşmeler için damga vergisi ödenmiyor.


Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. Bu oran; 58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89 olarak tespit ediliyor.


Damga vergisi ödeme zamanı:

Damga vergisi kağıdı imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde Damga Vergisi Kanununun 22/a maddesi uyarınca ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir. 


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.


Damga vergisi kanunu genel tebliği seri no:58!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön