23 / 04 / 2024

Değiştirici yenilik doğuran haklar

Değiştirici yenilik doğuran haklar

İnşai hak ne demektir? Hangi haklar inşai haklar grubuna giriyor? İnşai haklar kaça ayrılıyor? İnşai hak konusu hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

BOTAŞ açıkladı! Doğalgazda mart tarifesinde değişiklik yapılmadı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ), mesken ve sanayi abonelerinin kullandığı doğalgazın ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgazın satış tarifesinde bir değişiklik yapılmadığını duyurdu. 

Özelleştirilecek olan bazı taşınmazlara ilişkin imar planı değişiklikleri onaylandı

Özelleştirme kapsamı doğrultusunda yer alan Çanakkale ve İstanbul'daki taşınmazlara yönelik imar planı değişiklerinin onaylanması kararlaştırıldığı duyuruldu.

32 milyon çalışanı ilgilendiriyor! Çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler değişecek...

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren iş kanunlarında değişiklik için ilk adımı attığını duyurdu.

506 hakim ve savcının görev yeri değiştiği açıklandı...

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Dairesinin, 2023 senesi adli ve idari yargıda mazerete dayalı güz kararnamesi doğrultusunda 506 hakim ve savcının görev yeri değiştiği açıklandı. İşte haberin ayrıntıları...

Botaş'tan doğal gaz açıklaması! 1 Aralıktan itibaren fiyatlarda değişiklik yapılmayacak!

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından yapılan açıklamada, 1 Aralık'tan itibaren geçerli olan doğal gaz toptan satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını belirtti.

BOTAŞ tarife tablosunu yayımladı! Doğalgaz mayıs tarifesi değişti mi?

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), internet sitesinde mayıs ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Peki Doğalgaz mayıs tarifesi değişti mi?

KDV'de büyük değişiklik! Asgari tutar bakın ne oldu?

Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamalarında bazı değişiklikler yapılarak mükelleflerin 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yapılan işlemlerinde uygulanmak üzere, iade hakkı doğuran işlemlerinde, iade talebinde bulunacakları asgari tutar 2 bin TL olarak kesinleşti.

Konutta fiyat artışı harekete geçirdi! Bankaların konut kredisi limitlerinde muazzam değişim!

Konut fiyatlarındaki yüksek seyir ve deprem nedeniyle beklenen göç hareketinin getirdiği yeni zam dalgası yeni kararları doğurdu. Bankaların konut kredisi limitlerine getirilen sınırlar değişti.

Maltepe Dragos 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

İstanbul İli, Maltepe İlçesi, Dragos 3. Derece Doğal Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

2023 BES’te büyük değişiklikler yaşandı! İşte 7 soruda BES’teki değişiklikler

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, 23 Ocak 2023 tarihli yazışında BES’te yapılan değişiklikleri ele aldı. İşte detaylar...

Doğal gaz yönetmeliğinde değişiklik. Yönetmeliğe uymayan apartmanlara izin yok!

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği'nin (GAZBİR) yaptığı açıklamaya göre, Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik gereğince apartman doğal gaz yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Bundan sonra yönetmeliğe uymayan müteahhit firmalara izin yok. İşte haberimizin devamı..

Zekeriyaköy Toplu Konut Alanı imar planı değişikliği askıda!

İstanbul İli, Sarıyer İlçesi, 3. Derece Doğal Sit Alanı, Zekeriyaköy Toplu Konut Alanı 1789 Ada 1 Parsel, 1790 Ada 1 Parsel Ve 1791 Ada 3 Parsele İlişkin Koruma Amaçlı UİP Değişikliği askıya çıkarıldı.

Erken emeklilik şartları değişiyor mu? Erken emeklilikte yaş sınırı ve prim gün sayısı nasıl olacak?

Erken emeklilik milyonlarca çalışanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Çalışan kadın için doğum borçlanması, erkekler için ise askerlik borçlanması ile erken emeklilik imkanı sağlanması mümkündür. Peki erken emeklilik şartları değişiyor mu, yaş sınırı ve prim gün sayısı nasıl olacak?

Değiştirici yenilik doğuran haklar Haberi

Değiştirici yenilik doğuran haklar

İnşai hak ne demektir?


Yenilik doğuran hak anlamına gelen inşai hak;  bir hukuki durumun ortadan kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir hukuki durumun yaratılması için kişinin kullandığı hak olarak karşımıza çıkıyor.



Yenilik doğuran haklar; taraflar arasında yeni bir hukuki ilişki kuran veya mevcut ilişkide bir değişiklik doğuran ya da bu ilişkiyi sona erdiren bir etkiye sahiptir. Diğer bir deyişle inşai yani yenilik doğuran haklar yeni bir hukuki ilişki kurabiliyor, var olan durumu değiştirebiliyor ya da mevcut hukuki durumu sona erdirebiliyor.


Yukarıda yapılan açıklamalardan da görüldüğü üzere inşai haklar ç başlık altında toplanabilir. Bunlar;


•Kurucu yenilik doğuran haklar

•Değiştirici yenilik doğuran haklar

•Bozucu yenilik doğurucu haklar, olarak sıralanabilir.


Kurucu yenilik doğuran haklar: Kullanıldığında yeni bir hukuki durum yaratıyor.


Örnek: Bir satış sözleşmesi yapmak. Diyelim ki arabasını satmak isteyen Tarık’ın...