29 / 03 / 2024

depozito nasıl hesaplanır

depozito nasıl hesaplanır

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda mal sahibi kiracıdan güvence bedeli olan depozitoyu isteme hakkına sahip oluyor. Peki, mal sahibi en fazla ne kadar depozito isteyebilir? Depozito nasıl hesaplanır?

Depozito nasıl belirlenir?

Kiracı depozito bedeli, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak tanımlanıyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için alınıyor. Peki, Depozito nasıl belirlenir?

Depozito nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda mal sahibi kiracıdan güvence bedeli olan depozitoyu isteme hakkına sahip oluyor. Peki, mal sahibi en fazla ne kadar depozito isteyebilir? Depozito nasıl hesaplanır?

Tapu takas harcı nasıl hesaplanır?

Tapu dairesinde, taşınmaz malların takas işlemi gerçekleşebiliyor. Takas işlemi için öncelikle gerekli belgeler ile birlikte müracaatın yapılması ve harcın ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu takas harcı nasıl hesaplanır?

Refinansman nasıl hesaplanır?

Refinansman, kullanılan kredinin yeniden yapılandırılması olarak ifade ediliyor. Bankada kullanılan kredi olanakları arasında yer alan refinansman kredisi ile, kullanılan mevcut kredide değişiklikler yapılabiliyor. Peki, refinansman nasıl hesaplanır?

İrtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak tanımlanıyor. Peki, irtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

Konut kredisi yapılandırma nasıl hesaplanır?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olan kimseler, kredi ödeme sürecinde, faiz oranlarının düşmesi durumunda, kullanıcı kredisini yapılandırmak isteyebiliyor. Peki, konut kredisi yapılandırma nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..

Tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Bir bedel karşılığı edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergiye tabi tutuluyor. Peki, tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

Kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır? İşte zam hesabı..

Ev alım satım vergisi nasıl hesaplanır?

Tapu alım satım harcı gayrimenkul ya da taşınmaz alım satımında yapılan tapu hizmetinin karşılığı hizmeti alan kişiler tarafından ödeniyor. Peki, ev alım satım vergisi nasıl hesaplanır?

İnşaat maliyeti 2015 nasıl hesaplanır?

İnşaat maliyet bedelleri, her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden belirleniyor. Peki, inşaat maliyeti 2015 nasıl hesaplanır? İşte inşaat maliyet bedelleri 2015...

Taşınmazların değeri nasıl hesaplanır?

Taşınmazların değerinin tespitinde maliyet yaklaşımı ve gelir modeli uygulanır. Kira çarpan yönetimi Gelir yönetiminde en kolay yol brüt kira çarpanı yöntemidir. Taşınmazların değeri nasıl hesaplanır?

Kira bedelinde zam nasıl hesaplanır?

Kira kanunu hükümleri gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşme süresinin dolması halinde kira bedelinde zam yapılabiliyor. Peki, kira bedelinde zam nasıl hesaplanır? İşte hesaplama kuralları..

Arsa payında dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Bir yapının bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında, arsadan bağımsız bölümlere verilen pay arsa payı olarak tanımlanıyor. Peki, arsa payında dairenin metrekaresi nasıl hesaplanır?

Evin net alanı nasıl hesaplanır?

Bir evin net ve brüt olmak üzere iki farlı metrekare hesabı yapılabiliyor. Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan olarak ifade ediliyor. Peki, evin net alanı nasıl hesaplanır?

depozito nasıl hesaplanır Haberi

depozito nasıl hesaplanır

Depozito nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda mal sahibi kiracıdan güvence bedeli olan depozitoyu isteme hakkına sahip oluyor. Ancak mal sahibi kiraya verdiği taşınmaz malı için istediği miktarda depozito talep edemiyor.


Kiracıdan alınacak depozitonun ne kadar olması gerektiği ve hangi koşullarda iadesinin yapılacağı kiracılık kanununda düzenleniyor.


Kanun gereğince, kira depozitosu 3 aylık kira bedelinden yüksek olamıyor. Örneğin kira bedelinizin 850 TL olduğunu düşünelim. Kira depozitosunun en fazla 2.550 TL olması gerekiyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen...