26 / 04 / 2024

Depozito nasıl hesaplanır?

Depozito nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda mal sahibi kiracıdan güvence bedeli olan depozitoyu isteme hakkına sahip oluyor. Peki, mal sahibi en fazla ne kadar depozito isteyebilir? Depozito nasıl hesaplanır?



Depozito nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda mal sahibi kiracıdan güvence bedeli olan depozitoyu isteme hakkına sahip oluyor. Ancak mal sahibi kiraya verdiği taşınmaz malı için istediği miktarda depozito talep edemiyor.


Kiracıdan alınacak depozitonun ne kadar olması gerektiği ve hangi koşullarda iadesinin yapılacağı kiracılık kanununda düzenleniyor.


Kanun gereğince, kira depozitosu 3 aylık kira bedelinden yüksek olamıyor. Örneğin kira bedelinizin 850 TL olduğunu düşünelim. Kira depozitosunun en fazla 2.550 TL olması gerekiyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.



Kira depozitoları bankaya yatırılacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön