25 / 04 / 2024

dış borç

dış borç

Prof.Dr. Esfender Korkmaz, Türkiye'nin dış borç ve cari açık sorunlarını net hata noksan kalemiyle çözmesinin mümkün olmadığını sorunun ciddi alınıp IMF ile bir program hazırlamaması halinde, Türkiye'nin dış borçlarını ödemede temerrüde düşeceğini söyledi.

'TL'deki hızlı değer kaybının sürmesi büyük bir risk'

Türk lirasındaki geder kaybının cari açık özellikle de kısa vadeli borçların ödenmesi açısından büyük bir risk oluşturduğunu belirten EBRD Başekonomisti Roger Kelly, kısa vadeli dış borcunu 180 milyar dolar olduğunu MB'nin rezervinin ise 15 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.

Merkez Bankası açıkladı 135 milyar dolara dayandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilere göre kısa vadeli dış borç stoku geçen yıla göre yüzde 10 yükselerek 134 milyar doları aştı. Bankalar dışında diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise 49,5 milyar dolar oldu.

Borçlar ödenecek mi? İflasa mı gidilecek?

Türkiye, yıl sonunda yaklaşık 40 milyar dolarlık cari açığını kapatmaya çalışırken bir yandan da dış borcunu ödemeye çalışacak. Kısa vadede bulunması gereken 50-55 milyar dolarlık bir para var. Peki bu para MB'nin kasasında mevcut mu? Türkiye kaynak bulmak için ne yapmalı?

Merkez Bankası açıkladı! Türkiye’nin dış borcu haziran ayında yüzde 10,9 arttı!

Merkez Bankası, Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku haziran ayında %10,9 artarak 134,8 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. İşte detaylar!

11 milyar lira buhar oldu Devlet 92 milyon lira açık verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, dış borç nakit dengesinin temmuz ayında 92 milyar 845 milyon lira açık vermiş oldu. Bununla birlikte kur farklarından kaynaklanan artış ise 11 milyar 205 milyon lira olarak hesaplandı.

Devletin borçlarının faiz yükü 3 trilyon TL'ye çıktı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 2021 yılı haziran ayında Devletin iç borçlarının toplam faiz yükü 668 milyar lira olduğunu hatırlatırken, bu haziranda rakamın 2 trilyon 175 milyar liraya ulaştığını dile getirdi Altay, yaptığı yazılı açıklamada “Siyasi ve ekonomik yönetim yüzünden sorunlar yaşayan

132 milyar doları geçti Yeni rekora imza attı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre bir yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku 181,4 milyar dolar olurken dış borç stokunda yeni rekora imza atıldı.

Kısa vadeli dış borç stoku açıklandı! Nisan ayındaki artış dikkat çekti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kısa vadeli dış borç stoku verilerini açıkladı. Dış borç stokunda nisan ayındaki artış dikkat çekti!

Borç krizindeki emlak devi Evergrande'de üst düzey yönetici gözaltına alındı!

Borç krizindeki inşaat ve emlak devi Evergrande'nin elektrikli araç üreticisi Evergrande NEV'in Başkan Yardımcısı Liu gözaltına alındı. Yöneticinin "yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu" şüphesiyle soruşturulduğu belirtildi.

Dünyanın en borçlu inşaat şirketi Evergrande'nin hisseleri yine çakıldı!

Ağır borç yükü altında olan ve dünyanın en borçlu inşaat şirketi olarak bilinen Çinli Evergrande'nin elektrikli araç birimi yöneticisi gözaltına alındı ve söz konusu şirketin hisseleri keskin geriledi.

Her 100 liralık vergi gelirinin 20 lirası faize gidiyor!

Bu yıl ilk dokuz ayda yüzde 127,3 artışla 471 milyar liraya ulaşan yönetimin iç ve dış borç faiz ödemeleri geçen yılın tamamındaki rakamı 160 milyar lira da aştı. 2024-2026 döneminde toplam 5,4 trilyon lira faiz ödemesi yapılacak.

Dört büyükler borçlanmada da şampiyonluğu kovalıyor!

Türk futbolunun dört büyük kulübü Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un borsaya açık şirketlerindeki borç toplamı 29,93 milyar liraya ulaştı.

İç ve dış borçlara günde 1 milyar 646 milyon lira faiz ödüyoruz!

Ocak-ağustos döneminde, devlet iç ve dış borçlara günde ortalama 1 milyar 646 milyon 503 bin 343,77 lira faiz ödedi. TOGG fabrikası 22 milyar liraya mal olmuştu. Böylece ayda 2 TOGG otomobil fabrikasından daha büyük bir rakam faize gitmiş oldu.

Kur şokunun Hazine’ye maliyeti ağır oldu! Borçların üçte ikisinden fazlası döviz cinsi!

Merkezi yönetimin borçlarında TL-döviz dengesi son on yıl içerisinde tersine döndü. 2013’te üçte biri oluşturan döviz cinsi borçlar, artık üçte ikiden de büyük bir paya sahip hale geldi.

Hazinenin döviz olarak yaptığı borç miktarı 3,8 trilyon lirayı buldu!

Merkezi yönetim dış borçlarının yanı sıra, iç borçlanmasını da dövize dayalı yapınca yüksek oranda dolarizasyon yaşanmaya başladı. Dış borçlarla birlikte Hazine’nin toplam dövizli borç stoku 3 trilyon 772 milyar liraya ulaştı. Toplam borç stokunun yüzde 67,1’i ise dövize dayalı.

Türkiye’ye acilen 200 milyar dolarlık dış kaynak lazım!

Seçimlerin ardından ekonomide dengeleri yeniden kurmak için finansman arayışına giren Türkiye’nin, dış borç geri ödemeleri, cari açık finansmanı ve deprem maliyetleri gibi nedenlerle, bir yıl içerisinde 200 milyar doların üzerinde dış kaynak bulması gerekiyor.

Ünlü profesörün dolar tahmini panik yarattı: Vatandaşlar ev ve arabalarını satarak dövize yöneldi!

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Esfender Korkmaz ve Birleşmiş Milletler raporu, Türk Lirası'nın değer kaybını ve doların geleceğini analiz ederek önemli uyarılarda bulundu. Dış borçlardaki yüksek risk, cari açık ve reel faiz politikası gibi faktörler, doların Türk Lirası karşısında değerini nasıl etkileyec

Dolar arttıkça fakirleşiyoruz! Dış borçta 1 aylık kur farkı yükü 2,8 trilyon lira!

Seçimlerden bu yana dolar kurunda yaşanan yüzde 29,75’lik liralık artış, Türkiye’nin toplam dış borcunun TL karşılığını 2 trilyon 816 milyar lira büyüttü.

Türkiye’nin dış borcu 475,7 milyar dolar oldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart tarihi itibarıyla Türkiye'nin brüt dış borç stokunun 475,7 milyar dolar olduğunu belirtti.

Asgari ücrete ara zam gelmeden hemen bunu yapın! Haziran'da öderseniz tam bu kadar tutar cebinizde kalacak! 

Asgari ücrette yaşanacak artış SGK'ya askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanması maliyetlerini de artıracak. Temmuz'dan önce ödeyenlerin daha az ödeme yapacağı belirtildi. İşte ayrıntılar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran-Ağustos dönemi için 215 milyar liralık iç borçlanma stratejisini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran-Ağustos dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Bakanlık, bu dönemde 311,2 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık, 215 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirecek.

dış borç Haberi

dış borç

Prof. Dr Esfender Korkmaz Türkiye'nin yüzde 60-70 ihtimalle seçimlere gitmeden dış borcun ödenmesinde temerrüde düşeceğini savundu. Dış borçta temerrüdün kamu veya özel sektörün dış borçlarını vadesinde ödeyemez duruma düşmesi anlamına geldiğini hatırlatan Korkmaz, Yeniçağ Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika  bölgesi ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında kur risklerine karşı en kırılgan ülkenin Türkiye olduğu yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

TL'nin yüzde 45 dolayında daha düşük bir seviyede olduğunu ve Türkiye'deki risklerin yüksekliği nedeniyle TL'deki düşüşün engellenemediğini belirten Korkmaz, kur şoklarının getirdiği en önemli sorunun ithalattaki girdi maliyetlerine paralel olarak enflasyonun artması olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin dış borç ödemesinde temerrüde düşmesinin de önemli bir risk olduğunu aktaran Korkmaz, enflasyon ve dış borç riskinin birbirine...