25 / 04 / 2024

ecrimisil neden alınır

ecrimisil neden alınır

Ecrimisil, malın sahibinin izinsiz kullanımının karşılığı olan bir tazminat olarak tanımlanıyor. İşgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmadan alınan ecrimisil hangi hallerde ödenir? Ecrimisil ne zaman ödenir?

Ecrimisil kira mıdır?

Hazine taşınmaz malının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarece talep edilen tazminatına ecrimisil deniyor. Peki ecrimisil kira mıdır?

Koordineli çap nedir, nereden alınır?

Koordineli çap, gayrimenkul taşınmazlarının bazı niteliklerini belirten bir belgedir. Bu belge belirli bir sisteme dayanır ve imar planlarında işe yarar. Peki koordineli çap nedir, nereden alınır ve neden gereklidir? İşte koordineli çap ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı bir inşaata başlarken olması gereken ilk belgedir. Bu ruhsat yapının kanun ile belirlenmiş niteliklerde olduğunu ve kanunlara uygun olduğunu ifade eder. Peki, yapı ruhsatı neden gereklidir, nasıl alınır? Yapı ruhsatı alınmazsa ne olur? İşte ayrıntılar…

Tapu harcı neden alınır?

Tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için harç tahsil ediliyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki tapuda tapu harcı neden alınır?

Ekspertiz raporu neden alınır?

Konut kredisi kullanırken satın alacağınız gayrimenkulün değerlendirilmesi SPK Lisanslı uzmanlar tarafından yapılıyor. Bu uzmanların katıldığı sürece ise ekspertiz süreci deniyor. Peki, ekspertiz raporu neden alınır?

İkametgah belgesi e-devletten alınır mı?

İkametgah belgesi, şu an hem muhtarlardan hem de Nüfus Müdürlüklerinden temin edilebiliyor. Peki, ikametgah belgesi e-devletten alınır mı? E- devlet üzerinden ikametgah belgesi nasıl alınır?

İkametgah e-devletten alınır mı?

İkametgah belgesi, bir kimsenin yerleşme kast ve niyetiyle oturduğu yeri gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. Bu belge muhtar ve Nüfus Müdürlüklerinden alınabiliyor. Peki, ikametgah e-devletten alınır mı?

Veraset belgesi nereden alınır?

Bir kimsenin vefat etmesi halinde geride bıraktığı malların mirasçılarını ve bu mirasçıların mirastaki paylarını gösteren yasal belge olan veraset belgesi nereden alınır? Veraset belgesi nasıl alınır?

Kısmi iskan nasıl alınır?

İskan, bir yapının onaylı projesine uygun olarak yapıldığını gösteren resmi yapı kullanma iznine deniyor. Kısmı iskan ise, kullanıma hazır alanlar için alınabiliyor. Peki, kısmi iskan nasıl alınır?

İnşaat izni nereden alınır?

İmar Kanunu esaslarına göre ruhsatsız olarak yapılabilecek yapılar hariç, tüm bina inşaatlarında belediyeden veya valiliklerden ruhsat alınması gerekiyor. Peki, inşaat izni nereden alınır? Nasıl alınır?

İnşaat izni nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde inşaat yapılabilmesi için öncelikle, bağlı olduğu belediye gidilerek gerekli belgelerin teslim edilmesi ve inşaat projesi için izin alınması gerekiyor. Peki, inşaat izni nasıl alınır?

Tadilat ruhsatı ve belediye tadilat izni nasıl alınır?

Bir dairede yapılacak tadilatlar için belediyeden ruhsat almak gerekebiliyor. Gerekli olan bu ruhsat "tadilat ruhsatı" olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tadilat ruhsatı ve belediye tadilat izni nasıl alınır?

Tadilat ruhsatı nasıl alınır?

Dairenin metrekaresini değiştiren, dışarıdan görünen veya bina taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatlar belediyeden alınacak tadilat ruhsatı gerektiriyor. Peki, tadilat ruhsatı nasıl alınır? Ruhsat için neler gerekli?

Kaçak eve ruhsat nasıl alınır?

Ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların tespiti halinde yapılar, yapılar yıktırılabiliyor. Peki kaçak eve ruhsat alınır mı? Kaçak eve ruhsat nasıl alınır?

ecrimisil neden alınır Haberi

ecrimisil neden alınır

Ecrimisil hangi hallerde ödenir?

Ecrimisil, malın sahibinin izinsiz kullanımının karşılığı olan bir tazminat olarak tanımlanıyor. Malın sahibinin bu malı kullanamamaktan dolayı zarara uğrayıp uğramadığına bakılmadan bu bedel istenebiliyor.


Mevzuatta ecrimisil; "Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminatı" olarak tanımlanıyor.


Ecrimisilde;

- İzinsiz olarak kullanılan bir mal vardır.


- Bu maldan işgal, tasarruf veya herhangi bir şekilde kullanılarak faydalanmak söz konusudur.


- İşgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaz.


- Ecrimisilin takdirinde taşınmazın işgalden önceki haliyle getirebileceği muhtemel gelir esas alınır.


- Ecrimisil mal sahibi tarafından istenir, fuzuli şagil tarafından ödenir.


Ecrimisil ne zaman ödenir?

Ecrimisilin; Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren 30...