18 / 04 / 2024

İnşaat izni nasıl alınır?

İnşaat izni nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde inşaat yapılabilmesi için öncelikle, bağlı olduğu belediye gidilerek gerekli belgelerin teslim edilmesi ve inşaat projesi için izin alınması gerekiyor. Peki, inşaat izni nasıl alınır?



İnşaat izni nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde inşaat yapılabilmesi için öncelikle, bağlı olduğu belediye gidilerek gerekli belgelerin teslim edilmesi ve inşaat projesi için ruhsatın alınması gerekiyor.


İnşaat ruhsatı, belediye sınırları içinde  kalan yerlerde inşa edilecek yapılar için Belediye  İmar Kanunu, İmar Planı ve Yönetmelik hükümleri ile, yapı sahibi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, tüm proje müellifleri ve yapı denetim kuruluşu yetkilisi, denetim sorumlusu mimar veya mühendisin imzaları alınarak usulüne uygun olarak düzenlenen belgeye deniyor.


İnşaat izni almak için;

Tapu veya tapu kayıt sureti (müracaattan en fazla bir ay önce alınmış), 

İmar çapı (müracaattan en fazla bir yıl önce alınmış), 

Röperli veya yoksa ebatlı kroki,

Mimari projeyi statik proje,

Elektrik ve tesisat projeleri, 

Resim ve hesapları, Isı yalıtım raporu, 

Numarata krokisi, 

Belediye Gelirler Müdürlüğü emlakları eklenmesi gereklidir. 

İstenen harçlar yatırılarak inşaat ruhsat servisinden inşaat ruhsatı alınır. 


Bu belgeler ile birlikte alınan yapı ruhsatının belli bir süresi bulunuyor. Yapının belirlenen süre zarfı içinde tamamlanması gerekiyor. 


İmar Kanunu'nun 29. maddesinde yer alan maddeye göre, yapı ruhsatı aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanması gerekiyor. Ayrıca bu yapının 5 yıl içinde de bitirilmesi şart.


Bu süre zarfı içinde başlanılmayan ve bitirilmeyen yapıların ruhsatı geçersiz sayılıyor. Bu nedenle sürelerin aşıldığı durumlarda ruhsatın yenilenmesi gerekiyor.


Yeni inşaat ruhsatı ücret tarifesi 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi


Geri Dön