19 / 04 / 2024

İnşaat izni nereden alınır?

İnşaat izni nereden alınır?

İmar Kanunu esaslarına göre ruhsatsız olarak yapılabilecek yapılar hariç, tüm bina inşaatlarında belediyeden veya valiliklerden ruhsat alınması gerekiyor. Peki, inşaat izni nereden alınır? Nasıl alınır?



İnşaat izni nereden alınır?

İmar Kanunu gereğince, inşaatlara başlanılabilmesi için izin (ruhsat) alınması gerekiyor. Kanun esaslarına göre ruhsatsız olarak yapılabilecek yapılar hariç, tüm bina inşaatlarında belediyeden veya valiliklerden ruhsat alınması gerekiyor. 


Ayrıca ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlı olup; Bu durumda bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmuyor. Peki, inşaat çalışmalarına yeni başlanılacak bir yapı için inşaat izni nereden alınır?


İnşaat izni, yapının yer aldığı bölgenin belediyesinden alınıyor. Yapı, belediye sınırları dışarısında ise Valilik bürolarına, yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat etmeleri gerekiyor.


İnşaat izni alındıktan sonra ruhsatın süresi 5 yıl olup, en az 2 sene içerisinde de inşaat çalışmalarına başlanılması gerekiyor. Bir diğer ifade ile Temel Üstü Ruhsatının alınması gerekiyor.


Eğer alınmamışsa ruhsat süresi dolmadan Ruhsat Yenilenmesi gerekiyor. Aynı işlem beş yıl içerisinde bitirilmeyen ve Yapı Kullanma almayan binalar içinde geçerlidir. Aksi takdirde ruhsat hükümsüz sayılıyor. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburi oluyor.


İnşaat izni dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön