29 / 03 / 2024

Eski Eserler Uzmanı Vahit Okumuş

Eski Eserler Uzmanı Vahit Okumuş

Osmanlı'dan bugüne ulaşan tarihi eserlerin mimarı Sinan'ın matematiğini çözmeyi başaran Vahit Okumuş kimdir? Vahit Okumuş, hayatı boyunca hangi işlere imza attı? İşte Prof. Dr. Vahit Okumuş..

ASKON Başkanı Ali Semih Ünlü: Deprem uzmanı ağlıyor biz de korkuyoruz!

ASKON Eskişehir Başkanı Ali Semih Ünlü yaptığı açıklamada "Biz Eskişehir'in iş adamları olarak, yaklaşan seçimlerde konuşulması gereken en önemli konunun deprem ve depreme hazırlık olduğunu düşünüyoruz." diyerek, "Deprem uzmanı ağlıyor biz de korkuyoruz!" dedi.

Deprem uzmanından Eskişehir için flaş uyarı!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Altunel yaptığı açıklamada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi binasının da içerisinde yer aldığı Meşelik Kampüsü’nde olduğu belirtilen fay hattı hakkında önemli açıklamalar yaptı. İşte Prof. Dr. Altunel2in açıklamaları...

Kripto uzmanından Bitcoin yorumu: “750 bin dolar olacak!”

BitMEX borsasının eski CEO’su kripto uzmanı Arthur Hayes, Bitcoin'in (BTC) 2026 yılına kadar en az 750 bin dolara ulaşacağını iddia etti. Stars Arena hacklendi ve projenin havuzunda bulunan 3 milyon dolarlık AVAX çalındı.

Hangi gayrimenkuller yeniden değerlemeye tabi tutulabilir?

Eski Hesap Uzmanı/YMM Okan Coşgun, Dünya Gazetesi'nde taşınmazların yeniden değerlemesini kaleme aldı. İşte Okan Coşgun'un 'Finansal kiralama sözleşmesi devam eden iktisadi kıymetler yeniden değerlemeye tabi tutulabilir' başlıklı yazısı...

Eski İTO binası 90 santimetre yatınca yıkım başladı! Sıfırdan yapılacak!

İTO'nun eski merkez binası 42 milyon liralık harcamayla “sıfırdan” inşa edilecek. İTO yönetimi tarafından istenen uzman raporunda binanın 90 cm yattığı belirtildi.

Ankara Keçiören’de eski evlere rağbet arttı!

Kentsel Dönüşüm ve Emlak Uzmanı Ahmet Yeşilbağ, Ankara Keçiören’deki Kamil Ocak ve Güçlükaya Mahalleleri'nin kentsel dönüşümün en çok yaşandığı mahalleler olduğunu söyledi. Yeşilbağ, eski binalardan daire alanların sayısının artığını söyledi.

İşte Suriye'deki yıkılma tehlikesi olan yapılar!

Suriye Eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü, desteklenen bir proje kapsamında tahribata uğramış veya uğrama riski altında bulunan çok kültürel mirası dijital ortama aktararak bunları belgeledi.

Ankara Eskişehir Yolu'nda yapılaşma hız kazandı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Çağrı Erkut Şen, Eskişehir Yolu üzerinde yaşanan hareketliliğin konut ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirterek bölgede yapılaşmanın hız kazandığını söyledi.

Yozgat Hacı Ozan Konağı restore ediliyor!

Tarihi Hacı Ozan Konağı'nda Yozgat Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları başladı.Tarihi bina, Gayri Menkul Eski Eserler Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 1979 yılında korunması gerekli sivil mimari eserler listesine alınarak tescillendi.

İstanbul'da 2. ve 3. derece tarihi eserler imara mı açıldı?

Eski İstanbul'un kalbi, yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Koruma kurulları devre dışı bırakıldı. 2. ve 3. derece tarihi eserler imara açıldı.

Kırşehir Müzesi yeniden inşa edilecek!

1936 yılında yapımına başlanan ve 1975 yılında Kırşehir Valiliği tarafından ‘Tarihi eserlerin korunması’ adına oluşturulan ‘Eski Eserler Koruma’ komisyonu tarafından tesis edilen müze, Kırşehir Müzesi adı ile yeniden inşa edilecek..

1983 yılında İnönü Stadı tarihi değerlerimiz arasına alınmış!

1983 yılında İnönü Stadı, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nca alınan kararla tarihi değerlerimiz arasına katılmış. 1946 yılında hizmete giren İnönü Stadı, ''Korunması gerekli eski eser'' kapsamına alınmış.

Kocaeli Pembe Köşk onarılıyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun "taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillediği Tarihi Pembe Köşk, restore ediliyor. Pembe Köşk'ün Tarihi Sırrıpaşa Konağı'na entegre edileceği belirtildi.

Eski Eserler Uzmanı Vahit Okumuş Haberi

Eski Eserler Uzmanı Vahit Okumuş

Vahit Okumuş kimdir?

Vahit Okumuş, 1946 yılında Rize'nin Çayeli ilçesi, Aşıklar Köyü'nde doğdu. Vahit Okumuş, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu.


1980'lerden sonra eski eser onarımları ile ilgilendi. Uzun yıllar gerek müteahhit gerekse proje şefi, danışman olarak eski eserler üzerinde çalıştı.


Vahit Okumuş, 1991 seçimlerinde SHP'den milletvekili adayı oldu. O dönemde, deprem ile ilgili çalışmalara imza attı.  Halka "deprem olacak" şeklinde uyarılarda bulunarak kamuoyunda "Deprem Vahit" olarak tanındı.


"Bir eser, strüktürü, yani taşıyıcı sistemi onarım görmeden 500 yıldır sağlam duruyorsa bu eserin yapılış mantığı mutlak doğrudur. Bu, tesadüf olamazdı. Sinan"ın buna benzer bir sürü eseri duruyor. Öyleyse bunun mantığı doğru, benim bilgilerim yanlış mı?" diyerek 500 yıldır ayakta olan ve hiç bozulmayan Süleymaniye'yi 2003'ün sonlarında incelemeye başladı. 


Eski Eserler Uzmanı Prof....