29 / 03 / 2024

faiz geliri tahsil edilmesi

faiz geliri tahsil edilmesi

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki yazısında kira ve faiz gelirlerinin yargı kararlarına göre tahsil edilmesi konusunu ele aldı...

Konut fiyatları geçen yıl yüzde 75,5 arttı: Yüzde 50 faiz mi karlı, konuttan kira geliri almak mı?

Merkez Bankası konut fiyat endeksinin, Aralık ayında yıllık bazda yüzde 75,5 arttığını açıkladı. Peki konut yatırımı mı daha mantıklı, faiz mi? 

Faiz geliri için evini satmayı düşünenler dikkat! 

Yaptığı açıklamada bu dönemde mülkünü satmak isteyenlerin bir defa daha düşünmesi gerektiğini dile getiren Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, özellikle de faiz geliri için mülkünü satmayı düşünenler için önemli uyarılar yaptı. İşte o açıklamalar...

25 yılda 1.7 milyon TL prim ödeyecek olan Bağ-Kur'lu, parayı biriktirse aylık 60-65 bin TL faiz alır!

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 9 bin gün olan Bağ-Kur prim gün sayısıyla ilgili bir hesaplamayı X sosyal medya hesabından yaptı. Erdursun, 25 yılda 1 milyon 770 bin 219 TL prim ödeyecek Bağ-Kur'lu'nun bu parayı biriktirebilmesi durumunda, aylık 60-65 bin TL faiz geliri elde edeceğini söyledi.

32 günde 550 bin TL'den olağanüstü faiz geliri!

Bankaların mevduat faiz oranları Eylül ayında bir yükselişe geçti. Son güncellemelerle birlikte 550 bin TL'nin 32 günlük faiz getirisi de önemli bir artış gösterdi. 32 gün süresince yatırılan 550 bin TL için en yüksek faiz getirisi de dikkat çekici bir rakamla sunuldu.

65 yaş üstü dikkat! Kira geliri vergi beyanı için son hafta!

Pandemi sürecinde sokağa çıkamayan 65 yaş üstü için vergi dönemi başladı. Kira geliri elde eden, gayrimenkul satış kazancı elde eden, yurtdışı faiz geliri elde edenlerin 1 hafta içerisinde beyanname vermeleri gerekiyor.

Yüksek kira geliri olana daha çok vergi geliyor!

Yüksek maaş, kira ve rant geliri olanların hem vergi yükü artacak hem de önümüzdeki sene geriye dönük ek vergi alınacak. Dövizden faiz alanların da vergisi artacak.

Bina yönetim şirketleri faiz geliri elde ediyor!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin "Bina yönetim şirketleri binlerce binanın yönetimine baktığı için ciddi para topluyor. Şirketlerin kasasında fazla para birikiyor. Bunu da bankaya yatırıp faiz geliri elde ediyorlar" diye konuştu.

Kira geliri elden alınır mı?

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahiplerinin kira tahsilatlarını Bakanlık tarafından belirlenen kural çerçevsinde yapmaları gerekiyor. Peki, kira geliri elden alınır mı? Kira nasıl tahsil edilir?

Eurobond faiz geliri ve alım‐satım kazancı nasıl vergilendirilir?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen bugünkü yazısında Eurobond'lardan elde edilen faiz gelirlerinin ve alım‐satım kazançlarının nasıl vergilendirileceğini açıkladı. İşte o haber...

Özak GYO'dan Alsancak projesi avansının geri tahsil edilmesi açıklaması!

Özak GYO tarafından daha önce EPP'ye yapılan tüm ödemeler, belirlenmiş olan güncelleme faiz oranı ile güncellenerek toplam 12 milyon 36 bin 663,50 TL olarak bugün geri tahsil edildi.

Beyanname verirken dikkat edilmesi gereken 4 nokta!

Geçen yıllarda sadece kira için başlatılan ‘hazır beyanname’ye artık ücret gelirleri ve menkul sermaye iradı yani kâr payı ve faiz geliri elde edenler de eklendi

Döviz kira geliri nasıl beyan edilir?

KİRA gelirleri elde edildikleri yılın geliri olarak beyan edilir. Örneğin, kira gelirleri beyan edilirken, bazı ayların kirası tahsil edilmemişse, sadece tahsil edilen ayların kira toplamı beyan edilecek.

1983 yılında Vaniköy'de 250 milyon liraya yalı!

Reşat Altın'ın 25 bin liraya satıldığı 1983 yılında, Vaniköy'de bulunan 290 metrekare büyüklükteki yalı 250 milyon liraya satılacakmış. 250 milyon liraya Devlet Tahvilleri satın alınsa, yılda 87 milyon lira faiz geliri alınabilirmiş.

faiz geliri tahsil edilmesi Haberi

faiz geliri tahsil edilmesi

1- Kira Gelirinin Vergilendirilmesi ve Beyanı Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinin birinci fıkrasında, maddede belirtilen mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracılar tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu, 71. maddesinde ise gayrimenkul sermaye iradında safi iradın, gayrisafi hasılattan iradın sağlanması ve idamesi için yapılan giderler indirildikten sonra kalan olumlu fark olduğu belirtilmiştir. 


Bu hükme göre, kiracıların kira bedellerini ödememeleri nedeniyle açılan davalar sonucu verilen yargı kararlarına göre tahsil edilen kira bedellerinin vergilendirilmesinde ve beyanında sorun bulunmamaktadır. Yargı kararına göre tahsil edilen kira bedeli, gayrimenkul sermaye iradı sayılmakta olup, genel hükümler çerçevesinde tahsil edildiği yılın kira geliri olarak beyan edilerek vergilendirilecektir. 


2- Faiz Gelirinin Vergilendirilmesi ve Beyanı Yargıya intikal eden kira anlaşmazlıklarında,...