19 / 04 / 2024

gayrimenkul satışında vergi

gayrimenkul satışında vergi

Taşınmaz malların elden çıkarılması halinde bu kazanç belli koşullarda vergilendiriliyor. Peki, gayrimenkul satışında vergi 2016 nasıl ödenir? Gayrimenkul satışında ödenecek vergi nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul satışında vergi 2015!

Gayrimenkul alım-satımı sırasında doğan vergisel yükümlülükler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. İşte gayrimenkul satışında vergi 2015...

Ev satışında ödenecek vergiler nelerdir?

Taşınmaz mallarını elden çıkaran kimselerin doğan vergisel sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Tapu harcının yanında başka ödenmesi gereken vergiler de bulunuyor. Peki, ev satışında ödenecek vergiler nelerdir?

Emlak gelir vergisi!

Gayrimenkul satış kazancı olarak emlak gelir vergisi hangi durumlarda alınıyor? Yanıtı haberimizde...

Gayrimenkul satış kazancı vergisi!

Devlete ödenen vergiler arasında size ait bir gayrimenkul satışından elde ettiğiniz kazanç için ödenen vergi de yer alıyor. "Gayrimenkul satış kazancı vergisi" ve detayları haberimizde yer alıyor...

Şirketlerin aktiflerindeki gayrimenkul satışlarına vergi geliyor!

Vergi mükellefi olan firmaların, aktifte kayıtlı olan gayrimenkullerini elden çıkarmaları halinde vergilendirmesinde ağırlaştırmalar olacak...

Yabancıya gayrimenkul satışında ipin ucu kaçtı, düzenleme şart!

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, yapancılara gayrimenkul satışına ilişkin açıklama yaptı. Bu kapsamda Gürcafer, emlak satarken ipin ucunun kaçtığını ve düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Yeni Dönemde Dükkan ve Arsa Satışlarında Vergi Muafiyeti Son Buluyor

15 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla, şirketlerin dükkan ve arsa gibi gayrimenkullerini satışında vergi muafiyeti dönemi sona erdi. Daha önce, şirketler edindikleri gayrimenkulleri iki yıl boyunca aktiflerinde tutup satış yaptıklarında, kazançlarının yarısı vergiden muaf tutuluyordu.

Noterden gayrimenkul satışı için nereye başvuru yapılacak?

Gayrimenkul satışında yeni dönem start aldı. Bu kapsamda alım ve satım işleri artık noterlerden yapılabilecek. Peki, vatandaş noterden gayrimenkul satışı için nereye başvuru yapacak? İşte detaylar...

Mart ayında 277 bin 496 gayrimenkul satışı yapıldı!

Türkiye genelinde mart ayındaki gayrimenkul satış işlemleri şubat ayına göre yüzde 83 arttı. Mart ayında  toplam 277 bin 496 gayrimenkul satışı yapıldı.

Çeşme Vergi Dairesi 1.6 milyon TL'ye gayrimenkul satıyor!

Çeşme Vergi Dairesi Müdürlüğü, İzmir ili, Çeşme ilçesi, Alaçatı Mahallesi, 16056 Sokak'ta yer alan gayrimenkulü satıyor. Satışa sunulan gayrimenkulde tek katlı yapı yer alıyor. İşte fiyatı ve tüm merak edilen ayrıntılar...

Altındağ Belediyesi 2 adet gayrimenkul satıyor! Yatırımcılar dikkat!

Ankara İli Altındağ Belediye Başkanlığı, Ankara Altındağ'da yer alan 2 adet gayrimenkulü satışa çıkardı. İşte detaylar...

2002-2022 yılları arasında Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar TBMM gündeminde!

2002-2022 yılları arasında Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar TBMM gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyla ilgili soru önergesi verdi. İşte o önerge...

Yılın ilk 6 ayında 1,5 milyondan fazla gayrimenkul satış işlemi yapıldı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'de 2022 yılının ilk 6 ayında 1,5 milyondan fazla gayrimenkul satış işlemi gerçekleştirildi. Söz konusu işlemlerden yaklaşık olarak 18,5 milyar liralık tapu harcı geliri elde edildi.

Türkiye'de 2022'nin ilk dört ayında yaklaşık 1 milyon gayrimenkul satıldı!

Türkiye'de senenin ilk dört ayında 995 bin 595 gayrimenkul satış işlemi gerçekleştirldi! Bu şekilde ise 10 milyar 475 milyon 887 bin lira tapu harcı geliri elde edildi.

Gayrimenkul satışında gelir vergisi istisnası 2022 nedir?

Gayrimenkullerin satın alma tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen gelir için vergi ödeniyor. Peki, gayrimenkul satışında gelir vergisi istisnası 2022 nedir?

Türkiye'de 2022'nin ilk iki ayında 416 bin 784 adet gayrimenkul satıldı!

Türkiye'de 2022 yılının ilk 2 ayında 416 bin 784 gayrimenkul satışı gerçekleşti.

Manisa Saruhanlı Belediyesi’nin gayrimenkul satışlarında usulsüzlük iddiası!

Hurda vurgunu ile gündem olan Manisa Saruhanlı Belediyesi’nde şimdi de arsa ve gayrimenkul vurgunu patladı. İçişleri Bakanlığı, mülkiyeti Saruhanlı Belediyesi’ne ait olan pek çok arsa ve taşınmazın satışında usulsüzlük yapıldığını tespit etti.

Konut dışı gayrimenkul satışında rekor!

Konut satışının hareketli geçtiği Kasım ayında, konut dışı gayrimenkul satışları da tüm zamanların rekorunu kırdı. Kasım ayında 161 bin konut dışı gayrimenkul satışı gerçekleşti. 

gayrimenkul satışında vergi Haberi

gayrimenkul satışında vergi

Gayrimenkul satışında vergi 2016!

Taşınmaz malların elden çıkarılması halinde bu kazanç belli koşullarda vergilendiriliyor. Mevcut uygulamaya göre iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için vergi ödemesi yapılıyor.


Değer artış kazancı vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. Buna göre değer artış kazancı vergisinin ilk taksit dönemi sona eriyor.


Ödenecek gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor. 


Değer artış kazancı vergisi hesaplamaları ÜFE oranlarına göre yapılıyor. Taşınmazın satın alındığı tarih ile satıldığı tarihin ÜFE oranlarına göre yapılan hesaplama sonrasında vergi bedeli belirlenmiş oluyor. Değer artış kazancı vergisi hesaplama örneği şu şekilde sıralanıyor:


Değer artış kazancı hesaplama örneği 


Evin Alındığı Tarih: Ocak...