25 / 04 / 2024

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi

Gelir Vergisi Kanun tasarısında gayrimenkullerin sermaye şirketlerine ayni sermaye konulması bir satış işlemi olarak tanımlanmıştır (Tasarının 45'incinıd. 2. Fıkrası). İşte, gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Gayrimenkullerin satış ve devri KDV'den muaf mı?

Denetçi CPA, MBA Ahmet Arslan, Dünya Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında taşınmazlarda KDV mükellefiyetini kaleme aldı. İşte Ahmet Arslan'ın 'Sermaye koyma borcunun ayni olarak yerine getirilmesi halinde KDV mükellefiyeti' başlıklı yazısı...

Sinpaş GYO Küçükçekmece'deki arsasını 17.9 milyon TL'ye sattı!

Sinpaş GYO'nun ekspertiz değeri 17 milyon 564 bin 850 TL olan İstanbul İli, Küçükçekmece İlçesi, Halkalı Mahallesi'ndeki 7 bin 806 metrekare büyüklüğündeki arsa vasıflı gayrimenkulü 17 milyon 955 bin 180 TL değerle Etkinsürekli İhracat Lojistik ve Ticaret A.Ş.'ne ayni sermaye olarak devredildi. 

Atakule İşletme ve Yönetim 100 bin TL sermaye ile kuruldu! 

Atakule GYO, gayrimenkullerin işletme ve yönetim faaliyetini yapmak amacıyla kurulacak olan Atakule İşletme ve Yönetim'e 100 TL sermaye payı ile tek kurucu ortak olarak katılmasına karar verdi...

Gayrimenkul Yatırım Fonları’nda ayni sermaye imkanı!

Resmi Gazete’de yayımlanan SPK Tebliği ile Gayrimenkul Yatırım Fonları nakdi nakdi sermaye ile kurulabileceği gibi katılımcıların kendi mülkiyetinde olan gayrimenkullerin ayni sermaye şeklinde konulması ile de kurulabilecek. 

Gayrimenkul sermaye iradı ek föy nedir?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirleri, gayrimenkul sermaye iradı olarak belli koşullarda beyanname verilerek vergiye tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı ek föy nedir?

Gayrimenkul sermaye iradı ödenen anlaşmalı bankalar!

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için vergi; vergi dairesine ve anlaşmalı bankalara ödenebiliyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı ödenen anlaşmalı bankalar hangileridir?

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Gelir Vergisi Kanun tasarısında gayrimenkullerin sermaye şirketlerine ayni sermaye konulması bir satış işlemi olarak tanımlanmıştır (Tasarının 45'incinıd. 2. Fıkrası). İşte, gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Yeşil İnşaat'ın iki gayrimenkulünün değeri 39,3 milyon TL!

Yeşil Yapı Endüstrisi A.Ş. iştiraki Yeşil İnşaat Gayrimenkul'ün portföyünde bulunan iki gayrimenkulü Yeşil Global İnşaat'a ayni sermaye olarak konulmuştu. Söz konusu gayrimenkullerin değeri ise 39 milyon 265 bin 790 TL olarak belirlendi...

Ayni sermaye konulması suretiyle tescil!

Türk Ticaret Kanununa göre taşınmazlar, taşınmazlar üzerindeki kullanma ve yararlanma hakları, hatta devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer ticaret şirketlerine ayni sermaye olarak konabiliyor...

Özak GYO kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik tarihini güncelledi!

Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu' nda yapılan yazılı açıklamaya göre Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik tarihini güncelle di...

Kamuya ait gayrimenkullerin kiralanması!

3194 Sayılı İmar Kanununa göre, meydan, yol, park, yeşil saha, otopark gibi umumi hizmetlere ayrılmış yerler "kamuya ait gayrimenkuller" olarak tanımlanıyor. İşte kamuya ait gayrimenkullerin kiralanması...

Ereğli Demir ve Çelik İsdemir sermaye artırımı hakkında açıklama yaptı!

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş 28 Kasım 2013 tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu 'na yaptığı açıklama İsdemir sermaye artırımı hakkında bilgi verdi. Detaylar haberimizdeki ekte yer alıyor.

Akfen Holding A.Ş. izahname sermaye piyasası aracı notu yayınlandı!

Akfen Holding A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformunda izahname sermaye piyasası aracı notu yayınlandı. 200.000.000 toplam TL tutarındaki ihraç tavanı kapsamındaki borçlanma araçlarının halka arz edilecek ..

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi Haberi

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi

Gelir Vergisi Kanun tasarısında gayrimenkullerin sermaye şirketlerine ayni sermaye konulması bir satış işlemi olarak tanımlanmıştır (Tasarının 45'incinıd. 2. Fıkrası). Bu nedenle de gayrimenkullerin ayni sermaye olarak konulan değeri ile alış bedelleri arasında oluşan lehe fark üzerinden gelir vergisi hesaplanması gerekmektedir. Bu tür işlemlerde de gayrimenkulün sermaye olarak konulduğu ana kadar geçen elde tutma süresine bağlı olarak normal satışlarda olduğu gibi gelir vergisi istisnası uygulanacaktır.. 

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasının satış hükmünde kabul edilmesi mevcut düzenlemedeki anlayışın devamı niteliğindedir. Buna karşılık tasarının bu düzenlemesinin kazancın realize edildiği dönemde vergileme yapılması şeklinde değiştirilmesinin daha yerine olacağı düşüncesindeyiz. Nitekim kat karşılığı inşaat işlerinde arsa payına düşen değer artış kazancının binanın satıldığı dönemde vergilendirilmesi esası benimsenmiştir. 

Gayrimenkullerin ayni sermaye olarak konulması halinde bunun satış olarak değerlendirilmesi...