26 / 04 / 2024

Giresun rum kilisesi müze

Giresun rum kilisesi müze

Giresun'da, Rumlar tarafından yapılan ve geçmişte kilise ve cezaevi olarak kullanılan bina, 30 senedir Giresun Müzesi olarak çok sayıda tarihi eseri de ziyaretçileriyle buluşturuyor.

Didim'deki Rum Ortodoks Kilisesi restore edilecek!

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer yaptığı açıklamada, Didim ilçesindeki Rum Ortodoks Kilisesi'nin restorasyonun yapılarak turizme kazandırmayı planladıklarını belirtti.

Patrikhane ile Yunan Kilisesi arasında arazi krizi!

İstanbul Fener Rum Patrikhanesi, Rus Ortodoks Kilisesi’nden sonra bu defa da Yunanistan Kilisesi ile kriz yaşıyor.

Niğde Rum Kilisesi kamulaştırılıyor!

Niğde Belediye Meclisi’nin Haziran Dönemi Toplantısı'nda Eskisaray Mahallesi’nde bulunan Rum Kilisesi’nin kamulaştırılması kararı alındı.

Kadıköy Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi'ndeki hata düzeltildi!

Kadıköy'de Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi'ndeki tarihi hata düzeltildi.İmar planlarına sinagog olarak yazılan Rum Ortodoks Kilisesiyle ilgili hata, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararla kaldırıldı.

Bodrum'da 4 milyon TL'ye satılık Rum kilisesi!

Bodrum'da bir işadamı, tapulu arazisi içinde bulunan 4 villa ve 1800 yıllık geçmişe sahip Rum kilisesini 4 milyon liraya satışa çıkardı

Datça Rum Kilisesi restore ediliyor!

DATÇA Hızırşah Mahallesi'nde bulunan, tarihi Rum Kilisesi'nde, restorasyon çalışmaları sürüyor. R estore edilecek tarihi kilise, çalışmaların tamamlanmasından sonra 'Kültür evi' olarak hizmete açılarak, turizme kazandırılacak.

Mudanya Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon yapılacak!

Mudanya, Kumyaka Köyü’nde bulunan ve 2012 yılında Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis'in mülkiyetini özel bir kişiden satın aldığı Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon hazırlıklarına başlandı.

Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi ve hipodrom restore edilecek!

Bodrum İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, sanayi sitesinin altındaki hipodromun ortaya çıkarılması ve 236 yıllık Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi'nin restore edilmesiyle çalışma yapılacağını açıkladı.

Datça'daki tarihi rum kilisesi sergi evi olacak!

Muğla'nın Datça ilçesindeki tarihi Rum kilisesi "Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi" olacak. Metruk haldeki kiliseyle ilgili Datça Belediyesi'nin hazırladığı projeye Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destek verdi.

Datça Rum Kilisesi kültür evi mi olacak?

Muğla'nın Datça ilçesindeki tarihi Rum kilisesi "Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi" olacak. Metruk haldeki kiliseyle ilgili Datça Belediyesi'nin hazırladığı projeye Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destek verdi.

Datça Rum Kilisesi kültür evine dönüştürülecek!

GEKA 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı çerçevesinde sunulan Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası projesi ile Datça'daki Rum Kilisesi'nin restorasyonu yapılarak kültür evine dönüştürülecek.

Datça'daki Rum kilisesi kültür evi olacak!

Datça'daki Rum kilisesi restore edilerek kültür evine dönüştürülecek. Datça Belediyesi'nin tarihi kilise için hazırladığı "Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası" projesi GEKA'dan 455 bin lira destek almaya hak kazandı

Bursa Karakoca'daki 150 yıllık Rum kilisesi restore edilecek!

Büyükşehir Belediyesi’nin kent ziynetlerinin ortaya çıkarılması noktasında imzasını attığı çalışmalara, Karacabey ilçesinin Karakoca Köyü’ndeki Rum kilisesi restorasyonu ile yepyeni bir halka daha ekleniyor.

Giresun rum kilisesi müze Haberi

Giresun rum kilisesi müze

Giresun'da yaşayan Rumlar tarafından 1850'li yıllarda yapılan ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonrasına kadar kilise, yaklaşık 20 sene kadar da cezaevi olarak kullanılan tarihi bina, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

Müzede Hititlerden Frigyalılara, Selçuklu'dan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetten eserler bulunuyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, mitolojik hikayeleriyle ön plana çıkan Giresun Adası'nda gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserlerden bazıları da Giresun Müzesinde sergileniyor.

Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, binanın 1850-1860 arasında yapılan bir kilise olduğunu belirtti.

Kilisenin Giresun'da 1924'e kadar yaşayan Rumlara hizmet verdiğini söyleyen Güleç, mübadele sonrası boş kalan binanın 1948'e kadar bazı tahribatlara uğradığını belirtti.

12 bin esere ev sahipliği yapıyor


Hulusi Güleç, 1948-1967 arasında binanın cezaevi olarak kullanıldığını dile getirerek, yeni cezaevinin yapılmasıyla 1982'ye kadar boş kaldığını...