29 / 03 / 2024

Giresun Tamzara Köyü'ndeki tarihi evler restore ediliyor!

Giresun Tamzara Köyü'ndeki tarihi evler restore ediliyor!

Bir dönem Rum, Ermeni nüfusunun birlikte yaşadığı Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde tarihi ’İpek Yolu’ üzerinde bulunan Tamzara köyündeki tarihi evler, yol ve sokaklar restore ediliyor.



Bir dönem Rum, Ermeni nüfusunun birlikte yaşadığı Tamzara köyünden, göç nedeniyle kaderine terk edilen tarihi evlerin turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Şebinkarahisar Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç, diğer ilçe ve köylere örnek bir turizm çalışması yapıldığını söyledi.


Kaymakam Erdinç “Tamzara, 2 bin yıllık bir geçmişe sahip yerleşim yeri olduğu gibi ipek yolu üzerinde bulunan ve vakti zamanında Ermeni, Rum ve Türk nüfusunun birlikte yaşadığı istisnai köylerimizdendir. Yaşanan göç nedeniyle neredeyse metruk hale gelmiş harabeye dönmüş tarihi evleri turizme kazandırmak adına bir çalışma başlattık. Yaptığımız restorasyon ile aile işletmesi halinde pansiyonlara dönüştürdük. Bu çalışmalarımız diğer köylerimizde ve ilçelerimizde de örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz. Özellikle Şebinkarahisar’da var olan kiliselerin, konakların restorasyonu için ciddi bir kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat biz devlet vatandaş işbirliğiyle turizm adına restorasyon çalışmalarımızı yürüteceğiz. Giresun’un son yıllarda başlattığı turizm atağından turizm potansiyeli bulunan ilçemizin önemli bir pay elde etmesini bekliyoruz. Amacımız köyün tanıtımını sağlayarak bir cazibe merkezi haline getirmek. Bölgeyi turizme kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.


Şebinkarahisar sadece turizm değil şifa arayanlarında mesken tuttuğu bir ilçe olduğunu belirten Kaymakam Erdinç; “Havasıyla, suyuyla olsa gerek ki Şebinkarahisar özellikle astım hastalarının yoğun ilgi gösterdiği bir ilçe. Buraya gerek il gerekse il dışında bir iki hafta konaklamak için gelen astım hastaları bulunmaktadır. Bu anlamda da Tamzara köyümüzdeki pansiyonlar önem arz etmektedir” diye konuştu.


Şifa amaçlı gelen vatandaşlar ise tavsiye üzerine geldikleri Tamzara köyünün havasının astım hastalıklarına iyi geldiğini ve yılda iki haftalarını bu köyde geçirdiklerini söylediler.


Sabah


Geri Dön