18 / 04 / 2024

gökdelen nedir

gökdelen nedir

Dev boyutlu bina olarak da ifade edilen gökdelen nedir? Dünyanın ve Türkiye'nin en yüksek gökdelenleri nerede bulunuyor? İşte yanıtı ve detayları...

Taş Yapı'dan Şişli'ye 72 katlı gökdelen!

Taş Yapı Şişli'deki yeni gökdelen projesi için start verdi. 72 katlı rezidans ve alışveriş merkezi için alan boşaltma çalışması başlatıldı.

Finansal Güvenlik Nedir? Finansal Güvenliğe Nasıl Ulaşılır?

Emeklilik tasarruflarına öncelik vermenin veya borç ödemenin önemi, finans uzmanlarının finansal güvenliğiniz için sık sık gündeme aldığı konulardan biridir. Peki Finansal Güvenlik Nedir? Finansal Güvenliğe Nasıl Ulaşılır? İşte detaylar.

3600 ek gösterge nedir? 2800,3600,4200 ek gösterge arasındaki fark nedir?

3600 ek gösterge nedir, ne işe yarar? soruları vatandaşlar arasında sorulan sorular arasında bulunuyor. İşte milyonlarca emekliyi ilgilendiren 3600 ek gösterge hakkında merak edilen detaylar!

3600 ek gösterge nedir, ne zaman verilecek, kimleri kapsıyor? İşte 3600 ek gösterge ile ilgili merak edilenler...

Milyonlarca vatandaş 3600 ek göstergedeki son gelişmeleri merakla takip ediyor. Vatandaşların meraklarını giderecek açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Peki 3600 ek gösterge nedir, kimleri kapsıyor ne zaman verilecek? İşte ayrıntılar...

Çin, 500 metreden yüksek gökdelen inşaatını yasaklıyor!

Kripto paralarla ilgili attığı adımlarla dikkat çeken Çin, ülkede 500 metreden yüksek gökdelen inşaatını yasaklıyor...

Manhattan'da gökdelen sayısı giderek artıyor!

Dünyanın merkezi olarak kabul edilen ve New York'un en önemli beş bölgesinden biri olan Manhattan'da gökdelen inşaatları hız kesmeden devam ediyor. Öyle ki bölge son yıllarda şantiye alanına döndü.

Abu Dabi'deki 144 katlı gökdelen yıkıldı!

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'deki 144 katlı Mina Plaza gökdelen 18 bin sondaj deliğine yerleştirilen patlayıcıların aktif hale getirilmesiyle 10 saniyede yıkıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Ekrem İmamoğlu’na: Buraya gökdelen yaptırmayacaksın değil mi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul’da İBB’nin bazı şantiyelerinde incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, Kadıköy’deki gazhane binalarının restorasyon çalışmalarını incelerken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “Buraya gökdelen yaptırmayacaksın değil mi" diye espri yaptı.

Zorlu Holding’in İzmir’de yapacağı gökdelen için kat kararı bekleniyor!

Zorlu Holding’in İzmir’in kalbi Konak’a 60 kat olarak inşa etmeyi planladığı gökdelen için Kent Estetik Kurulu'nun kaç kat olacağı yönündeki kararını kısa sürede açıklanacak. Karar beklenirken, Zorlu’nun 60 kat olması yönünde baskı yaptığı ileri sürüldü.

PERPA'ya gökdelen yapılmasına izin çıkmadı!

İBB Meclisi, Okmeydanı'nda yer alan PERPA arazisiyle ilgili hazırlanan imar planını reddetti. Karar kapsamında araziye gökdelen inşa edilemeyeceğini açıkladı.

Moskova'da gökdelen inşaatı artıyor!

Moskova'da gökdelen inşaatı yüzde 19 oranında yükseldi. Sektörel analistler Moskova'daki gökdelen inşaatlarının daha da artacağını söylüyor.

Yusufeli Barajı 100 katlı gökdelen yüksekliğine ulaşacak!

Tamamlandığında dünyanın en yüksek üçüncü barajı olacak olan Yusufeli Barajı'nda gövde yüksekliği 100 metreye ulaştı. Yusufeli Barajı, 275 metrelik gövdesiyle 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine ulaşmış olacak.

Mansur Yavaş: Evimin perdesi gökdelen yüzünden kapalı!

CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş, "Bu gökdelenler bizim mahremiyetimize de engel oluyor. Örneğin benim evimin perdesi, sonradan yapılan bir gökdelen yüzünden kapalı" dedi...

gökdelen nedir Haberi

gökdelen nedir

Gökdelen nedir?

Yüksekliği bakımından dev boyutlu bina olarak tabir edilen yapılar "gökdelen" olarak karşımıza çıkıyor. 100 metreden daha yüksek yapılar gökdelen olarak kabul ediliyor. Bu çeşit yapılar ilk olarak 1880'lerde ABD'de görülmeye başladı.


1890'da Pulitzer binası 26 kata ve 94 metreye ulaşıyordu. Geleneksel yapı gereçleri ile bunun ötesine geçmek olanaksız görünüyordu. Sonraki gelişmeler çelik strüktür sisteminin yapıya girmesiyle hız kazandı.


Gökdelenlerin tarihi Şikago ve New York olmak üzere ABD'de başlangıç gösteriyor. Gökdelenler ABD'den sonra, Uzakdoğu ve Ortadoğu'da yaygınlaşmıştır. Son yıllarda ise Londra, Barselona, Stockholm, Moskova gibi şehirlerde gökdelen dikilmeye başlanmıştır.


Türkiye'de ise İstanbul başta olmak üzere son yıllarda gökdelen sayısında hızla artış yaşanıyor.


Dünyanın en yüksek gökdelenleri:

* 2010 yılında Dubai'de yapılan 163 kata sahip ve 828 metre uzunluğunda Burj Khalifa,

* 2012 yılında Mekke'de yapılan...