18 / 04 / 2024

idari dava kanunu

idari dava kanunu

İdari davalar, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılır. Peki, idari dava açma süresi ne kadardır? İşte idari dava kanunu...

Aile konutu şerhi kaldırılması dava dilekçesi!

Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi ile ailenin oturduğu konut için özel düzenlemeler ve sınırlamalar yapılıyor. Peki aile konutu şerhi nasıl kaldırılıyor? İşte aile konutu şerhi kaldırılması dava dilekçesi...

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ!

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ bugünkü 31344 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Martı GYO'dan idari düzenlemenin iptali için ihalenin feshi davası!

Martı GYO, yargılaması devam eden idari düzenlemenin iptali davasının sonucu, yapılan ihale ile doğrudan ilgili olduğu ve diğer usuli eksiklikler sebebiyle şirket tarafından ihalenin feshi için dava açıldı. 

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ!

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ bugünkü Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeşil GYO idari para cezasının iptal edilmesi davasında son durum!

Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 77 ve 78'ci maddeleri uyarınca verilen idari para cezasının iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar verilmesi talebi ile 7 Kasım 2018 tarihinde dava açtı. Duruşma günü henüz verilmedi....

Tüketici Kanunu idari para cezaları 2019!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77 nci maddesine göre 2019'da uygulanacak idari para cezaları tespit edildi. Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı...

AYM'den Kamulaştırma Kanunu'na kritik iptal!

Anayasa Mahkemesi (AYM), binlerce vatandaşı ilgilendiren Kamulaştırma Kanunu’ndaki, dava hakkını sınırlayan düzenlemeleri “mülkiyet hakkına aykırı” görerek kritik bir iptal kararını açıkladı. 

Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezaları Tebliği 2018!

1 Ocak 2018 tarihinden tahsil edilecek gürültü cezaları, 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ ile bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı..

Tapu ve Kadastro'ya 2016'da 603 adli, 389 idari dava açıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne açılan atama, disiplin ve tazminat davalarından 2015'te 71'i idare aleyhine, 294'ü idare lehine; 2016'da 14'ü idare aleyhine, 132'si idare lehine sonuçlandı" dedi.

Bilirkişilik Kanunu tam metni!

6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu, 24 Kasım 2016 tarihinde 29898 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Adli, idari ve askerî yargı alanında yürütülen her türlü bilirkişilik faaliyetini kapsayan kanun, yürürlüğe girdi..

Enerji verimliliği kanunu idari para cezaları 2016!

2016 yılında uygulanacak enerji verimliliği kanunu idari para cezaları, 24 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, enerji verimliliği kanunu idari para cezaları 2016 ne kadar oldu?

Çevre kanunu para cezası 2016!

Çevre kanununun 20. maddesinin k bendi uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliğ, 27 Ocak 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte çevre kanunu para cezası 2016..

Çevre kanunu idari para cezaları 2016!

2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ, 28 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte çevre kanunu idari para cezaları 2016..

idari dava kanunu Haberi

idari dava kanunu

İdari dava açma süresi!

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu gereğince, Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin görevine giren uyuşmazlıkların çözümü, bu Kanunda gösterilen usullere tabidir. 


Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır ve inceleme evrak üzerinde yapılır. 


İdari dava türleri ve idari yargı yetkisinin sınırı: 

Madde 2 – 1. İdari dava türleri şunlardır: 

a) İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan iptal davaları, 

b) İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davaları, 

c) Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden...