26 / 04 / 2024

irtifak hakları

irtifak hakları

Ülkemize yatırım amaçlı ziyaretlerde bulunan yabancı yatırımcılar büyük bir iştahla gelmesine rağmen, ziyaretleri sonunda genelde yatırım yapmadan ya da yapamadan geri dönebiliyorlar. Konuyu Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş'a sorduk...

Yabancı yatırımcı yatırım yapmadan geri dönebiliyor!

Ülkemize yatırım amaçlı ziyaretlerde bulunan yabancı yatırımcılar büyük bir iştahla gelmesine rağmen, ziyaretleri sonunda genelde yatırım yapmadan ya da yapamadan geri dönebiliyorlar. Konuyu Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş'a sorduk...

İrtifak hakkı tesisi!

İrtifak hakkı tesisi, irtifak hakkı çeşitleri gibi irtifak hakkı ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

5 maddede kat irtifakı sahiplerinin hakları!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Stajyer Avukat Elif Hamzaçebi kat irtifakı sahiplerinin hakları konusunu kaleme aldı. İşte 5 maddede kat irtifakı sahiplerinin hakları...

Devlet, kamu taşınmazlarından 4,5 milyar TL kazandı!

Devletin geçen yıl kamuya ait taşınmazların kira, satış ve irtifak haklarından elde ettiği gelir, bir önceki yıla kıyasla yüzde 30,6 arttı ve 4,5 milyar liraya ulaştı.

Milli Emlak Genel Tebliği'nde değişiklik!

Savunma, havacılık ve uzay sanayi alanlarındaki yatırımcılara tesis edilecek irtifak hakları ile verilecek kullanma izinlerinde 1. yıl bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari m2 birim değerinin 1/1000 ile tespit edilecek.

Kat irtifakı ne işe yarar?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince taşınmaz mallar üzerinde kurulabilen haklar üzerinde kat irtifakı da yer alıyor. Bu hak, taşınmaz mal henüz inşa edilmeden ya da tamamlanmadan alınabiliyor. Peki, kat irtifakı ne işe yarar?

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor. İşte irtifak hakkı sahibinin hakları...

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler!

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti bağımsız bölümler üzerinde kurulabilen haklar olarak karşımıza çıkıyor. Kat irtifakından mülkiyete geçilebiliyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler nelerdir?

Gayrimenkullerle hakların kiralanmasında KDV!

Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden iratlar gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisine tabidir.

Şahsi irtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işleme deniyor. Peki, şahsi irtifak hakkı nedir?

Kamulaştırma işlemini onaylayan merciler hangileridir?

Kamulaştırma; kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak hakları bedellerini nakden ve peşin olarak ödenerek yapılıyor. Peki, kamulaştırma işlemini onaylayan merciler hangileridir?

Zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Bir şey üzerinde fiili hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedi oluyor. Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılıyor. Peki, zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Kat irtifakı hakları nelerdir?

634 sayılı kanun gereğince inşaat çalışmaları hiç başlamamış veya henüz tamamlanmamış yapılar için arsa üzerinde kat irtifakı hakkı kurulabiliyor. Peki, kat irtifakı hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Arsa tapulu ev ne demektir?

Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor. Bu aşamada karşımıza arsa tapulu evler çıkıyor. Peki, arsa tapulu ev ne demektir?

irtifak hakları Haberi

irtifak hakları

Ülkemize yatırım amaçlı ziyaretlerde bulunan yabancı yatırımcılar büyük bir iştahla gelmesine rağmen, ziyaretleri sonunda genelde yatırım yapmadan ya da yapamadan geri dönebiliyorlar. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş konuyu sebepleriyle birlikte değerlendiriyor:

‘’Özellikle Gayrimenkul alanında hukuki çıkmazlar, defolu tabir edebileceğimiz tapu sistemi, Borçlar Kanunu dolayısıyla tüketiciyi korumak adına oluşturulmuş ve fakat yabancı yatırımcıya hiçbir şekilde izah edemeyeceğiniz uyarlama davaları vb. mevzuat, imar durumlarının değişimi yabancı yatırımcı için sorun teşkil edip yatırımı elverişsiz hale getirmekte ve dolayısıyla yatırımcıyı kaçırmaktadır.


1. İlk olarak yabancı yatırımcının kur farkından dolayı aslında karlı çıkacak gibi algılanıp zararlı çıkışından bahsedelim:


Türkiye’de büyük bir AVM ya da konut satın alımı yaptığını ve bu yatırımlarını kiraya verip uzun vadede kira getirileriyle yapmış olduğu bu yatırımından kar elde etmeyi planladığını varsayalım....