29 / 03 / 2024

Kat irtifakı ne işe yarar?

Kat irtifakı ne işe yarar?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince taşınmaz mallar üzerinde kurulabilen haklar üzerinde kat irtifakı da yer alıyor. Bu hak, taşınmaz mal henüz inşa edilmeden ya da tamamlanmadan alınabiliyor. Peki, kat irtifakı ne işe yarar?



Kat irtifakı ne işe yarar?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince taşınmaz mallar üzerinde kurulabilen haklar üzerinde kat irtifakı da yer alıyor. Bu hak, taşınmaz mal henüz inşa edilmeden ya da tamamlanmadan alınabiliyor.


Kat irtifakı bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından kuruluyor. Peki, kat irtifakı ne işe yarar?


Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. Bağımsız bölümlerden her birine bu fıkra uyarınca tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez. 


Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevrilir. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebilir.


Kat irtifakının kurulması..

Bir arsa üzerinde kat irtifakları ancak sözleşmede veya dilekçede her kat irtifakının ilgili bulunduğu bağımsız bölüme tahsisi istenen arsa payı, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün (Beyanlar) hanesinde belirtilmek suretiyle kurulur ve yapının, verilen projeye göre tamamlanmasından sonra kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin numarası ve bu bölümlere bağlı eklentiler kütüğün beyanlar hanesinde belirtilir.


Yapının tamamlanmasından sonra kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve 12 nci maddede yazılı belgelere dayalı olarak, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren altmış gün içinde ilgili tapu idaresine gönderilmesi üzerine resen yapılır.



Kat irtifakı ne kadar sürede çıkar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön