19 / 04 / 2024

istimvalin istimlaktan farkı

istimvalin istimlaktan farkı

Devletin mal edinim işlemleri arasında "istimval" de yer alıyor. Söz konusu istimval, hangi mallar üzerinde uygulanıyor? İstimval ne demektir? İşte istimval işlemi ile ilgili merak ettikleriniz...

Müteahhitler fiyat farkına ayar istiyor!

Döviz artışının getirdiği maliyetler hem özel sektörü hem de kamu ile ortak iş yapan müteahhitleri zor duruma soktu. Kamu müteahhiti ise acilen ‘fiyat farkı kararnamesi’ çıkarılmasını istiyor. 

AVM’lerde kira farkı 240 milyon lirayı aştı!

Dövizdeki yükseliş, dükkânları kapatma noktasına getirdi.  Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel’e göre dövizden kaynaklı son bir ayda 240 milyon lirayı aşkın kira farkı oluştu...

Swisotel Residences Bodrum Hill fark yaratıyor!

Çağdaş Holding, şimdi de lüksün ve konforun buluştuğu bir projeye imza atıyor. Şehir merkezi ve denize yakınlığının yanı sıra manzarasıyla da özel bir tatil konsepti sunan Swisotel Residences Bodrum Hill, inşaat kalitesi ve malzemesiyle emsalleri arasında fark yaratıyor.

Nidapark Ayyıldız, Ergün Mimarlık Autodesk Revit ile fark yaratıyor!

Ergün Mimarlık, bilgisayar destekli tasarım konularında komple çözümler sunan ve Autodesk’in Gold Partner’i konumunda yer alan Yazılım3D tarafından düzenlenen “Autodesk Revit ile Daha İleriye! – İstanbul” buluşmasının ‘Başarı Hikayesi’ bölümünde fark yaratan projesini anlattı...

Kiler GYO’dan vade farkında dev indirim!

Kiler GYO, vade farkını yüzde 0,45’ çekti. Peşinde yüzde 20 indirimin sağlandığı ‘Referans Bahçeşehir’, ‘Referans Güneşli’, ‘Referans Kartal Kordonboyu’ ve ‘Referans Kartal Towers’ projelerinden ayrıca yüzde 5 peşinatla 120 ay vadeli olarak ev sahibi olunabiliyor..

Kiler GYO’dan vade farkında dev indirim!

Konut sektöründe ‘Referans’ markasıyla öncü rolü üstlenen Kiler GYO, ev sahibi olmak isteyenlerin alım gücünü rahatlatmak amacıyla vade farkını yüzde 0,45’e indirdi.

Fark Apartmanı'nda 290 bin TL'ye 2+1! 

Fark Apartmanı'nda 290 bin TL'ye 2+1 daireler satılıyor. Satışların başladığı proje İstanbul Sultanbeyli Ahmet Yesevi Mahallesi'nde yükseliyor. 

Konut alıcısı, markalı konut için yüzde 26 fark ödemeye hazır!

GYODER tarafından hazırlanan ‘Potansiyel Konut Alıcısı Büyüteç Altında-İstanbul Raporu’na göre konut alıcısı, markalı konut için yüzde 26 fark ödemeye hazır...

3. Havalimanı ilkleriyle Avrupa’ya fark atacak!

Türkiye’nin ilk enerji merkezinin kurulacağı 3. havalimanı, ‘ilk’lerle Avrupa’ya fark atacak. Üçüncü havalimanı projesi  rekabeti kızıştıracak.

3. havalimanı, ‘ilk’lerle Avrupa’ya fark atacak!

Türkiye’nin ilk enerji merkezinin kurulacağı yeni havalimanı, ‘ilk’lerle Avrupa’ya fark atacak. Havalimanına kargo yapılanması için 200 futbol sahası yer ayrılacak. 

Denge Towers'ta 50 ay 0 vade farkı!

Denge Towers projesi İstanbul Sancaktepe'de hayata geçiriliyor. 50 ay 0 vade farkı uygulanan projede 1+1'den 3+1'e kadar daire tipleri sunuluyor. 

Yıldırım Grup ticari projelerle fark yaratıyor!

Yıldırım Grup, Ankara’da prestijli projeler inşa etmeye devam ediyor. Birbirinden özel projelere imza atan firma fark yaratıyor. 

Kamu ihalelerinde fiyat farkı mekanizması değişmeli!

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, Dünya Gazetesi ekonomi yazarlarından Hüseyin Gökçe ile yaptığı röportajda "Kamu ihalelerinde fiyat farkı mekanizması değişmeli" dedi.

istimvalin istimlaktan farkı Haberi

istimvalin istimlaktan farkı

İstimval ne demektir?

İstimval, devletin olağanüstü bazı hallerde başvurduğu mal edinme yolları arasında yer alıyor. İstimval işleminde idare, bazı taşınır malların mülkiyetini ya da kullanma hakkını, taşınmaz malların da yalnızca kullanma hakkını iktisap edebilir.


Olağanüstü dönemlerde özel kişilere ait taşınır malların idarenin mülkiyetine geçmesi durumu olan istimval iki şekilde uygulanıyor:


1-  Askeri istimval: ulusal savunma gereksinimlerini karşılamak için askeri makamlarca yapılır.

2-  Sivil istimval: mülki makamlar tarafından yapılır.


İstimval ve istimlak

Bedensel yükümlülüklerin de konusunu oluşturabildiği istimvalin istimlaktan farkı; sadece taşınır mallara uygulanabilmesi oluyor.




Işıl Seren...