19 / 04 / 2024

kaçak bina nasıl yıkılır

kaçak bina nasıl yıkılır

Kaçak bina; yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılara deniyor. Peki, kaçak bina ne zaman yıkılır?

Kaçak bina yıkım işlemleri!

Ruhsata bağlanma imkanı bulunmayan yapıda verilen sürede aykırılığın giderilmemesi halinde ruhsat iptal ediliyor. Kaçak bina yıkılıyor. İşte, kaçak bina yıkım işlemleri!

Dönüm nedir? Dönüm nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul yatırımı olanlar tarafından 'dönüm' kavramı sıklıkla duyulur. Bu kavram günümüzde emlak sitelerinde de taşınmaz ürün özelliklerinde kullanılıyor. Arazi alanlarının büyüklüğünü ifade eden dönüm kaç metrekaredir ve nasıl hesaplanır? İşte dönüm kavramı ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Depreme dayanıklı bina nasıl tasarlanır? Depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

En yıkıcı doğal afetlerden biri olan deprem, can ve mal kaybına neden oluyor. Bu nedenle günümüzde depreme dayanıklı bina uygulamaları da yaygınlaştı. Peki depreme dayanıklı binalar nasıl yapılır ve depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

Binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar? Tek tek açıklandı! 

Oturduğu binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler bina dayanıklılık testi ile ilgili detayları merak ediyor. Peki binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar?

Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Kahramanmaraş merkezli depremler  yapı dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi. Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi? Herkes hemen bunlara baksın! 

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin riskini yeniden gündeme getirdi. Depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi? Herkes hemen bunlara baksın! 

Depreme dayanıklı bina nasıl inşa edilmeli? Radye temelle yapılan binalar sağlam mı? Merak edilen bu sorular cevaplandı!

YTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Serdar Kırçıl, depreme dayanıklı binaların nasıl olması gerektiğini açıkladı. Peki depreme dayanıklı bina nasıl inşa edilmeli? Radye temelle yapılan binalar sağlam mı? Merak edilen bu sorular cevaplandı!

Ege Üniversitesi'ndeki iki kaçak binadan kira alınmadı iddiası!

Ege Üniversitesi (EÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın Ege Üniversitesi kampüsünde biri hazine arazisinde biri yeşil alanda olmak üzere 2 kaçak bina inşa ettirdiği ve bu binalardan 2 senedir kira alınmadığı belirlendi.

Depreme dayanıklı bina nasıl olmalı?

İTÜ Mimarlık Fakültesi, Yapı ve Deprem Mühendisliği Birimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, binaların depreme karşı nasıl güçlendirildiğini anlatarak, depreme dayanıklı binaların özelliklerini anlattı. 

Seferihisar'daki belediyeden onaylı kaçak bina yıkıldı!

Eski Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in işletme ruhsatı verdiği kaçak bina 2.5 yılın ardından yıkıldı. Şikayette bulunan Muzaffer Ulusoy, “Geç de olsa yıkım nihayet gerçekleşti” diye konuştu.

Muğla'da Molla İbrahim Koyu'ndaki kaçak yapı yıkıldı!

Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kontrol belgesi iptal edilmesinden sonra Milas Belediyesi tarafından mühürlenen Molla İbrahim Koyu'ndaki kaçak bina yıkıldı.

Uzungöl'de yanlışlıkla yıkıldığını iddia edilen bina kaçak çıktı!

Trabzon'un Çaykara ilçesindeki turizm merkezi Uzungöl'de, 'İmar Barışı'na aykırı 95 yapının yıkımı sırasında, sahibinin yanlışlıkla yıkıldığını iddia ettiği 2 katlı binanın da kaçak olduğu ortaya çıktı.

Seferihisar’daki kaçak bina için yıkım ihalesi!

İzmir Seferihisar Bengiler Mahallesi 6274 sokak numara 17'de işletme ruhsatı verilen kaçak bina yıkım kararı verildi. 2 yıl gecikmeli olarak bina için yıkım ihalesi yapılacak...

Trabzon'un yaylalarında 8 kaçak bina yıkıldı!

Trabzon Valiliği, Akçaabat ilçesinde bulunan yaylalardaki kaçak olarak inşa edilen 8 binanın yıkıldığını açıkladı.

kaçak bina nasıl yıkılır Haberi

kaçak bina nasıl yıkılır

Kaçak bina ne zaman yıkılır?

Kaçak bina; yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılara deniyor. 


Kaçak binanın tespiti halinde,  tespit tarihinden itibaren en çok bir ay içinde, yapı sahibi, yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi, yapı ruhsatı alması gerekiyor. 


Kaçak binalara ruhsat alabilmek için taşınmazın bulunduğu belediyeye bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Ruhsat dilekçesinde yapının bulunduğu yerin açık adresi doğru ve eksiksiz olarak belirtilmesi gerekiyor.


Bu süre zarfı içerisinde aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan binanın yıkımına karar veriliyor. 


Yıkım kararı verilebilmesi için, yapı tatil zaptında belirtilen aykırılıkların giderilmemiş olması gerekiyor. Yapı tatil zaptında yazılı olanlar...