28 / 03 / 2024

Kamu yararı kararı nasıl alınıyor

Kamu yararı kararı nasıl alınıyor

Bir gayrimenkul üzerinde kamulaştırmanın söz konusu olabilmesi için, o yer için kamu yararı kararı alınmış olması gerekiyor. Peki kamu yararı kararı nasıl alınır, diyorsanız yanıtı ve kanun hükümleri için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Türkiye'ye kamu yararı güden bir kentsel dönüşüm düzenlemesi yapılmalı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Atalar, Türkiye'ye kamu yararı güden bir kentsel dönüşüm düzenlemesi yapılması gerektiğini söyledi. İşte ayrıntılar...

ÖİB, kamu yararı şartı olan 26 gayrimenkulü sattı!

Sayıştay’ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) ilişkin denetim raporunda ÖİB tarafından kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere devredilen, 30 taşınmazın 26’sının satışının yapıldığı ortaya çıktı. 

İzmir İnciraltı için toprak sahiplerine kamu yararı kararı!

İzmir'e bağlı İnciraltı için toprak sahiplerine kamu yararı kararı çıktı. Kararı İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut açıkladı.

Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi bölünmelerinin engellenmesi teklifi onaylandı!

Teklife göre, imar planlarında tarımsal niteliği korunacak alan olarak ayrılan yerler ile kamu yararı kararı alınarak tarım dışı amaçla kullanım izni verilen yerler, yeniden izin alınmaksızın bu amaç dışında kullanılamayacak ve planlanamayacak.

Ordu Akyazı sahilindeki imar revizyonu mahkemece iptal edildi!

Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Akyazı Mahallesi’nde sahil şeridine otel yapılması amacıyla gerçekleştirilen imar revizyonu için ‘kamu yararı yok’ kararını verdi. Karar, Ordululara umut  oldu...

Bodrum’daki The Bo Viera projesi devam edecek!

Bodrum'da 154 bin metrekare arazide hayata geçirilen tartışmalı proje The Bo Viera için yargı devam kararı verdi. Açılan davada kamu yararı olmadığı için yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Karar iptal edildi. 

Yeşil Yol projesinin iptali için açılan davaya ret kararı!

Karadeniz yaylaları için bir doğa talanı olan Yeşil Yol projesinin iptali için açılan davaya '' kamu yararı taşıdığı'' nedeniyle ret kararı verildi.

Yeni Havalimanı'nın otobüs ihalesi kamu yararı için iptal edildi!

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İSMEK 22. Yıl Genel Sergi ve Festivali’nde yeni havalimanı hakkında konuştu. Uysal, havalimanının otobüs ihalesinin kamu yararı için iptal edildiğini açıkladı.

Zeytinlikler yatırıma kapatılıyor!

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine İlişkin Kanun Tasarısı'ndaki, kamu yararı kararı alınan yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilebilmesine yönelik düzenleme geri çekilecek.

Bursa'da 0,50'ye kadar emsal artışı kararı iptal edildi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından alınan "0,50'ye kadar emsal artışı yapılabilir" kararı 3. İdare Mahkemesi tarafından kamu yararı gözetilmediği gerekçesiyle iptal edildi.

Antalya Kaş için hazırlanan 25 binlik imar planı durduruldu!

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 40 bin nüfusu öngören 25 binlik planda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bilirkişi raporunda planın şehircilik ilkelerine, kamu yararına, imar mevzuatına ve planlama tekniklerine uygun olmadığı belirtildi.

Mamak Mavi Göl projesi iptal!

Ankara 7. İdare Mahkemesi, daha önce yürütmeyi durdurma kararını verdiği, Mavi Göl'ün bulunduğu alana ilişkin yüksek yoğunluklu yapılaşmayı öngören işlemi kamu yararına aykırı olması nedeniyle iptal etti.

Çiğdem HES projeleri faaliyetine devam ediyor!

Kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle Samsun 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Çiğdem 1, 2, 3 HES projelerinin, karara rağmen çalıştığı ortaya çıktı.

Kamu yararı kararı nasıl alınıyor Haberi

Kamu yararı kararı nasıl alınıyor

Kamu yararı kararı nasıl alınır?

Kamulaştırma, bir bölgede kamu yararının gözetilmesi durumunda yapılabiliyor. Bir diğer ifade ile kamu yararı kararı olmadığı sürece, kamulaştırma işlemi yapılamıyor. Peki söz konusu kamu yararı kararı nasıl alınır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kamu yararı kararını, kanunda yer alan hükümlere göre köy ihtiyari kurulları; belediye encümenleri; il daimi encümenleri gibi kurumlar tarafından alınabiliyor. Alınan kararların kurumdan kuruma değişmek ile birlikte valilik ve bakanlıklar tarafından onaylanması gerekiyor. 


Kamulaştırma Kanunu kapsamında yer alan 6. maddede "Kamu yararı kararı nasıl alınır?" sorusu şu şekilde yanıtlanıyor;


Onay mercii

Madde 6 – Kamu yararı kararı;

a) Köy ihtiyar kurulları ve belediye encümenleri kararları, ilçelerde kaymakamın, il merkezlerinde valinin,

b) İlçe idare kurulları, il daimi encümenleri ve il idare kurulları kararları, valinin,

c) Üniversite yönetim kurulu kararları, rektörün,

d) Yükseköğretim Kurulu...