18 / 04 / 2024

Kat maliki yönetmeliği

Kat maliki yönetmeliği

Apartman ve site gibi ortak yaşamın söz konusu olduğu yerleşim alanlarında diğer kat maliklerine karşı kat maliki sorumlulukları Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenleniyor. Buna göre kanun çerçevesinde belirtilen esaslar aşağıdaki gibidir...

Kat maliki tahliyesi!

Kat maliki tahliyesi Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen çekilmezlik hali durumunda diğer kat maliklerinin dava açması ile yapılabiliyor. Kanunda belirtilen çekilmezlik halleri ve dava hakkı haberimizde yer alıyor...

Kat maliki yönetmeliği!

Kat maliki yönetmeliği Kat Mülkiyeti Kanununa göre, bağımsız mülkiyete konu olan bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkını anlatıyor. Buna göre kat maliki yönetmeliği aşağıda yer alıyor...

Kat maliki nedir?

Gayrimenkul hukuku kapsamında, karşımıza sürekli "kat maliki" kavramı çıkıyor. Peki kimdir bu kat maliki? Kat maliki nedir? İşte kanun kapsamında yer alan kat malikinin tanımı...

İstanbul Finans Merkezi yönetmeliği yürürlüğe girdi! İşte detaylar…

İstanbul Finans Merkezi (İFM) yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik merkezdeki donatıların işletilmesinden yeni katılımcıların kabulüne ve yönetime kadar birçok detayı kapsıyor.

Aman dikkat! Bina yapım yönetmeliği baştan aşağı değişiyor! 1 Temmuz’da uygulama başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yeni düzenleme yaptı. Bu kapsamda, 1 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde ev bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma inşası yasaklanacak.

Apartman çatı yönetmeliği!

Zaman zaman çatı katı, üst katta oturan malikin kullanımında olan çatı katının kullanım hakkı tartışmalara neden oluyor. İşte apartman çatı yönetmeliği. Apartman çatı yönetmeliği ile ilgili tüm merak edilenler...

İzmir'in imar yönetmeliği yok!

Ak Parti İzmir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekçi, canlı yayına katılarak belediye başkanı seçilmesi halinde İzmir'de gerçekleştireceği projeleri anlattı. Zeybekçi, "İzmir'in imar yönetmeliği yok" dedi.

İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

İstanbul Belediyesi, yürürlüğe giren İmar Yönetmeliği ile ilgili ilk adımı attı. Kot farkı olan yerde yapılan inşaatlar kademeli olacak. 8 katlı bir bina önden 5, arkadan 8 kat gözükmeyecek. 3 katı teraslı gibi olacak.

Site yönetmeliği 2017!

Site yönetmeliği olan Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik kapsamında site yönetimi, site yöneticisi, site sakinlerinin hak ve sorumlulukları yer alıyor..

Site kat mülkiyeti yönetmeliği!

Site kat mülkiyeti yönetmeliği olan Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik'te konut sitelerinde alınacak kat mülkiyeti esasları yer alıyor. İşte site kat mülkiyeti yönetmeliği metni..

Kat bahçesi yönetmeliği!

Kat bahçeleri; Arazi yetersizliği yüzünden betonarme yüksek binalar yapıldıkça ortaya çıkan, balkon tarzı bahçeler olarak karşımıza çıkıyor. İşte kat bahçesi yönetmeliği 2015..

Antalya'da İmar Yönetmeliği eğitimi verildi!

Kumluca Belediyesi ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) tarafından ortaklaşa, "Çizimlerle Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Uygulamaları" eğitimi toplantısı düzenlendi. Toplantıya mimar ve inşaat mühendisleriyle, sektör temsilcileri katıldı.

Apartman yıllık olağan genel kurul toplantısı yönetmeliği!

Apartman yönetimi yasal esasları, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen apartman maliklerinin yılda bir defadan az olmamak üzere toplanmaları gerekiyor. İşte apartman yıllık olağan genel kurul toplantısı yönetmeliği...

Yazlık site yönetimi yönetmeliği!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm bulunan yapılarda yönetimin oluşturulması zorunlu oluyor. Peki, yazlık sitede yönetim nasıl oluşturulur? İşte yazlık site yönetimi yönetmeliği...

Kat bahçeleri yönetmeliği!

Kat bahçeleri ile ilgili esaslar, 8 Eylül 2013 tarihinde 28759 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İşte kat bahçeleri yönetmeliği hükümleri..

Ortak kullanım alanları yönetmeliği!

Ortak kullanım alanları Kat Mülkiyeti Kanunu'nda açıklanıyor. Ortak Kullanım alanları olarak belirlenen alanlardan kat maliklerinin eşit şekilde faydalanabilme hakkı bulunuyor. İşte, ortak kullanım alanları yönetmeliği!

Kat maliki yönetmeliği Haberi

Kat maliki yönetmeliği


Kat maliki sorumlulukları!


Apartman ve site gibi ortak yaşamın söz konusu olduğu yerleşim alanlarında, kat maliklerinin anagayrimenkule ve diğer kat maliklerine karşı yerine getirmesi gereken sorumlulukları bulunuyor. Kat maliki sorumlulukları oturdukları bina yada sitenin ortak giderlerine katılmalarıyla başlıyor. Söz konusu sorumluluklar kapsamında "Kat maliki sorumlulukları" da yer alıyor. Bu sorumluluğun sınırları,  Kat Mülkiyeti Kanununun 20. ve 22. maddesinde belirtiliyor. Kanuna göre, kat maliklerinin ortak giderleri dahilinde, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi gibi giderler yer alıyor.


Kat maliki sorumlulukları nın belirlendiği Kat Mülkiyeti Kanunu esasları aşağıda yer alıyor:


Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü 

anlaşma olmadıkça:


a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve...