29 / 03 / 2024

kat mülkiyetinin devri mecburiyeti

kat mülkiyetinin devri mecburiyeti

Kat Mülkiyeti Kanunu, kat maliklerine birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Malikin sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde, bir diğer malikin "kat mülkiyetinin devri mecburiyeti" hakkı doğabiliyor. Peki, kat mülkiyetinin devri mecburiyeti nedir?

Kat malikleri tahliye edilebilir mi?

Apartmanda üzerine düşen yükümlerini yerine getirmeyen; diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal eden kat malikleri tahliye edilebilir mi? İşte yanıtı..

Apartman yönetimine hakimin müdahalesi!

Apartman yönetimin aldığı kararlara kat maliklerinin itiraz etmesi sonucunda, apartman yönetimine hakim müdahale bulunabiliyor. Söz konusu apartman yönetimine hakimin müdahalesi ile ilgili hükümler, Kat Mülkiyeti Kanununda...

Kat maliklerinin borçları nelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartman ve site gibi yapılarda ikamet eden kat maliklerinin "ana gayrimenkul"e karşı bazı borç ve sorumlulukları bulunuyor. Kat maliklerinin borçları nelerdir? İşte yanıtı...

Kat maliklerinin ve kat irtifakı sahiplerinin borçları!

Kat maliklerinin ve kat irtifakı sahiplerinin borçları konusu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda detaylı olarak belirlenmiştir. Kanuna göre kat malikleri ve kat irtifakı sahipleri ana yapının tüm giderlerinden sorumlu tutuluyor...

Rahatsız eden komşuyu şikayet dilekçesi!

Kat Mülkiyeti Kanununa göre rahatsız eden komşu Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edilebiliyor. Şikayet için gerekli olan rahatsız eden komşuyu şikayet dilekçesi haberimizde yer alıyor...

22 maddede sitelerde kat mülkiyetinin niteliği!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "22 maddede sitelerde kat mülkiyetinin niteliği" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

15  maddede sitelerde kat mülkiyetinin dava ile devri süreci!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "kat mülkiyeti terminolojisi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

3 soruda kat mülkiyetinin sona ermesi!

Gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan kat mülkiyeti hangi hallerde sona erer? İşte 3 soruda kat mülkiyetinin sona ermesi hükümleri..

Sitelerde kat mülkiyetinin devri mecburiyeti!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Sitelerde kat mülkiyetinin devri mecburiyeti" konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Kat mülkiyeti işlemleri 2016!

634 sayılı kanun gereğince, tamamlanmış bir yapının kullanılabilmesi için kat mülkiyetinin alınmış olması gerekiyor. Peki, kat mülkiyeti nasıl alınır? İşte kat mülkiyeti işlemleri 2016..

Kat mülkiyeti harcı 2016!

Bir arsa üzerinde inşa edilen yapıların tapuda mesken ve işyeri olarak gözükebilmesi için kat mülkiyetinin alınmış olması gerekiyor. Peki, kat mülkiyeti harcı 2016 ne kadar oldu?

Site kat mülkiyeti nasıl kurulur?

İnşaat çalışmaları sona eren konut sitelerinde kat mülkiyetinin nasıl kurulacağı 2008 yılında yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında açıklanıyor. Peki, site kat mülkiyeti nasıl kurulur?

Taşınmaz mülkiyetinin kaybı nasıl olur?

Arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler taşınmaz mülkiyetinin konusunu oluşturuyor. Peki, taşınmaz mülkiyetinin kaybı nasıl olur?

Kat mülkiyeti tapu harcı 2015!

Anagayrimenkuldeki bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti deniyor. Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için gereken belgeler ile tapu dairesine müracaat ediliyor. Peki, kat mülkiyeti tapu harcı 2015 ne kadar?

Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri şartları!

Tarımsal arazilerin korunması amacı ile 5403 sayılı kanun ile tarımsal arazilerinin mülkiyetinin devri kısıtlanıyor. Peki, tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri nasıl olur? İşte tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri şartları..

Arsa tapusu kat mülkiyetine nasıl çevrilir?

Bir bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetinin kurulması için, anagayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi için gerekli belgeler ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, arsa tapusu kat mülkiyetine nasıl çevrilir?

Arsa tapusunu kat mülkiyetine çevirme masrafı!

Kat Mülkiyeti hakkı ise bağımsız bölümler üzerinde kurulan hak olarak karşımıza çıkıyor. Bir arsa üzerinde bina inşa edildikten sonra kat mülkiyetinin alınması gerekiyor. Peki, arsa tapusunu kat mülkiyetine çevirme masrafı ne kadar?

Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu, kat maliklerine birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Malikin sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde, bir diğer malikin "kat mülkiyetinin devri mecburiyeti" hakkı doğabiliyor. Peki, kat mülkiyetinin devri mecburiyeti nedir?

kat mülkiyetinin devri mecburiyeti Haberi

kat mülkiyetinin devri mecburiyeti

Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu, kat maliklerine birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Malikin sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde, bir diğer malikin "kat mülkiyetinin devri mecburiyeti" hakkı doğabiliyor.


Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden istiyebilirler.


Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar vermesine bağlıdır. 


Bu karara rağmen kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse,...