25 / 04 / 2024

kayyum nasıl tayin edilir

kayyum nasıl tayin edilir

Kayyum (kayyım), belli bir iş için görevlendirilmiş olup, vesayet makamının talimatına aynen uymak zorunda oluyor. Peki kayyum hangi hallerde atanır? Kayyumluk görevi ne zaman sona erer?

Vasi tayini işlemi nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Vasi tayin işlemi nasıl yapılır?'' sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...

Vasiyetnamenin içeriği nasıl olmalı?

Miras bırakanın tek taraflı bir irade beyanı ile mirasçı tayin etmesi işlemine vasiyet deniyor. Peki, vasiyetnamenin içeriği nasıl olmalı? Vasiyette, hukukun kabul etmediği şartlar öne sürülebilir mi?

Apartman sigortası nasıl yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkulün, kat malikleri kurulunca tayin edilecek değer üzerinden sigorta edilmesi kat malikleri kurulunca kararlaştırılabiliyor. Peki, apartman sigortası nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Resmi vasiyetname nasıl hazırlanır?

Vasiyet, miras bırakanın tek taraflı bir irade beyanı ile mirasçı tayin etmesi olarak karşımıza çıkıyor. Vasiyetname ise vasiyetin kaleme alınmış hali olarak ifade ediliyor. Peki, resmi vasiyetname nasıl hazırlanır?

Valiler nasıl tayin olur?

İlde Devletin ve Hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her Bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtası olarak nitelendirilen valiler nasıl tayin olur? İşte vali atamaları..

Kayyum atama dilekçesi nasıl yazılır?

Bir kimseye kayyum tayini için Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, kayyum atama dilekçesi nasıl yazılır? İşte kayyum atama dilekçesi örneği..

Kayyum nasıl olunur?

Kişi malını yönetemiyorsa ve kimsesi yoksa hastaneye veya bakım evine yattığı süre içerisinde kendisinin mal varlığının yönetilmesi için kayyum atanabiliyor. Peki, kayyum nasıl olunur? Kayyum nasıl atanır?

Vasi nasıl tayin edilir?

Bir kimse, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere bir kimseyi tayin edebiliyor. Peki, vasi nasıl tayin edilir? İşte vasi atamaları..

Elinizde tapu yoksa hisselerin durumunu nasıl tayin ettiniz?

Tamer Heper Posta Gazetesi'nde, Dört katlı bir binada beş ortağız. Hisselerin yarısı benim, diğer yarısı dört ortağın. Ancak diğer dört ortak tapularını almaya gelmiyor. Ben mağdur oluyorum, tapuları almayı nasıl sağlarım? sorusunu yanıtladı...

Bir arsanın fiyatı nasıl belirlenir?

Bir arsanız var ve satmak istediğinizi farz edelim. Ne kadara satmanız gerektiğini bilmiyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz. Bir arsanın fiyatı nasıl belirlenir, detayları...

Kredi borcu olan konut nasıl alınır?

Kredi borcu bulunan bir ev almak istiyorsunuz ama kredi borcu olan konut nasıl alınır bilmiyorsanız, haberimizi inceleyebilirsiniz...

Emlak beyan değeri nasıl hesaplanır?

Emlak beyannamelerinde belirtilen değer, emlak beyan değeri olarak nitelendiriliyor. Peki emlak beyan değeri nasıl hesaplanır, detayları...

Emsal kira bedeli nasıl hesaplanır?

Kira ücreti almadan tanıdığınızın kullanımına bıraktığınız konutunuza uygulanacak emsal kira bedelinin nasıl hesaplanacağını mı bilmiyorsunuz? Gelin emsal kira bedeli nasıl hesaplanır? sorusunun yanıtını örnekler eşliğinde görelim...

kayyum nasıl tayin edilir Haberi

kayyum nasıl tayin edilir

Kayyum hangi hallerde atanır?

Kayyum (kayyım), belli bir iş için görevlendirilmiş olup, vesayet makamının talimatına aynen uymak zorunda oluyor. Bilindiği üzere kayyumlar, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanıyor.


Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesi halinde sona eriyor. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona eriyor.


Yasal danışmanlık, vesayetin kaldırılmasına ilişkin hükümler uyarınca vesayet makamının kararıyla sona eriyor.


Atamanın ilân edilmiş olması veya vesayet makamının gerekli görmesi hâllerinde, kayyımlığın sona erdiği de ilân olunuyor. Kayyum hangi hallerde atanır?


Kayyumun hangi hallerde atandığına ilişkin esaslar, Medeni Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Kayyımlığı gerektiren haller

I. Temsil

MADDE 426.- Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımı atar:

1. Ergin bir kişi, hastalığı,...