16 / 04 / 2024

kira artışı 2015 nasıl hesaplanır

kira artışı 2015 nasıl hesaplanır

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında bu sözleşme imzalanıyor. Sözleşmeler genellikle senelik olarak yapılıyor. Peki, yenilenen sözleşmede yasal kira artışı ne kadar yapılır? İşte yanıtı..

Türkiye kira artış oranında dünya zirvesinde mi?

Sosyal medyada bir araştırmaya göre 2015'ten beri dünya çapındaki kira artışlarında Türkiye’nin açık ara birinci olduğu ileri sürüldü. Peki bu doğru mu? İşte ayrıntılar...

Kira artış oranları Ağustos 2016!

2015 Ağustos imzalanan kira sözleşmeleri bu sene feshedilmemesi halinde yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline de zam yapılıyor. İşte kira artış oranları Ağustos 2016...

Kira artış oranları Mayıs 2016!

2015 Mayıs'ta imzalanan kira sözleşmeleri bu sene feshedilmemesi halinde yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline de zam yapılıyor. İşte kira artış oranları Mayıs 2016..

Vakıflar Genel Müdürlüğü Sur'daki kiracılarına kira artışı yapmadı!

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 582 kiracısı için 2016 yılında kira artışı yapmadı. Ayrıca Kasım 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında yani dükkanların kapalı olduğu dönemdeki kira borçlarını affetti" dedi.

2016 kira artış oranı yüzde kaç?

Kira sözleşmesini 2015 veya önceki yılların Mart ayında imzalayan kiracılar, 2016 Mart ayı itibariyle kira bedellerini zamlı olarak ödeyecek. Peki, Mart 2016 kira artış oranı yüzde kaç?

İşyeri kira artış oranı Şubat 2016!

2015 Şubat tarihinde işyeri kiralayan kiracılar ilk zamlarını, Şubat 2016'da alacaklar. Yapılan bu zam 2017 Şubat'a kadar uygulanacak. Peki, işyeri kira artış oranı Şubat 2016 nedir?

2016 Ocak kira artış oranı!

2015 yılı Ocak ayında kira sözleşmesi imzalayan kimselerin, 2016 Ocak ayı itibariyle sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Peki, 2016 Ocak kira artış oranı nedir?

Dükkan kira artış oranı Aralık 2015!

Kira zam hesaplamaları kanunen ev ve dükkanlarda farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, dükkandaki kiracıya nasıl zam yapılır? Dükkan kira artış oranı Aralık 2015 nedir?

TEFE TÜFE kira artışı Aralık 2015!

Kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Bu artış dönemin enflasyon oranlarına göre hesaplanıyor. Peki, TEFE TÜFE kira artışı Aralık 2015 nasıl hesaplanır?

2015 yılı kira artışı enflasyon oranı!

Kiracıya yapılacak senelik zamlar enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, 2015 yılı kira artışı enflasyon oranı nedir? Aralık ayında evdeki ve işyerindeki kiracıya ne kadar zam yapılır?

İşyeri kira artış oranı Aralık 2015!

Kira sözleşmeleri yıllık olarak yenilenen kiracılara mal sahipleri belli oranlarda zam yapıyor. Peki, Aralık ayında işyeri kiracısına ne kadar zam yapılır? İşte işyeri kira artış oranı Aralık 2015..

Konut kira artış oranı Aralık 2015!

Kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline de belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, Aralık ayında yenilenen kira için ne kadar artış yapılır? İşte konut kira artış oranı Aralık 2015..

Aralık 2015 kira artışı nasıl yapılır?

Kira artışı hesaplamalarında, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarından ÜFE kullanılıyor. Peki, kira artışı hesabında hangi oranlar kullanılır? Aralık 2015 kira artışı nasıl yapılır? İşte yanıtı..

kira artışı 2015 nasıl hesaplanır Haberi

kira artışı 2015 nasıl hesaplanır

Yasal kira artışı ne kadar?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında bu sözleşme imzalanıyor. Sözleşmeler genellikle senelik olarak yapılıyor. Senenin dolması ve sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor.


Kira bedelinde yapılacak zam taraflar arasında anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Bu noktada Borçlar Kanunu kapsamında yer alan maddeler devreye giriyor.


Kanunen meskenlerde yasal kira artışı üretici fiyat endeksi oranlarına göre yapılıyor. İşyerinde ise 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Kanun esasları şu şekilde;


E. Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir...