19 / 04 / 2024

kiracı depozitosunu nasl alır

kiracı depozitosunu nasl alır

Kiralama işlemleri sırasında, kiracının ev sahibine "depozito" bedeli ödeyerek güvence vermesi gerekiyor. Kiracının depozito hakkı ile ilgili hükümlere göre kiralama süresinin sonunda depozito iade ediliyor...

Kiracılar uyanık olun! Evden çıkarken depozitoyu alamayabilirsiniz!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan diyaloglar ve sıkıntılar, kira artış anlaşmazlıkları, aidatta yaşanan sorunlar bu konunun gündemdeki yerini sıcak tutmasını sağlıyor. Bir kiracı evi boşaltırken hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz işte merak edilenler.

Kiracı depozitosunu ne zaman alır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracılardan eve girerken depozito tahsil ediliyor. Peki, kiracı verdiği bu depozitosunu ne zaman ve nasıl alabilir?

Ev sahibi daireye girince şok oldu! Kiracı evi yerle bir etti!

Arnavutköy’de evine hasar vermesi nedeniyle kiracıya depozitosunu iade etmeyen Hüseyin Vatansever hayatının şokunu yaşadı. Eve 40 arkadaşıyla dönen kiracı duvar ve kapılara zarar verdi.

Borçlar Kanunu ev sahibi ve kiracı ilişkisini düzenliyor!

Borçlar Kanunu ile ev sahibi ile kiracı ilişkisi yeniden düzenleniyor. Artık kiracı, depozitosunu bankadan faiziyle alacak. Depozito bedeli 3 aylık kira bedelini aşamayacak.

Kiracı depozitosu 2015!

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahipleri kiracısından taşınmaza taşınmadan önce kira depozitosunu isteyebiliyor. Peki, kiracı depozitosu 2015 ne kadar? Kiracı depozitosu nasıl tahsil edilir?

Kiracı depozitosunu ne zaman alamaz?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesine istinaden kiracıdan depozito ödenmesi de istenebiliyor. Peki, kiracı depozitosunu ne zaman alamaz? Ne zaman alabilir? İşte yanıtı..

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?

Kira sözleşmesi ile taraflar birtakım sorumlulukların altına girmiş oluyor. Kiracı ilk kira ödemesinin yanında mal sahibinin talebine göre depozito ödemek ile de mükellef olabiliyor. Peki, kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?

Kiracı depozitosunu nasıl alır?

Kiracının evi kiralarken ileride olası bir problemin yaşanması durumunda güvence olarak depozito ödüyor. Kiracının evi kiralarken ödediği depozito geri alınır mı? Kiracı depozitosunu nasıl alır?

Ev sahibi kiracı kontratı!

Bir konuta ihtiyacınız olduğunu ve kiralamak istediğinizi düşünelim. Bu durumda evi bulduğunuz takdirde ev sahibi kiracı kontratı örneği ve konu ile ilgili detaylar haberimizde yer alıyor...

Ev sahibi kiracıyı nasıl çıkartır?

Ev malikinin sahip olduğu haklar arasında, kiracıyı bazı şartların meydana gelmesi halinde çıkarmak da yer alıyor. Peki ev sahibi kiracıyı nasıl çıkartır, diyorsanız yanıtı haberimizde...

Ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiralamanın söz konusu olduğu konutlarda, ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Eğer çıkarabiliyorsa, hangi durumlarda ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir? Yanıtı ve konu ile ilgili detaylar haberimizde...

Kiracının kira stopajını yatırmaması durumu!

Hürses Gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot bugünkü yazısında okuyucularından birinin sorduğu; "Kiracı, kira stopajını yatırmazsa ne olur?" sorusuna yanıt verdi. Kızılot yazısında kira stopajına değindi...

Kiracının sözleşmeyi fesih hakkı vardır!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında kiracı ve ev sahibi, kiracının sözleşmeyi fesih hakkı, kiralayanın sözleşmeyi fesih hakkını, ev sahibi kiracı arasında yapılan sözleşmeleri kaleme aldı...

kiracı depozitosunu nasl alır Haberi

kiracı depozitosunu nasl alır

Kiracının depozito hakkı!

Kiracının depozito hakkı, Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanun hükümlerine göre, kira süresinin sonuna gelindiğinde herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda kiracıya depozito geri iade ediliyor.


Söz konusu kira depozito bedeli, kanuna göre üç aylık kira bedelinden fazla olamıyor. Buna göre kira bedeli 1.000 TL olan daireler için depozito bedeli en fazla 3.000 TL oluyor. Ev sahibi 3.500 TL depozito talep edemiyor.


Kiralama süresinin son bulması ve konutta bir problem yaşanmaması (Dairenin kiralandığı gibi bırakılması) halinde, depozito bedelinin kiracıya geri ödenmesi gerekiyor. 


Aksi halde, bir zararın yaşanması durumunda ise, söz konusu zarar bu depozito bedelinden düşülüyor.


Türk Borçlar Kanunu depozito:

Madde 342- Kiracının güvence vermesi

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak...