16 / 04 / 2024

Kiracı depozitosu 2015!

Kiracı depozitosu 2015!

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahipleri kiracısından taşınmaza taşınmadan önce kira depozitosunu isteyebiliyor. Peki, kiracı depozitosu 2015 ne kadar? Kiracı depozitosu nasıl tahsil edilir?



Kiracı depozitosu 2015!

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahipleri kiracısından taşınmaza taşınmadan önce kira depozitosunu isteyebiliyor.


Kiracılılık hukukunun düzenlendiği kanun gereğince kiracı bu bedeli ödemek ile yükümlü oluyor. Ancak kiracı depozitosu hakkında bazı sınırlamalar bulunuyor.


Bu bedel, yasal olarak 3 aylık kira bedelinden yüksek olamıyor. Örneğin kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda kiracıdan alınacak en yüksek kira depozito bedeli 3000 TL oluyor.


Ayrıca kiracı depozitosunun bir bankaya yatırılması ve kira sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması halinde kiracıya iade edilmesi gerekiyor. Kiracı depozitosu esasları kanun kapsamında şu şekilde özetleniyor:


Kiracının güvence vermesi

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.



Kiracının devri nasıl olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön