27 / 04 / 2024

kiraya verenin sorumlulukları

kiraya verenin sorumlulukları

Kiralama işleminde, gayrimenkulün ayıplarının olması halinde, kiraya verene bazı sorumluluklar yükleniyor. Sorumluluklar; kiralananın teslim anındaki ayıplarından ve kiralananın sonradan ayıplı hale gelmesinden sorumluluk olarak sıralanıyor...

Ev sahiplerine bir kötü haber daha: Bu borcu ödemezseniz tahliye talep edemezsiniz!

Avukat Tarık Çakmak aidat borcu nedeniyle tahliye ile ilgili olarak bir paylaşım yaparak, kiraya verenin dava açmadan önce mevcut aidat borcunu ödemesi gerektiğini belirtti.

Fahiş kira sorunu büyüyor: Yeni düzenlemede kiracı ile kiraya verenin kabullenebileceği bir sınır olmalı! 

İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, Temmuz'da sona erecek olan yüzde 25'lik kira sınırı uygulamasının ardından gelecek düzenleme ile ilgili konuştu. Peki fahiş kira sorunu nasıl çözülecek? 

İş yeri kiralarında kira sözleşmesine 'yazılı rıza' şartı!

İş yeri kiralarında kiracılık ilişkisi ve kira sözleşmesi artık kiraya verenin yazılı rızası ile devredilebilecek. Kiraya verenin rızasının yazılı olması, yeni bir koşul oldu.

Kiralarını ödeyemeyen işletmelere destek!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun ile çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi planlanıyor.

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun kapsamında çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi amaçlanıyor.

Ev sahibi akrabası için evin tahliyesini isteyebilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nun 350'nci Maddesi'ne göre meskenini kiraya verenin eşi, çocukları, torunları, annesi, babası, dedesi ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut gereksiniminin bulunması durumunda kira sözleşmesi fesh edilebiliyor.

Kiracılar alt kiralama yapabilir mi?

Kiracı konut ve çatılı işyeri kiralarında kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi kullanım hakkını devredemiyor.

Evini kiraya veren malikin sorumlulukları!

Evini kiraya veren malikin bazı sorumlulukları bulunuyor. Söz konusu sorumluluklar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. İşte evini kiraya veren malikin sorumlulukları..

Kira sözleşmesi süre uzatımı nasıl olur?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Peki, kira sözleşmesi süre uzatımı nasıl olur?

Kira sözleşmesi için vekaletname örneği!

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olan kira sözleşmesi için vekaletname verilebiliyor. İşte kira sözleşmesi için vekaletname örneği..

Kira kontratı nasıl doldurulur 2016?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Peki, kira kontratı nasıl doldurulur 2016?

Kira kontratı kuralları 2015!

Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. İşte kira kontratı kuralları 2015..

Belirsiz süreli kira sözleşmesi fesih bildirimi!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı üstlendiği sözleşme oluyor. Kira sözleşmesi belirsiz süreli olarak yapılabiliyor. Peki, belirsiz süreli kira sözleşmesi fesih bild

kiraya verenin sorumlulukları Haberi

kiraya verenin sorumlulukları

Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu!

Kiraya konu olan gayrimenkul ile ilgili ayıpların söz konusu olması halindeki kiraya verene birtakım sorumluluklar yükleniyor. Türk Borçlar Kanununa göre, kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluklukları şu şekilde sıralanıyor;


Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu

1. Kiralananın teslim anındaki ayıplarından sorumluluk

MADDE 304- Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.

Kiralananın önemli olmayan ayıplarla tesliminde ise kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan dolayı kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.


2. Kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluk

a. Genel olarak

MADDE 305- Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik...