20 / 04 / 2024

Konutta yeni tüketici yasası

Konutta yeni tüketici yasası

Yeni Tüketici Yasası’nda yer alan “Müşteri teslime kadar hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilir” maddesi müteahhitleri tedirgin etti. Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Soner Keleş, bu bizleri iflasa sürükler dedi…

Konutta yeni tüketici yasasının tam metni!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor. İşte çıkan yasa ile Konutta yeni tüketici yasasının tam metni...

Kamu bankalarında tüketici kredileri bıçak gibi kesildi, ticari krediler hızlandı!

Merkez Bankası ve yeni ekonomi yönetiminin sıkı para politikasının etkileri kredi büyümelerine yansımaya başladı. 15 Eylül haftasında ticari kredilerin büyüme ivmesinin hızlandığı dikkati çekerken, kamu bankalarının ise tüketici kredilerinde resmen durduğu gözlendi.

Tüketici haklarında yeni düzenleme 1 Ekim’de geliyor! Tüketicinin hakları genişliyor!

Yeni tüketici düzenlemesinin 2 gün sonra yürürlüğe girmesiyle kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara ve satış sonrası hizmetlerden tüketici hakem heyetlerine kadar pek çok konuda yeni bir dönem başlayacak.

İhtiyaç kredi vadesi değişti! BDDK tüketici kredileri ne kadar oldu? İşte BDDK'nın kredi açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ekonomide atılacak yeni adımlar doğrultusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde vadelerine yönelik yeni karar aldı. Peki, İhtiyaç kredi vadesi kaç ay oldu? İşte detaylar...

BDDK'dan flaş tüketici kredisi açıklaması! Süre ve limitler yeniden belirlendi

Hükümetin yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşın alım gücüne bulduğu çarelerden birisi GES (Gelire Endeskli İç Borçlanma Senedi) oldu. Peşinden BDDK, tüketici kredilerinde süre ve limitlerdeki yeni düzenlemeyi duyurdu. İşte ayrıntılar...

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında 'iskan şartı' istiyor!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu son zamanlarda sık sık gündeme gelen maketten konut satışıyla ilgili olarak "Yeni düzenlemeyle 48 ayda teslim şartı gelirken, o maddeye 'Konut yapı kullanma izin belgesiyle teslim edilmeli' şartı eklenmeli." şeklinde konuştu.

DAP Yapı ‘yılın tüketici markası’ ödülünü aldı!

Yeni konut yatırımlarını hız kesmeden sürdüren DAP Yapı, gayrimenkul sektöründe bu senenin ‘tüketici markası’ ödülünü aldı.

Ankara-Ankara projesi tüketici davasıyla ilgili yeni gelişme!

Yapı Kredi Koray GYO'ya karşı açılan tüketici davası ile ilgili olarak yeni gelişme yaşandı. Şirket lehine davanın reddine karar vermiş olduğu, karara karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolunun açık bırakıldığı açıklandı.

Ankara-Ankara projesi tüketici davasıyla ilgili yeni gelişme!

Yapı Kredi Koray GYO, Ankara-Ankara projesiyle ilgili  T.C. Ankara 4. Tüketici Mahkemesi'nde açılan davayla ilgili şirket lehine davanın reddine karar verildi, karara karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık bırakıldı.

Tüketici haklarında yeni dönem başladı!

Tüketici haklarında yeni dönemi başlatacak düzenleme yasalaştı. Bir ürünün tüketiciye zarar vermesi durumunda imalatçı ya da ithalatçı tazminat ödemek zorunda kalacak bunun yanı sıra ayıplı ya da bozuk çıkan ürünleri de iade etmek kolaylaşacak.

Konutta tüketici mağduriyeti önlenecek!

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım, "Yeni hayata geçecek projelerin devamlılığını garantiye alacak ve son tüketici açısından mağduriyetleri ortadan kaldıracak yeni bir sistemin çatısını oluşturmak adına yasal düzenlemeler için ilgili kurumlara rapor hazırladık" dedi..

Tüketici güveninde sert iniş, konutta sert çıkış!

Tüketici güveni yüzde 8 gerilemeyle son 8 yılın en sert düşüşünü gösterdi ve endeks 63.4 düzeyine indi. Şaşırdık mı, hayır. Bunca olay yaşanırken beklentilerin ve tüketimin normal akışında gitmesi zor.

Konutta değişen tüketici beklentileri pazarı yeniden şekillendiriyor!

Ufuk Kayador ve Sevgi Güngör Uyanık, tüketici beklentilerinin konut pazarını yeniden şekillendirdiğini ve önümüzdeki dönemde tüketici beklentilerine doğru cevap veremeyen firmaların başarı şanslarının düşük olacağını söyledi.

Konutta yüzde 20 peşinat tüketici aleyhine olabilir!

Onursal Gayrimenkul Yatırım AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası piyasalardaki tıkanıklığı gidermek için konut alımlarında yapılan peşinat indiriminin tüketici aleyhine sonuçlanabileceğini belirtti.

Konutta yeni tüketici yasası Haberi

Konutta yeni tüketici yasası

6 ay sonra yürürlüğe girecek olan Yeni Tüketici Yasası’nda tüketiciye  “Teslime kadar hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı” tanıyor. İşte bu madde proje geliştiricileri tedirgin ediyor. Nedenine gelmeden önce yeni yasaya biraz değinelim. 


Yeni tüketici yasasına göre tüketici hiçbir gerekçe göstermeden devir veya teslim tarihine kadar sözleşmeden dönebiliyor. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masrafları ile sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminatın ödenmesini isteyebiliyor. 


Altından kalkamayız

Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Soner Keleş bu madde uygulamaya girerse bizleri iflasa sürükler diyor. Bunun tüm meteahhitleri çok zor durama sokacağının altını çizen Keleş, “Müşteri en ufak bir kriz söylentisinde kendini güvene almak için parasını geri ister. Böyle bir durumda hiçbir...