27 / 04 / 2024

Kooperatiflerin organları

Kooperatiflerin organları

Kooperatiflerin yönetimi nasıl sağlanır? Kooperatif yönetim organları nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtı ve konu ile ilgili diğer detaylar için haberimize giriş yapabilirsiniz. İşte kooperatiflerin yönetim organları...

Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı başvuruları başladı! Başvuru yapmak isteyenler dikkat! Son tarih 28 Nisan!

2023 yılına yönelik Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) başvuruları başlamış olup başvurular 28 Nisan'a kadar devam edecek.

Ev almakta zorlanan vatandaşlar kooperatiflerin yolunu tuttu!

1980’li senelerde gündemden düşmeyen yapı kooperatifleri adeta küllerinden yeniden doğuyor. Konut almakta zorlanan vatandaşlar kooperatiflerin yolunu tuttu...

Kooperatif çeşitleri!

Kooperatiflerin kuruluş amaçları nedeniyle birçok çeşitleri bulunuyor. Kooperatif çeşitleri haberimizin içerisinde yer alıyor...

Torunlar GYO'dan Kanal İstanbul arazisi açıklaması!

Torunlar GYO, basın yayın organlarında çıkan Aziz Torun'un ve Torunlar GYO'nun Kanal İstanbul güzergahında arazi sahibi olduğu haberlerini yalanladı.

ABB'den Anıtkabir çevresinin inşaata açıldığı iddialarına yanıt!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, son günlerde bazı basın organlarında yer alan Anıtkabir çevresinin 10 katlı inşaata açıldığına dair çıkan haberler üzerine yazılı açıklamada bulundu.

İzmir'deki tarıma dayalı OSB'ler için süreç hızlanıyor!

İzmir ve çevresinde kurulması planlanan tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinde (TDÍOSB) süreç hızlandı, il genelinde 7 adet kurulması planlanan TDÍOSB'ler arasında yer alan Bayındır Çiçekçilik TDI Bile Kınık TDÍOSB'de yönetim kurulu başkanı ve vekilleri ile denetim organları seçimleri yapıldı.

O ilçede tüm binalara kentsel dönüşüm izni verildi!

İBB Meclisi'nin dünkü son toplantısında alınan kararla Avcılar'da kooperatiflerin ardından usulüne uygun inşa edilen binaların tümünün yenilenebilmesine izin verildi.

Van Büyükşehir Belediyesi'nden taşınmazlarıyla ilgili basın açıklaması!

Van Büyükşehir Belediyesi, bazı basın organlarında çıkan "taşınmazların değer tespitinin yapılmadığı" ile ilgili haberlere yönelik yazılı açıklamada bulundu.

Kurulan şirket ve kooperatif sayısı Temmuz'da 10 bin 394 oldu!

Türkiye'de Temmuz'da 10 bin 394 şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleştirildi. Kurulan şirket ve kooperatiflerin 3 bin 632'si ticaret, 1593'ü imalat ve 1280'i inşaat sektöründe yer aldı.

Reysaş GYO'dan suç duyurusu açıklaması!

Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yaptığı açıklamada Reysaş GYO'yu ve yatırımcıları zarara uğratmak amacıyla çeşitli basın yayın organlarında yer alan manipülatif haberler için, suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Reysaş GYO'dan dilekçe açıklaması!

Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yaptığı açıklamada Reysaş GYO'yu ve yatırımcıları zarara uğratmak için çeşitli basın yayın organlarında çıkan manipülatif haberler sebebi ile SPK'ya ve BIST'e gerekli müracaatların yapılmış olduğunu bildirdi.

Mart ayında 937 inşaat şirketi kuruldu!

Türkiye'de Mart'ta 8 bin 425 şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleştirildi. Kurulan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 840'ı ticaret, 1286'sı imalat ve 937'si inşaat sektöründe yer aldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden vakıf arazilerinin kiralanmasına yönelik açıklama! 

Vakıflar Genel Müdürlüğü, bazı yayın organlarında yer alan, vakıf arazilerinin kiralanmasına yönelik haberlerin asılsız olduğunu açıkladı...

Kooperatiflerin organları Haberi

Kooperatiflerin organları

Kooperatif yönetim organları nelerdir?

Kooperatiflerin yönetim organlarının başında genel kurul geliyor. Genel kurul, bütün ortakları temsil eden en yetkili organ şeklinde tanımlanıyor. Genel kurulun yanı sıra, kooperatiflerin organları arasında çağrı yetkisi olanlar da yer alıyor.


Konu ile ilgili yasal hükümler, Kooperatifler Kanunu kapsamında 42, 43, 44 ve 45. maddelerde yer alıyor. Söz konusu maddeler şu şekilde sıralanıyor;


Kooperatif Organları

A) Genel kurul:

I – Yetki:

Madde 42 – Genel Kurul bütün ortakları temsil eden en yetkili organdır.

Genel Kurul, aşağıdaki yetkilerini devir ve terk edemez.

1. Anasözleşmeyi değiştirmek,

2. Yönetim Kurulu ve Denetçiler Kurulu üyeleriyle gerektiğinde tasfiye kurulunu seçmek, 

3. İşletme hesabiyle bilanço ve gerektiğinde gelir gider farkının bölüşülmesi hakkında karar almak,

4. Yönetim ve denetçiler kurullarını ibra etmek,

5. Kanun veya anasözleşme ile Genel Kurula tanınmış olan konular hakkında karar...