16 / 04 / 2024

Koruma havza alanı ne demektir

Koruma havza alanı ne demektir

Koruma havza alanı nedir? Bu alanlarda yapılan özel hüküm belirleme çalışması ve özel planlama çalışması ne ifade ediyor? Gibi koruma alanları ile ilgili merak ettikleriniz bu haberde...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı ilanı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bursa Nilüfer'deki Balat Kent Ormanı, "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi.

Arnavutköy 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği askıda!

İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Arnavutköy Merkez ve Çevresi, Konut Alanı, Konut + Ticaret Alanı, Dere Koruma Bandı Alanı, İmar Hakkı Aktarım Alanı, Park Alanı ve Yol Alanına İlişkin 1/5000 Ölçekli NİP Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli UİP Değişikliği askıya çıktı.

Muğla Sığla Ormanları koruma alanı olarak tescillendi!

Muğla İli, Ortanca ve Dalaman ilçelerinde yer alan, Ortaca-Dalaman Sığla Ormanları Doğal Sit Alanı ''Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı'' olarak tescil edildi.

4 ildeki bazı bölgeler koruma alanı kapsamına alındı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Edirne, Antalya, Tekirdağ ve Kocaeli'nde bazı alanlar, "Nitelikli Doğal Koruma Alanı", "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" ve "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" şeklinde tescillendi.

4 ilin sit alanları 'koruma alanı' olarak tescillendi!

Zonguldak, Denizli, Isparta ve Konya'da bulunan bazı doğal sit alanları, doğal koruma, sürdürülebililir koruma, kontrollü kullanım ve nitelikli doğal koruma alanı olarak tescillendi.

Van Kalesi ve çevresi doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı olarak tescillendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van Kalesi ve çevresi, "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı ilanı!

Ankara Mamak'ta yer alan Kıbrıs Vadisi Doğal Sit Alanı, "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" ve "doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" şeklinde  tescil edildi.

25 ova 'büyük ova koruma alanı' olarak belirlendi!

Batman, Bayburt, Bursa, Elazığ, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Muş ve Niğde'de yer alan  25 ova "büyük ova koruma alanı" kapsamına alındı.

26 ova, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi!

Ardahan, Gaziantep, Malatya, Nevşehir, Uşak, Van'da yer alan 26 ova, "büyük ova koruma alanı" kapsamında alındı.

10 ilde bazı alanlar nitelikli doğal koruma alanı olarak belirlendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 şehirdeki bazı alanlar, "nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bazı alanlar için 'nitelikli doğal koruma alanı' ilanı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Antalya, Ağrı ve Isparta'daki bazı alanların, "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tesciline ilişkin ilanlar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konya ve Kırklareli'nde bazı alanlar nitelikli doğal koruma alanı ilan edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Konya ve Kırklareli'nde bazı alanlar nitelikli doğal koruma alanı ilan edildi...

Mardin Nusaybin Beyazsu Kaynağı koruma alanı ilan edildi!

DSİ Jeolojik Hizmetler ve Yeraltı Suları Dairesi Başkanlığının Resmi Gazete'de yer alan ilanına göre, Mardin Nusaybin Beyazsu Kaynağı, koruma alanı olarak ilan edildi.

Koruma havza alanı ne demektir Haberi

Koruma havza alanı ne demektir

Koruma havza alanı nedir?

Korumaya ihtiyaç duyulan su kaynakları ile suya bağlı özel tür ve habitat alanlar koruma alanı veya koruma havza alanı olarak ifade ediliyor. Söz konusu alanlarda, özel hüküm belirleme ve özel planlama çalışmaları yapılıyor.


- Özel hüküm belirleme çalışması

Özel hüküm belirleme çalışmaları; İçme ve kullanma suyu rezervuarlarının ve benzeri su kaynaklarının kirliliğe karşı korunmasına, kaynağın ve havzasının özelliklerinin bilimsel çalışmalar ile değerlendirilerek, koruma alanlarının ve koruma esaslarının belirlenmesine yönelik çalışmaların bütününe deniyor.


- Özel planlama çalışması

Özel planlama çalışması; Yeraltı suyu, jeotermal ve tabii mineral içeren su kaynaklarının havza ve akiferlerinin, fiziki ve teknik özellikleri dikkate alınarak, su kaynağının mevcut kalitesinin korunması maksadıyla oluşturulan koruma alanları ve koruma esaslarının belirlendiği çalışmalara deniyor.


Nehir havzası

Kaynaklar, dereler, nehirler ve göller aracılığıyla toplanarak gelen...