20 / 04 / 2024

Kur yükselişinin konut sektörüne etkisi

Kur yükselişinin konut sektörüne etkisi

Otomotivden akaryakıta, gayrimenkulden inşaat malzemelerine kadar kur yükselişinin fiyatlara yansıması bekleniyor. Bu artışın pompaya yüzde 3, konuta yüzde 20, otomotive yüzde 10 oranında yansıması öngörülüyor.

ABD'de mortgage başvuruları geçen haftaya oranla yükselişte!

Amerika'da yapılan ve 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) olarak bilinen  ortalama faiz oranı geçen haftaya oranla yüzde 7,02'ye düşerken, mortgage başvuruları da yüzde 9,7 yükseliş yaşadığı kaydedildi.

Konut kredi faizlerindeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azaldı. Bu düşüşün en büyük nedeninin konut kredisi faizlerindeki yükseliş olduğu belirtildi. 

Merkez Bankası konut fiyatlarındaki yükselişi resmen açıkladı. Türkiye’de ev almak hayal mi oldu!

Konut fiyatlarıyla ilgili, OECD’nin 2000 yılının ilk çeyreği ile 2023 yılı ikinci çeyreğini kapsayan dönemlerdeki yıllık yükseliş grafiğini X sosyal medya hesabından paylaşan ekonomist Şenol Babuşcu, Türkiye’nin açık ara birinci olduğunu belirtti.

Kredi faizlerindeki yükseliş, Tasarruf Finansman Sektörü'ne yaradı! Sektör 2023 yılında 2 kat büyüdü!

Konut kredisi faizlerinde son dönemlerde yaşanan yükselişler vatandaşları da alternatif finansman arayışına itti. Bu kapsamda 2022 yılında regüle edilen Tasarruf Finansman Sektörü öne çıkıyor. FKB Başkan Vekili Eyüp Akbal yaptığı açıklamada 2023 yılında sektörün aktif büyüklüğünün 2 katına çıktığını

Çin'de yeni konut fiyatları 3 yılın ardından en hızlı yükselişi yaşadı!

Çin'de Ocak ayında yeni konut fiyatları,  hükümet destek tedbirlerinin etkisiyle Ağustos 2021'den bu yana en hızlı aylık yükselişini yaşadı. Peki Çin'de konut piyasasını neler bekliyor? İşte ayrıntılar...

İngiltere'de konut fiyatları peş peşe 3 aydır yükselişte!

İngiltere konut fiyatları Aralık 2023'te yüzde 1,1 artarak yükselişini üçüncü aya taşıdı. Bu rakamlarla İngiltere'de konut fiyatları bir ayda 3 bin sterlin arttı.

Konut fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların yönünü değiştirdi! Parası olan yurt dışına gidiyor...

Yurt dışı inşaat firmalarının acenteleri, Türkiye'de gayrimenkul piyasasında yaşanan fiyat yükselişi ve durgunluğu fırsat bilerek parası olan yatırımcıları yurt dışına çekmeye başladı.

Konut kredisi faizlerinde sert yükseliş: 17 puan birden fırladı!

Seçimlerin ardından yeni ekonomi yönetimiyle birlikte yaşanan politika değişikliği konut kredisi faizlerinde sert yükselişe neden oldu. Konut kredisi faiz oranları ne oldu? Konut kredisi faizleri yüzde kaç arttı? İşte güncel konut kredisi faiz oranı...

Dolar ve euro yeni haftaya yükselişle başladı! İşte döviz kurunda son dakika gelişmeleri...

Yatırımcılar dolar ve euronun güne nasıl başladığını merak ediyor. Uzun süredir yükseliş trendine giren kur bu haftayıda yüksekten açtı. Peki, dolar ve euro ne kadar, kaç TL? İşte detaylar...

Kredi oranlarında sert yükseliş kapıda!

Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı politika faizi öncesinde ihtiyaç kredisi faiz oranları yükselişine hız vererek 20 yılın zirvesine yükseltildi. Taşıt kredisi ve konut kredisi oranları da yükseliyor. Oranların TCMB'nin kararı sonrasında bir kez daha değişmesi beklenmekte.

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürecek! Ev alacaklar dikkat! 

Keller Williams Alesta Gayrimenkul Danışmanı Mehmet Emin Toka, konut fiyatlarındaki yükselişin süreceğini belirterek, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Doların yükselişindeki sır perdesi aralandı! Sorular cevaplandı! Yükseleceğini anlatmıştım...

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, doların yükselişinin ardındaki sır perdesini aralayarak soruları yanıtladı. 

Seçim sonuçlarının ardından piyasalarda hareketli saatler! Dolar ve altın fiyatları yükselişte!

Cumhurbaşkanlığı seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar ilk tepkilerini vermeye başladı. Dolar, euro ve altında sınırlı da olsa yükseliş hareketi gözleniyor. Peki piyasalar bu hafta kendisine nasıl bir yön çizecek? Dolarda ani sıçramalar olacak mı? İşte uzmanlarından ilk yorumlar…

Kur yükselişinin konut sektörüne etkisi Haberi

Kur yükselişinin konut sektörüne etkisi


Hükümeti hedef alan operasyon sonrası dolar ve euronun rekor kırması zam beklentisini arttırdı. Otomotivden akaryakıta, gayrimenkulden inşaat malzemelerine kadar kur yükselişinin fiyatlara yansıması bekleniyor. Bu artışın pompaya yüzde 3, konuta yüzde 20, otomotive yüzde 10 oranında yansıması öngörülüyor.



İstanbul'da 17 Aralık'ta başlayan operasyondan bu yana doların 2,16 ve euronun 3 lirayı aşarak tarihi zirve yapması fiyatlarda artış beklentisini yükseltti. Dolar ve eurodaki bu yükseliş karşısında otomotivden konuta, inşaat malzemelerinden akaryakıta kadar birçok sektörde fiyatların yüzde 3 ile 10 arasında artması bekleniyor. Ergaz Genel Müdürü Ebubekir Yağız, döviz kurundaki son yükselişin pompaya yüzde 3 yansımasının beklendiğini söylerken, İNTES Başkanı Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarında yüzde 5 ile 10 arasında artış beklendiğini bildirdi.


AKARYAKITA KUR FARKI


Akaryakıt sektöründen bir kaynak, akaryakıt fiyatlarını oluşturan unsurlardan birinin...