16 / 04 / 2024

Maketten konut satışından nasıl vazgeçilir

Maketten konut satışından nasıl vazgeçilir

Ön ödemeli konut satışı olarak da bilinen maketten satışlarda tapu siciline tescil edilmesi gerekiyor. Maketten konut satışlarında tüketicinin bu satıştan cayabilmesi için belli bir süre bulunuyor. İşte, maketten konut satışında cayma süresi!

Yabancıya konut satışında alt limit yılbaşından itibaren 600 bin dolara çıkarılıyor!

Yabancıya vatandaşlık amaçlı konut satışında alt sınır yılbaşından itibaren, 400 bin dolardan 600 bin dolara çıkarılıyor.

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2021 yılından bu yana kamuoyunda “maketten satış” şeklinde bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilişkin 76 firmanın denetlendiğini, tespit edilen aykırılıklar kapsamında 56 milyon 657 bin TL idari para cezası uyguladıklarını dile getirdi.

Konut fiyatları ateş pahasıyken İş Bankasından 250 Bin TL'ye konut satışı! Sakın kaçırmayın!

İş Bankası’ndan kaçırılmayacak bir konut satışı ilanı geldi. İş Bankası’nın ilanına göre konut fiyatlarının 250 Bin TL olduğu görüldü. İşte detaylar…

Yabancıda her 3 konut satışından birisi Ruslara yapıldı!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Türkiye genelinde konut satışları düşerken Ekim ayında yabancıya gerçekleşen konut satışların arttığını her üç satıştan bir tanesinin Rusya vatandaşlarına gerçekleştiğini yazdı...

Avrupa'da yabancıya konut satış oranı Türkiye'nin iki katı!

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, geçen yıl bazı Avrupa ülkeleri, Kanada ve ABD'de yabancıların toplam konut satışından aldığı payın yüzde 10 civarında olduğunu belirterek yabancıya konut satışlarının Türkiye'nin iki katı olduğunu söyledi.

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında 'iskan şartı' istiyor!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu son zamanlarda sık sık gündeme gelen maketten konut satışıyla ilgili olarak "Yeni düzenlemeyle 48 ayda teslim şartı gelirken, o maddeye 'Konut yapı kullanma izin belgesiyle teslim edilmeli' şartı eklenmeli." şeklinde konuştu.

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

Sektör temsilcileri, ilk 11 ayda yabancılara konut satışından elde edilen kazancın yaklaşık 8.5 milyar dolar düzeyinde olduğunu öngörürken, sene sonunda bunun 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

Maketten konut satışı yapan şirketlere ceza yağdı!

Ticaret Bakanlığı, maketten ev satışında düzenlemelere uymayan şirketlere ceza yağdırdı. Toplam 23 milyon 930 bin TL ceza kesildi.

Konut satışlarında kadınların payı yüzde 32,2’e yükseldi!

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2020'de yapılan 1 milyon 499 bin 316 konut satışından, 483 bin 7’sinin kadınlar adına tescil edildiğini söyleyerek, "Konut satışlarında kadınların payı yüzde 32,2’e yükseldi" şeklinde konuştu.

Maketten konut alırken nelere dikkat edilmeli?

Günümüzde birçok vatandaş maketten konut satın alırken çeşitli mağduriyetler yaşayabiliyor. Takvim Gazetesi köşe yazarlarından Feride Hilal İmal maketten konut satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları kaleme aldı.

Akif Hamzaçebi maketten konut satışı mağdurları için araştırma önergesine destek istedi!

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, maketten konut satışı mağdurları için araştırma önergesine destek istedi...

Maketten konut satışıyla canı yananlar ne yapmalı?

Birçok ilde maketten ev alımına dayalı sorunların çözümü için vatandaşlar adliye koridorlarında beklemekte. Markalı konut projesi üreten bazı firmalar, birçok inşaat firmasından canı yanan vatandaşlardan bir kısmı ne yapacağını bilmeden, da hukuki süreçlerin bir an evvel sonuçlanmasını bekliyor...

Maketten konut satışlarına Meclis incelemesi!

Maketten konut satışları yeniden Meclis gündeminde yer aldı. Meclis'te kurulan Ön Ödemeli Konut Satışlarını Araştırma Komisyonu çalışmalara başladı.

Maketten konut satışından nasıl vazgeçilir Haberi

Maketten konut satışından nasıl vazgeçilir

Maketten konut satışında cayma süresi!

Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmenin yapıldığı maketten konut satışlarında tüketicinin bu satıştan cayabilmesi için belli bir süre bulunuyor.


Ön ödemeli konut satışı olarak da bilinen maketten satışlarda satış vaadi sözleşmesinin geçerli sayılabilmesi için, sözleşmenin noterde imzalanması gerekiyor. Aksi halde, sözleşme geçersiz sayılıyor. Sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.


Tüketici Kanununda yer alan Maketten konut satışı cayma hakkı ile ilgili esaslar şu açıklanıyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Cayma hakkı

MADDE 43 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına...