19 / 04 / 2024

müşterek mülkiyet ne anlama gelir

müşterek mülkiyet ne anlama gelir

Mülkiyet, insanların menkul veya gayrimenkul mülk üzerinde kullanma, faydalanma ve tasarruf etme hakkına verilen isimdir. Mülkiyetin çeşitleri içerisinde yer alan müşterek mülkiyet ne demektir?

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Kuru mülkiyet çıplak mülkiyet olarak da adlandırılan gayrimenkulde belirli bir hakkı ifade eder. Arazi alım satımlarında kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki kuru mülkiyet nedir, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte kuru mülkiyetle ilgili kapsamlı bilgiler...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliği mülkiyet, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren önemli bir terimdir. Elbirliği mülkiyetin, müşterek mülkiyete de çevrilmesi mümkündür. Peki elbirliği mülkiyet nedir ve müşterik mülkiyete nasıl çevrilir? İşte konu ile ilgili detaylar haberin devamında yer alıyor...

Çıplak mülkiyet ne demektir?

Çıplak mülkiyet, emlak terimlerinden biridir. Peki çıplak mülkiyet nedir, ne anlama gelmektedir? İşte detaylar!

Müşterek mülkiyet satışı!

Bir taşınmazı birden fazla kişinin satın almasıyla ya da miras yoluyla elde etmesi durumunda müşterek mülkiyet satışı durumu ortaya çıkıyor. Peki müşterek mülkiyet satışı nedir? İşte müşterek tapu örneği...

Mülkiyet hakkı nedir?

Vatandaşlar mülkiyet hakkının ne demek olduğu yakından takip ediyor. Peki mülkiyet hakkı nedir? Eşya üzerinde en geniş yetki sağlayan ayni hak olarak olarak bilinen mülkiyet hakkının kapsamı ve ne olduğu araştırılıyor. Merak edilen mülkiyet hakkının ne olduğu sorusunun yanıtı nedir?

Kat İrtifakı-Mülkiyet Projesi Ücreti 2019!

Kat İrtifakı-Mülkiyet Projesi Ücreti için belediyeye belli bir ücret ödenmesi gerekiyor. Peki, Kat İrtifakı-Mülkiyet Projesi Ücreti 2019 ne kadar?

Sultanbeyli mülkiyet sorununa neşter!

İmar barışının da düzenlendiği yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. İstanbul Sultanbeyli'de tapu maliki ile fiili kullanıcının farklı kişiler olması nedeniyle geniş bir alanı kapsayan mülkiyet sorunu da tasarı ile çözülüyor. Bu durum 200 bin kişiyi doğrudan ilgilendiriyor...

Kat irtifak ve mülkiyet projesi harcı 2018!

Binaya alınacak kat irtifak-mülkiyet projesi için belli oranlarda ücret ödemesi yapılıyor. Peki, bu projeler için 2018'de ne kadar ücret ödenecek? İşte kat irtifak ve mülkiyet projesi harcı 2018..

Çıplak mülkiyet kime, ne şekilde geçer?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Çıplak mülkiyet kime, ne şekilde geçer?'' sorusunu yanıtladı.

Antalya Aksu'nun mülkiyet ve imar sorunu çözülüyor!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Aksu'da Çalkaya sorunu diye bilinen mülkiyet ve imar sorununun çözümüne yaklaşıldığını bildirdi.

Sarıyer'in mülkiyet sorunu çözülüyor!

Sarıyer Belediye Meclisi yeni yılın ilk oturumunda mülkiyet sorunun çözümüne yönelik tarihi bir adım attı. Meclis, yıllardır kangren olan soruna son noktayı Cuma günü atarak, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne iletmeye hazırlanıyor.

Ünye'de mülkiyet sorunu çözülüyor!

Ünye’de şahısların kullandığı, ancak mülkiyeti Ünye Belediyesi’ne ait olan parsellerin şahıslara satılarak devredilmesiyle ilçede kangren olan mülkiyet sorunu çözümleniyor.

müşterek mülkiyet ne anlama gelir Haberi

müşterek mülkiyet ne anlama gelir

Müşterek mülkiyet ne demektir?

Müşterek mülkiyet, bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda ortaya çıkar. Müşterek mülkiyette kişiler söz konusu olan mülk üzerinde belirli paylara sahiptirler. 


Paydaşlar, sahip oldukları hak ve yükümlülükler doğrultusunda payı oranında mülk üzerinde tasarruf edebilir. Bunun için diğer paydaşların onayına ihtiyaç duyulmaz.


Müşterek mülkiyet ne demektir?

Müşterek mülkiyette paydaşlar, paylarını devretme, renhetme ve haczettirme hakkına sahiptir. 


Müşterek mülkiyetin, iştirak mülkiyetten farkı; iştirak halinde mülkiyette her bir malik mülkün tamamına sahiptir. Diğer maliklerin rızası olmadan tasarruf edemez. Oysa, müşterek mülkiyette diğer maliklerin rızasına ihtiyaç duyulmadan tasarruf edilebilir.


Medeni Kanunun 659. maddesine göre, payın devri halinde, diğer paydaşların ön alım hakkı vardır.  


Müşterek mülkiyet, söz konusu mülkün bölünmesi veya satılması durumunda sona erer.



Işıl Seren...