19 / 04 / 2024

müteahhit yönetmelikleri

müteahhit yönetmelikleri

Bir arsa üzerinde bina inşa etmek için arsa sahipleri ile sözleşme imzalayan müteahhitler bazı sorumlulukları da üstlenmiş oluyor. Peki, bu süreçte müteahhitlerin bilmesi gerekenler nelerdir?

İnşaatlarda denetim için Müteahhitler Odası kurulmalı: Önüne gelen müteahhit olmasın!

İMKON (Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Osman Avcıl, önüne gelenin müteahhit olduğunu belirterek, inşaatlarda denetim için Müteahhitler Odası'nın kurulması gerektiğini söyledi. 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün'den uyarı: Müteahhit ile anlaşma yapmayın ve hiçbir belgeye ıslak imza atmayın!

Büyükçekmece Belediyesi Başkanı Dr. Hasan Akgün'den vatandaşlara uyarı geldi. Akgün "Bizlerle görüşmeden hiçbir şekilde müteahhit ile anlaşma yapmayın ve hiçbir belgeye ıslak imza atmayın" dedi.

Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Afet bölgesinde 118 müteahhit, 192 yapı sorumlusu, 23 yapı sahibi tutuklu!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem soruşturmaları çerçevesinde tutuklananlardan 118'inin müteahhit, 192'sinin yapı sorumlusu, 23'ünün de yapı sahibi olduğuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

İzmirli depremzedelere müteahhit şoku!

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde evleri hasar gören depremzedeler, konutlarını yaptırmak için mücadele ederken bu defa de müteahhit krizi ortaya çıktı. Bölgede müteahhitlik firmalarının, yüksek maliyetler sebebiyle sözleşmeleri feshettiği belirtildi.

Yağcıoğlu Apartmanı'nın müteahhidi: Yıkılmanın sebebi kolonun kesilmesi!

İzmir depreminde bir bloğu yıkılan Yağcıoğlu Apartmanı'na yönelik açılan davanın duruşması bugün görüldü. Sanık müteahhit  Ş.A, kendisini savundu.

Konut yapma vaadiyle 1049 kişiyi dolandıran müteahhit yakalandı!

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, 1049 kişiyi konut yapacağını söyleyerek paralarını alan 691 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla müteahhit Mustafa Mallı yakalandı.

Samsun Büyükşehir için müteahhitten rüşvet iddiası!

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Mali Hizmetler Daire Başkanı Bahattin K.’ya 30 bin TL rüşvet verirken yakalanan müteahhit Y.Ş., “Belediyeden 780 bin liralık hak edişimi alabilmek için verdim” diye konuştu.

Öğretmenliği bırakıp müteahhit olan Rahmi Tokay, 33 yılda 13 okul yaptırdı!

Sakarya'da öğretmen okulunu bitirdikten sonra 6 yıl devam ettiği öğretmenliği bırakıp, müteahhit olan Rahmi Tokay, 33 yılda 13 okul yaptırdı.

İzmir'de müteahhit operasyonu!

İzmir'de saat 14.58'de 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu arada deprem sonrasında flaş gelişme yaşandı. İzmir'deki depremde yıkılan binaların müteahhit ve fenni mesullerin de aralarında bulunduğu 11 kişiden 9'u gözaltına alındı.

Ankara-İstanbul hızlı tren hattında müteahhit firmaya fazla para mı ödendi?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma Bakanlığı'na yönelttiği soru önergesinde, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı Projesi'nde, müteahhit firmaya fazladan ödenen 6 milyon 398 bin liranın akıbetini sordu. 

Pamukkale'de müteahhit inşaatı devam eden okulu bırakıp kaçtı!

Depreme dayanıksız olduğu nedeniyle yıkılan Adil Mustafa Musaoğlu İlkokulu’nun yeniden yapılması için çalışmalara başlayan müteahhit, inşaatı yarım bırakıp kaçtı.

Gayrimenkul sektöründeki müteahhit sayısı azalmalı!

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu yaptığı açıklamada, gayrimenkul sektörünün gelecek hedeflerine ulaşması için müteahhit sayısının azalması gerektiğine dikkati çekerek,

Müteahhit aynı daireyi iki kişiye satarsa ne olur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Müteahhit, aldığım yapıyı başkasına devretti. O inşaatı sürdürdü ama dairemi vermedi. Eski müteahhit dairemi bir başkasına satmış. Hakim dosyanın asliye hukuk mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Bu benim zararıma mı olur?' sorusunu yanıtladı.

müteahhit yönetmelikleri Haberi

müteahhit yönetmelikleri

Müteahhitlerin bilmesi gerekenler!

Bir arsa üzerinde bina inşa etmek için arsa sahipleri ile sözleşme imzalayan müteahhitler bazı sorumlulukları da üstlenmiş oluyor.


Sözleşmenin imzalanması ile müteahhit arsa sahibine inşaatı, anlaşılan plan ve projeye uygun olarak ve zamanında inşa etmeyi taahhüt etmiş oluyor. Müteahhidin borcu inşaatı ayıpsız, arsa sahibi ile Müteahhit arasındaki sözleşmeye ve yasal düzenlemelere uygun teslim etmek oluyor.


Bu sorumlulukları da yerine getirebilmek için güncel mevzuatları bilmesi gerekiyor. Peki, bu süreçte müteahhitlerin bilmesi gerekenler nelerdir? Müteahhitlerin yararlanacağı kanunlar hangileridir?


Müteahhitlerin bilmesi gereken kanunlar:

Kamu İhale Kanunu ve Mevzuat   

4708 Yapı Denetimi Hakkında Kanun   

3194 İmar Kanunu   

5393 Belediye Kanunu   

5216 Büyükşehir Belediyesi Kanunu   

4857 İş Kanunu   

506 Sosyal Sigortalar Kanunu   

6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu   

4817 Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun   

634 Kat...