19 / 04 / 2024

müteselsilen sorumluluk nedir

müteselsilen sorumluluk nedir

Müteselsilen sorumluluk ne demek? Zincirleme sorumluluk, müteselsil borçluluk, zincirleme borçluluk şeklinde de ifade edilen müteselsil sorumluluk halleri nelerdir? İşte Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar...

Senetlerde zaman aşımı süresi nedir?

Ticaret alanında çok fazla kullanılan senetler, Türk Ticaret Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Buna göre günlük yaşamda satış sözleşmesi ya da ödünç sözleşmesi olarak kullanılan senetler de kıymetli evraklar statüsünde bulunuyor.

Müstakil parsel nedir?

Müstakil parsel, gayrimenkul ve arazi mülkiyeti kapsamında önemli bir rol oynamaktadır. Önemli bir konu olan müstakil parselin ne olduğu ve bu arazinin üzerine ev yapılabilir mi konuları hakkında bilinmesi gereken detaylar haberimizde.

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Geri alım (vefa hakkı) nedir?

Geri alım (vefa hakkı) gayrimenkul alanında kullanılan bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar arasında geçerli olan geri alım hakkının ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Peki geri alım (vefa hakkı) nedir, ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İşte geri alım hakkı ile ilgili bilgiler…

Müşterek arsa nedir? Müşterek arsa satışı nasıl yapılır?

Müşterek arsa, gayrimenkul alanında karşılaşılan önemli terimlerden biridir. Özellikle de TOKİ konut projesiyle duyulmaya başlayan bu arsa, belirli bir arsa kullanımını ifade eder. Peki müşterek arsa nedir ve müşterek arsa satışı nasıl yapılır? İşte bu önemli terimle ilgili detaylar...

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Müstakil evlere olan talep, pandemiyle birlikte arttı. Apartman dairelerini tercih etmeyen kişiler, ev veya gayrimenkul yatırımı için müstakil ev almayı daha uygun buluyor. Bu evlerin tapusu ise diğer konutların tapusundan farklı. Peki müstakil tapu nedir ve nasıl alınır?

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? 

Milyonlarca memurun beklediği maaş zammı düzenlemesi Meclis'ten geçti. Bu kapsamda en düşük memur maaşı 22 bin TL oldu. Peki, Maaşlara her yıl seyyanen zam yapılacak mı?  Seyyanen zam nedir? İşte detaylar..

BMW'nin yüksek performanslı M serisinin özellikleri nedir? İşte 16 Mart 2023 fiyat listesi

BMW M serisinin en büyük özelliği, yüksek performans ve sürüş dinamikleri ile öne çıkmasıdır. M serisi araçlar, standart BMW modellerinden daha güçlü motorlara sahiptir. Peki BMW M serisinin 16 Mart 2023 fiyat listesi nedir?

EYT'de önemli ayrıntı! Bunu yapmayan prim hakkı yanacak

EYT düzenlemesine sayılı günler kala EYT ile alakalı gelişmelerde vatandaşın odak noktası haline geldi. Emeklilikle ilgili koşullar yavaş yavaş şekillenirken 10 gün detayı gözden kaçmışt. Peki nedir bu 10 gün detayı, Bu sınırı aşanlar neden prim desteğinden faydalanamayacak? İşte detaylar

Ölüm veraseti ne demek? Veraset nedir nasıl yapılır?

Veraset ilamına dair yanlış bilinen bazı noktalar vardır. Öncelikle yazımızda veraset nedir ve nasıl yapılır? sorusuna odaklanalım. İşte bu konuda sorulan sorular ve yanıtları!

Ulaşım desteği başvuruları ne zaman başlayacak? Ulaşım desteği kimlere verilecek? Ulaşım desteği nedir?

Geçtiğimiz hafta açıklanan üniversite öğrencilerine ulaşım desteği başvuruları ne zaman başlayacak? Ulaşım desteği başvuruları nereden ve nasıl yapılacak? 2022 ulaşım desteği hakkındaki tüm ayrıntılar…

Kat mülkiyeti tapusu nasıl olur?

Kat mülkiyetli tapu nedir, Kat mülkiyetli tapu nasıl olur? şeklindeki soruların yanıtları araştırılıyor. İşte o soruların yanıtları!

müteselsilen sorumluluk nedir Haberi

müteselsilen sorumluluk nedir

Müteselsilen sorumluluk ne demek?

Müteselsil sorumluluk kelime anlamı olarak “zincirleme sorumluluk”, “müteselsil borçluluk”, “zincirleme borçluluk” şeklinde ifade ediliyor. Müteselsil sorumluluk halleri Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


2. Müteselsil sorumluluk

a. Dış ilişkide

MADDE 61- Birden çok kişi birlikte bir zarara sebebiyet verdikleri veya aynı zarardan çeşitli sebeplerden dolayı sorumlu oldukları takdirde, haklarında müteselsil sorumluluğa ilişkin hükümler uygulanır.

b. İç ilişkide

MADDE 62- Tazminatın aynı zarardan sorumlu müteselsil borçlular arasında paylaştırılmasında, bütün durum ve koşullar, özellikle onlardan her birine yüklenebilecek kusurun ağırlığı ve yarattıkları tehlikenin yoğunluğu göz önünde tutulur.

Tazminatın kendi payına düşeninden fazlasını ödeyen kişi, bu fazla ödemesi için, diğer müteselsil sorumlulara karşı rücu hakkına sahip ve zarar görenin haklarına halef olur.


3. Yapı malikinin sorumluluğu

a. Giderim yükümlülüğü

MADDE 69- Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, bunların yapımındaki...