25 / 04 / 2024

perakende sektöründe genel gider yönetmeliği

perakende sektöründe genel gider yönetmeliği

Yeni yönetmelikte genel giderlerin metrekareye göre belirlenmesi, perakende sektörünü karıştırdı. Genel giderleri çok artınca, markaları kaybetmek istemeyen AVM’ler maliyeti üstlenmek zorunda kaldı.

İnşaat sektöründe güven yine yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi 2024 yılının Şubat ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1,6 oranında inşaat sektöründe ise yüzde 1,0 artış gösterirken, perakende de güven yüzde 1 azalış gösterdi.

Yeni yılın ilk ayında inşaat sektöründe güven arttı!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi ocakta bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 4 arttı, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,0 geriledi, inşaat sektöründe yüzde 3,3 yükseldi. İşte o rakamlar... 

Güven endeksi inşaat sektöründe azaldı!

Güven endeksi hizmet sektöründe yüzde 1,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 4,5 arttı. Fakat inşaat sektöründe yüzde 3,3 azaldı.

Güven endeksi inşaat sektöründe yüzde 2,2 arttı

Güven endeksi kasım ayında geçen aya oranla perakende ticaret sektöründe yüzde 1,9, hizmet sektöründe yüzde 2,4 azaldı, inşaat sektöründe 2,2 arttı.

Değerleme raporları konut sektöründe sihirli değnek etkisi yaratabilir!

Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklar için başlayan arabuluculuk şartını değerlendiren, EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, değerleme raporlarının konut sektöründe sihirli değnek etkisi yaratabileceğini söyledi.

İnşaat sektöründe güven arttı! TÜİK tek tek Eylül rakamlarını açıkladı! 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, güven endeksi hizmet sektöründe yüzde 2 düşüş gösterirken, inşaat sektöründe yüzde 1, perakende ticaret sektöründe yüzde 3 yükseldi. İşte ayrıntılar...

Nisan'da hizmet sektöründe güven arttı, perakende ve inşaatta geriledi! 

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi nisan ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1,1 yükseldi. Perakende ticaret sektöründe yüzde 1,3 ve inşaat sektöründe yüzde 0,1 gerileme kaydedildi. İşte o veriler...

Güven endeksi bu ay hizmet sektöründe arttı! Endeks perakende ticaret ve inşaatta düştü! 

Güven endeksi, Mart ayında, Şubat'a oranla hizmet sektöründe yüzde 1,1 yükselirken, perakende ticaret sektöründe yüzde 4,4 ve inşaat sektöründe yüzde 1,5 düşüş kaydetti. 

Güven endeksi inşaat sektöründe yüzde 0,6 arttı!

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi 2023 Ocak'ta aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 1,7, perakende ticaret sektöründe yüzde 1 gerilerken, inşaat sektöründe ise yüzde 0,6 artış gösterdi. İşte merak edilen o veriler...

Güven endeksi hizmet sektöründe düştü, perakende ticaret ve inşaat sektöründe ise yükseldi!

Açıklanan resmi rakamlara göre, güven endeksi Kasım ayında geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 1 azalırken, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,1, inşaat sektöründe yüzde 1,2 oranında artış gösterdi.

Perakende sektöründe faturalar kiraları aştı! Kapanmalar başlayabilir!

Yüzde 93.53'ü bulan Yİ-ÜFE'ye karşılık yüzde 48.69'da kalan TÜFE ile ortaya çıkan makasın altını çizen perakende sektörünün temsilcileri, mağaza kiralarını geçen faturaların mağaza kapattırmaya kadar gidilmesine neden olabileceğine vurgu yapılıyor. 

Gayrimenkul sektöründe online platform daha etkin kullanılıyor!

Zingatcom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Erkek, gayrimenkul sektöründe dijital mecranın daha aktif rol oynamaya başladığını dile getirdi. 

Perakende sektörü yeni normalleşmede kira desteği bekliyor!

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, yeni normalleşme ile perakende sektöründe kira ödemelerin yeniden düzenlenmesi için talepte bulundu.

perakende sektöründe genel gider yönetmeliği Haberi

perakende sektöründe genel gider yönetmeliği

Yeni yönetmelikte genel giderlerin metrekareye göre belirlenmesi, perakende sektörünü karıştırdı. Büyük metrekareli mağazaların genel giderleri çok artınca, markaları kaybetmek istemeyen AVM’ler maliyeti üstlenmek zorunda kaldı. Bu durumun 2017’de 100 milyon dolarlık zarara neden olacağı ifade ediliyor. Küçük metrekareli perakendeciler ise genel giderlerin kiraya dahil edilmesini istiyor.


Perakendeciler ve AVM yatırımcıları arasında uzun yıllardır soruna yol açan genel gider konusuna ilişkin tartışmalar tekrar alevlendi. Yeni yönetmelikte genel giderlerin metrekareye göre belirlenmesi sektörde sıkıntı yarattı. Büyük metrekareli mağazaların genel gider maliyeti çok yükselince markaları kaybetmek istemeyen AVM sahip ve işletmecileri bu maliyeti üstlenmek zorunda kaldı.Bu durumun 2017 yılında AVM sektöründe 100 milyon dolarlık zarara neden olacağı ifade ediliyor.


METREKARE SİSTEMİ


Perakende sektöründe kaosa neden olan genel gider konusu, 2015 yılında yine gündeme gelmişti. Türkiye...