20 / 04 / 2024

Rızai taksim işlemleri

Rızai taksim işlemleri

Rızai taksim işlemi ile; Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Peki, bir taşınmaz üstünde rızai taksim nasıl olur?

Rızai taksim nedir?

Hisseli tapu sahiplerinin taşınmazlarının mülkiyet hakkı için yaptıkları işlemler arasında rızai taksim yer alıyor. Peki, rızai taksim nedir? Müşterek mülkiyete konu gayrimenkullerin rızaen taksiminin vergi mevzuatı karşısındaki durumu nedir?

Miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Miras kalan taşınmazlarda bazı durumlarda tapu intikal işlemleri yapılır. Bu işlem, mirasın mirasçılara devredilmesidir. Belirli aşamalarla gerçekleşen bu işlemde dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Peki miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Miras kalan tapu işlemleri nasıl yapılır?

Miras kalan bir ev, arsa ya da dükkana dair tapu işlemleri nasıl yürütüyor. İşte bu konuda sıkça sorulan “Miras kalan tapu işlemleri nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı!

İnternetten tapu işlemi nasıl yapılır? Web tapu işlemleri!

Vatandaşlar tapu işlemlerini tapu dairelerine gitmeden internet üzerinden gerçekleştirebiliyor. Peki, İnternetten tapu işlemi nasıl yapılır? İşte Web tapu işlemleri…

Ev tapu devir işlemleri nasıl yapılır?

Tapu devir işlemleri için belirlenen bazı kriterler bulunmaktadır. Kişi veya kişiler bu kriterleri yerine getirdikleri zaman tapu devri gerçekleşir. Peki Ev tapu devir işlemleri nasıl yapılır? İşte detaylar!

Tapu alım satım işlemleri nasıl yapılır?

Tapuda alım satım işlemlerinin nasıl olduğu araştırılan konular arasındadır. Peki Tapu alım satım işlemleri nasıl yapılır? İşte detaylar!

Tapu alım satım işlemleri nasıl yapılır?

Tapu denilince gayrimenkul ve arsa işlemleri gelmektedir. Özellikle Tapu alım satım işlemleri nasıl yapılır? sıklıkla sorulmaktadır. İşte merak edilen ayrıntılar!

Tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur?

İfrazın kelime anlamı ayırmak olarak biliniyor. Tapu kütüğünde büyük boyutlardaki parsellerin başvuru üzerine tek tapu altındayken bölünmesi işlemidir. Peki, tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Ortaklı gayrimenkullerde rızai taksim nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklı tarlalarda rızai taksimin mümkün olup olmadığını kaleme aldı.

Veraset işlemleri nasıl yapılır 2021?

Bir kişinin vefatı durumunda gayrimenkulleri mirasçıları arasında paylaştırılıyor. Peki veraset işlemleri nasıl yapılır 2021? İşte tüm merak edilenler...

Koçali Barajı havzasında kalan bölgelerin kamulaştırılma işlemleri mecliste!

Koçali Barajı havzasında kalan bölgelerin kamulaştırılma işlemleri meclis gündemine taşındı. CHP'li Tutdere konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Yapı Kredi Koray GYO'nun Eyüpsultan'daki gayrimenkullerin devir işlemleri sürüyor!

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan açıklamada Yapı Kredi Koray GYO  Eyüpsultan'daki gayrimenkullerin devir işlemleri ile ilgili açıklama paylaştı. 

TOKİ Konya Bozkır sözleşme işlemleri 2018!

TOKİ Konya Bozkır sözleşme işlemleri 2018 detayları haberimizde yer alıyor. 112 adet daireden meydana gelen projede satışlar kura çekilişi ile yapıldı.

Ev alım satım işlemleri nasıl yapılır?

Ev satın almaya karar veren kimseler bu işlemi tapu dairesinden gerçekleştiriyor. Peki, ev alım satım işlemleri nasıl yapılır?

Rızai taksim işlemleri Haberi

Rızai taksim işlemleri

Rızai taksim nasıl olur?

Rızai taksim işlemi ile; Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Bu paylaşım  “rızai taksim sözleşmesi” ile yapılıyor.


Tapu Sicil Tüzüğünün 21/c maddesine göre, miras taksimi noter tarafından yapılmış ise sözleşme; mirasçılar arasında yazılı olarak yapılmış olup da, mirasçıların imzaları noterce onaylanmamış ise tüm mirasçıların; imzaların bir kısmı onaylanmış ise imzaları onaylanmamış olanların başvuruları gerekiyor.


Miras iştirak halinde mülkiyet olarak mirasçılara intikal ediyor. Buna göre iştirak halini ortadan kaldıran sebeplerden biri de taksim oluyor. Ortaklar böylece müşterek mülkiyete geçmeden müstakil mülkiyete geçmiş oluyor. Rızai taksim işleminin tapu siciline tescil edilmesi gerekiyor.


Rızai taksim sözleşmesi örneği

BİR TARAFTAN : ........... (Ad-Soyad, Vergi Numarası:........) 

DİĞER TARAFTAN : ........... (Ad-Soyad, Vergi Numarası:........) 


Aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır. 


Bu resmi senedin arka...