16 / 04 / 2024

Sükna hakkının iptal dava

Sükna hakkının iptal dava

Kanunen sükna hakkı bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yaralanma yetkisi veriyor. Bedelli veya bedelsiz tesis edilebilen sükna hakkı, başkasına devredilemiyor. Peki malik sükna hakkının iptali için dava açabilir mi?

Hükümet artık ev sahiplerinin hakkını vermeli

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların sayısı her geçen gün artıyor. Yüzde 25 zam sınırlaması nedeniyle mağdur olan ev sahipleri bu  uygulamanın kaldırılmasını isteyerek, “Hükümet artık ev sahiplerinin hakkını vermeli” dedi.

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

Mahkeme Ümraniye'deki Limonlu Bahçe projesinin imar planlarını iptal etti

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı'nın şirketi Ak Yapı'nın İstanbul Ümraniye'de yapımı süren Limonlu Bahçe Konaklarıyla ilgili açılan imar planlarıyla ilgili davada mahkeme imar planlarını iptal etti.

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Sükna hakkı Türk Medeni Kanunu’nun 823. maddesinde açıklanmış olup halk arasında oturum hakkı olarak da ifade edilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Sükna hakkı nasıl kurulur? İşte tüm merak edilenler...

Mercedes-Maybach S-Serisi fiyatlarını görünce şok olacaksınız! İşte 2022 Mart fiyat listesi!

En çok satan otomobil markalarından biri olan Mercedes, Maybach S-Serisini güncel fiyat listesini açıkladı. Özelliklerini ve fiyatını görünce şok olacaksınız. İşte Mercedes-Maybach S-Serisi hakkında merak edilenler...

Konya Mevlana Çarşısı'nda dönüşüm çalışmalarının yüzde 80'i bitti!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Trend GYO Nilüfer taşınmazı hakkın tespiti raporu!

Trend GYO, Bursa İli Nilüfer İlçesi 7561 Ada 2 Parsel için taşınmazın satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı hakkın tespiti raporunu yayınladı. 

Kiracının sitede söz hakkı var mıdır?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında ''Kiracıyım. Yaşadığım sitede söz hakkımın olmasını istiyorum. Kat malikleri kuruluna katılıp oy kullanmak istiyorum. Böyle bir imkan var mı?'' sorusunun yanıtını kaleme aldı.

Yeşil GYO idari para cezasının iptal edilmesi davasında son durum!

Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 77 ve 78'ci maddeleri uyarınca verilen idari para cezasının iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar verilmesi talebi ile 7 Kasım 2018 tarihinde dava açtı. Duruşma günü henüz verilmedi....

AYM kamulaştırmalarda düşük değer yasasını iptal etti! 

Anayasa Mahkemesi (AYM) kamulaştırmalarda değer tespitinin daha düşük kalmasına neden olan yasa hakkında emsal bir karar verdi. AYM, değer tespitinin daha düşük kalmasına neden olan yasa hükmünün iptal edilmesi kararı aldı. 

Tekirdağ Limanı'nın işletme hakkını 347 milyon TL'ye Ceynak aldı!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İlgili Kararlar gereğince, Tekirdağ Limanı’nın 36 yıl süreyle işletme hakkının 347 milyon 100 bin Türk Lirası bedelle Ceynak'a verildi....

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkının sınırlandırılması!

Avukat Fatma Dilşad Yelken, "Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar ve mülkiyet hakkının sınırlandırılması" konusunu www.emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Av. Fatma Dilşad Yelken'in o yazısı..

Kentsel dönüşüm süreci hakkında bilinmeyenler!

İstanbul’da, zamanla olması gerekenden daha büyük, aşırı ve sağlıksız bir yığılma gerçekleşti. Gür Law Hukuk Bürosu ortaklarından Sena Apak, Türkiye’de kentsel dönüşüm süreci hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Sükna hakkının iptal dava Haberi

Sükna hakkının iptal dava

Sükna hakkının iptali!

Oturma hakkı bir diğer ifade ile sükna hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yaralanma  yetkisi veriyor. Bedelli veya bedelsiz tesis edilebilen oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçemez.


Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır. Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgünlendiği açıkca belirtilmedikce, bina veya onun bir bölümünde  ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabilir. Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına  sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgüllenen yerlerden de yararlanabilir.


Sükna hakkı verilmiş bir konutun maliki, sükna hakkının iptali için dava açabiliyor. Sükna hakkının iptali dava örneği aşağıda yer alıyor:


Sükna hakkının iptali dava örneği:


T.C.

YARGITAY

1. HUKUK DAİRESİ

E. 1992/3800

K. 1992/8631

T. 29.6.1992


• SÜKNA HAKKININ İPTALİ DAVASI ( Kayden Maliki Bulunduğu Taşınmazdaki Bağımsız Bölümde Davalı...