29 / 03 / 2024

Suni sulak alan kullanımı

Suni sulak alan kullanımı

Suni sulak alanlar, yaban hayatı varlığına özen gösterilerek yapım maksadına uygun olarak kullanılıyor. Peki, Suni sulak alan nedir? Suni sulak alanların kullanımı nasıldır? İşte yönetmelik esasları...

Kanal İstanbul güzergahındaki sit alanlarının koruması düşürülüyor mu?

1 Nolu Koruma Kurulu'nun gündemine, Kanal İstanbul projesinin güzergahında yer alan Küçükçekmece ve Avcılar arasındaki sulak alanın birinci derece olan sit korumasının, üçe düşürülmesi teklifi getirildi.

Kayseri'deki Engir Gölü çevresinde yapılaşmaya geçit yok! 

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi, sulak alan olarak kuşlara ev sahipliği yapan Engir Gölü çevresinde bölgenin doğal yapısını bozacak yapılaşmaya izin verilmemesi yönünde karar aldı.

Edremit'teki sulak alan yapılaşmaya açılıyor mu?

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Edremit-Zeytinli’deki sulak alanın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılaşmaya açıldığını ve konut alanı olarak satışa sunulacağını açıkladı. Dernek başkanı Süheyla Doğan, ekosistemin zarar görmesi ve deprem riski konusunda uyardı.

Kıyı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan Kıyı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ile Akşehir Eber Gölleri Sulak Alan Yönetim Planının kıyı kenar çizgisinin ve doğal sit alanı sınırlarının yenilenmesi, yöre halkının arazi mülkiyeti ve kullanımından kaynaklı idari ve adli sorunların çözülmesi planlanıyor.

Kızılırmak Delta'sındaki kaçak yapıların yerini kuşlar mesken tuttu!

Kaçak yapılan 319 villanın yıkılmasıyla Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti göçmen kuşların uğrak yeri oldu. Türkiye’nin önemli sulak alanı olan deltanın büyük bölümü koruma altında.

Karkamış Sulak Alanı 'Ekopark' projesi ile can bulacak!

Türkiye'deki ulusal öneme sahip 45 sulak alandan biri olan Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı için kapsamlı bir çalışma sonucunda "Ekopark Projesi" hazırlandı...

Muğla Milas'a kuş cenneti yapılacak!

Milas – Boğaziçi Mahallesi Metruk Tuzlası Sulak Alanında yapılması planlanan kuş cenneti için çalışmalar devam ediyor.

İzmir Körfezi Geçiş Projesi sit alanına mı yapılıyor?

Gediz Deltası’ndaki flamingolar, İzmir Körfezi Geçiş Projesi nedeniyle tehlike altında. Proje planı uygulandığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve birinci derece doğal sit alanı yok farz edilmiş olacak.

Muğla'ya yapılan özel uçak için pist yapımına müdahale edildi!

Bodrum-Milas karayolu kenarında bulunan Metruk Tuzla Sulak Alanı'nda bir iş adamı tarafından başlatılan özel uçak için pist yapma çalışmasına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü ile jandarma ekiplerince müdahale edildi.

Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda kaynak araması için gerekli ÇED'e tepki geldi!

Muğla’nın Bodrum İlçesi Göltürkbükü Mahallesi’ndeki birinci derece doğal SİT alanı ve koruma altında olan Akdeniz Gölü Sulak Alanı’nda bir jeotermal şirketi tarafından kaynak aranması için ÇED Raporu istenmesi tepkilere neden oldu..

Tuzla Sulak Alanı kuş cennetine döndü!

Bodrum sınırlarında kalan Tuzla Sulak Alanı, Anadolu'nun iç bölgelerinde havaların soğuması nedeniyle göçmen kuşların akınına uğradı. Adeta kuş cennetine dönen gölgede renkli görüntüler görenleri büyüledi.

Hafik Gölü'nü kuraklık vurdu!

Sivas'ın Hafik ilçesine 2 kilometre uzaklıkta bulunan Türkiye'nin uluslararası öneme sahip 135 sulak alanından biri olan Hafik Gölü'nde kuraklığın etkisiyle su seviyesi büyük oranda düştü.

Ladik Gölü koruma altına alınıyor!

Ladik Gölü'nünı Ulusal Sulak Alan Komisyonunda ilan edilmek üzere Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü sekretaryasında ulusal sulak alan ilan edilmesi için teklif edildi.

Suni sulak alan kullanımı Haberi

Suni sulak alan kullanımı

Suni sulak alan nedir?

Suni sulak alan: İçme, kullanma ve sulama suyu temini ile elektrik üretimi maksadıyla yapılan baraj ve göletlerden uluslararası öneme sahip sulak alan kriterlerinden en az birine sahip insan eliyle yapılmış su yapıları ve çevresinde oluşan sulak alan ekosistemine


Sulak alan sınırı

Ulusal öneme haiz sulak alanlarda tampon bölge sınırından geçen hattı, mahalli öneme haiz veya suni sulak alanlar için ise mevsimsel değişiklikler dikkate alınarak su yüzeyinin maksimum noktasından geçen hattına deniyor.


Suni sulak alanların kullanımı

(1) Suni sulak alanlar, yaban hayatı varlığına özen gösterilerek yapım maksadına uygun olarak kullanılır.


Sulak alanların belirlenmesi

(1) Ulusal ve mahalli öneme haiz sulak alanların belirlenmesinde aşağıdaki usullere uyulur:

a) Ulusal öneme haiz sulak alanların belirlenmesi ve tescili: Bir alanın ulusal sulak alan olarak belirlenmesi için alanın bulunduğu...